Klawiatury MIDI dla organ - jakie?
- midimariusz
Witam!
Chciałbym kupić 2 klawiatury sterujące midi.
Zależy, żeby można było ustawić oddzielnie w kanały np.: klawiatura pierwsza - kanał nr 1, a druga na kanał nr 2.
Potrzebna mi sama klawiatura 4 oktawowa bez bajerów, może być bez dynamiki.
Mam na "oku" następujące klawiatury:
- i2-49 za 295,-
- M-KEY za 350,-
- MIDISTART-3 za 330,-
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie o tych klawiaturach na na których da sie ustawić kanały.
Chciałbym kupić 2 klawiatury sterujące midi.
Zależy, żeby można było ustawić oddzielnie w kanały np.: klawiatura pierwsza - kanał nr 1, a druga na kanał nr 2.
Potrzebna mi sama klawiatura 4 oktawowa bez bajerów, może być bez dynamiki.
Mam na "oku" następujące klawiatury:
- i2-49 za 295,-
- M-KEY za 350,-
- MIDISTART-3 za 330,-
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie o tych klawiaturach na na których da sie ustawić kanały.
Interesuję się muzyką organową.
Re: Klawiatury MIDI dla organ - jakie?
Ja mam Evolution (M-Audio) Ekeys 49
Nie mogę nic jej zarzucić. Prosta 4 oktawowa. Klawisze może trochę luźno usadowione ale nie mogę narzekać jeśli chodzi o ten przedział cenowy.
Nie mogę nic jej zarzucić. Prosta 4 oktawowa. Klawisze może trochę luźno usadowione ale nie mogę narzekać jeśli chodzi o ten przedział cenowy.
...Mam na "oku" następujące klawiatury:
- i2-49 za 295,-
- M-KEY za 350,-
- MIDISTART-3 za 330,-....
i2 jest strasznie klapciata. Nie da się grać. CME i Midistart są O.K. ze wskazaniem na tą drugą. No chyba że zależy Ci na "bajeranckim" dżojstiku, którego funkcjonalność jest jednak jak dla mnie nieco dyskusyjna.
- i2-49 za 295,-
- M-KEY za 350,-
- MIDISTART-3 za 330,-....
i2 jest strasznie klapciata. Nie da się grać. CME i Midistart są O.K. ze wskazaniem na tą drugą. No chyba że zależy Ci na "bajeranckim" dżojstiku, którego funkcjonalność jest jednak jak dla mnie nieco dyskusyjna.
- Soundscape
- Kontakt:
Jeśli gdzieś jeszcze znajdziesz, to sprawdź Korga K61, lub 49 jak potrzebujesz 4 oktawy bez jakichś specjalnych bajerów. Bardzo przyzwoita i wygodna klawiatura.
...sprawdź Korga K61, lub 49 jak potrzebujesz 4 oktawy bez jakichś specjalnych bajerów. Bardzo przyzwoita i wygodna klawiatura....
Bardzo dobra propozycja, ale coś mi się wydaje, że kolega midimariusz po to szuka dwóch klawiatur, aby odgrywać jakieś partie stricte organowe. A to zasadniczo zmieniłoby postać całej rzeczy.
Mylę się?
[addsig]
Bardzo dobra propozycja, ale coś mi się wydaje, że kolega midimariusz po to szuka dwóch klawiatur, aby odgrywać jakieś partie stricte organowe. A to zasadniczo zmieniłoby postać całej rzeczy.
Mylę się?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
- midimariusz
......sprawdź Korga K61, lub 49 jak potrzebujesz 4 oktawy bez jakichś specjalnych bajerów. Bardzo przyzwoita i wygodna klawiatura....
Mylę się?
...
Dokładnie chcę zrobić domowe organy ala "kościelne" do ćwiczeń, stąd potrzebne mi są dwie klawiatury i pedał organowy, wszystko podpięte do kompa.
Na razie zaczynam od wytypowania jakiejś fajnej klawiaturki midi.
Mile widziane cięższe klawisze.
Dziękuję wszystkim za porady, a to ciekawe co piszecie o tym KORG-u bo jego do tej pory nie widziałem (nie zwracałem uwagi).
Spróbuję gdzieś znaleźć tego KORGA.
Generalnie polecacie(?):
1) MISISTAR-3
2) M-KEY
i2-49 - raczej nie ?
Tak wywnioskowałem przynajmniej z postów.
Mylę się?
...
Dokładnie chcę zrobić domowe organy ala "kościelne" do ćwiczeń, stąd potrzebne mi są dwie klawiatury i pedał organowy, wszystko podpięte do kompa.
Na razie zaczynam od wytypowania jakiejś fajnej klawiaturki midi.
Mile widziane cięższe klawisze.
Dziękuję wszystkim za porady, a to ciekawe co piszecie o tym KORG-u bo jego do tej pory nie widziałem (nie zwracałem uwagi).
Spróbuję gdzieś znaleźć tego KORGA.
Generalnie polecacie(?):
1) MISISTAR-3
2) M-KEY
i2-49 - raczej nie ?
Tak wywnioskowałem przynajmniej z postów.
Interesuję się muzyką organową.
.........Mile widziane cięższe klawisze.....
No to w Midistarcie będą najcięższe z tych wszystkich.
No to w Midistarcie będą najcięższe z tych wszystkich.
midimariusz: i co kupiłeś już jakąś ?
Ten MIDISTART-3 jest lepszy od M-key ? ma pół ważone klawisze tak jak m-key ?
zastanawiam się miedzy MIDISTART-3 a M-key, chodzi mi głownie o chodzenie klawiszy, żeby były bardziej podobne do pianina.
Ten MIDISTART-3 jest lepszy od M-key ? ma pół ważone klawisze tak jak m-key ?
zastanawiam się miedzy MIDISTART-3 a M-key, chodzi mi głownie o chodzenie klawiszy, żeby były bardziej podobne do pianina.
- Soundscape
- Kontakt:
chodzi mi głownie o chodzenie klawiszy, żeby były bardziej podobne do pianina.
...
To musisz zapomnieć o ww klawiaturach. Do pianina/fortepianu toto podobne nie będzie ani troche. Najlepiej jak poszukasz jakąś z klawiaturą fortepianową z mechanizmem młoteczkowym.
...
To musisz zapomnieć o ww klawiaturach. Do pianina/fortepianu toto podobne nie będzie ani troche. Najlepiej jak poszukasz jakąś z klawiaturą fortepianową z mechanizmem młoteczkowym.
...chodzi mi głownie o chodzenie klawiszy, żeby były bardziej podobne do pianina.
...
To musisz zapomnieć o ww klawiaturach. Do pianina/fortepianu toto podobne nie będzie ani troche. Najlepiej jak poszukasz jakąś z klawiaturą fortepianową z mechanizmem młoteczkowym. ...
byłem w sklepie muzycznym i M-key mi odpowiadała. Była o wiele lepsza od keyboardów nawet takich za 1000zł. Chce wiedziec czy ta midistart też jest tak samo dobra albo czy lepsza. Nie bede kupował fatara za niewiadomo jaką kasę bo nawet nie wiem czy mi sie nie znudzi granie po dwóch tygodniach.
...
To musisz zapomnieć o ww klawiaturach. Do pianina/fortepianu toto podobne nie będzie ani troche. Najlepiej jak poszukasz jakąś z klawiaturą fortepianową z mechanizmem młoteczkowym. ...
byłem w sklepie muzycznym i M-key mi odpowiadała. Była o wiele lepsza od keyboardów nawet takich za 1000zł. Chce wiedziec czy ta midistart też jest tak samo dobra albo czy lepsza. Nie bede kupował fatara za niewiadomo jaką kasę bo nawet nie wiem czy mi sie nie znudzi granie po dwóch tygodniach.