Pomocy - Cubase SX 3 i E-mu 1616m

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Drake
Pomocy - Cubase SX 3 i E-mu 1616m

Post autor: Drake » piątek 25 kwie 2008, 20:50

Mam obie rzeczy wymienione w programie i nijak nie potrafię dojść do porządku z VST inputs. Kompletnie program nie widzi wejść ASIO IN 1/2, 3/4, 5/6, etc, pomimo że w PatchMixie wszystkie są aktywne, tj. fizyczne wejścia mają sendy na ASIO IN 1/2.... etc. Jak mogę w tym programie nagrać cokolwiek z ASIO IN1/2 lub ASIO IN3/4?????

Davi

Re: Pomocy - Cubase SX 3 i E-mu 1616m

Post autor: Davi » sobota 26 kwie 2008, 01:05

Nie bardzo ja, przynajmniej rozumię, w czym jest u ciebie problem ? Napisz dokładnie co się dzieje ( lub nie dzieje )... tzn ja się domyślam, ale... Jeszcze raz. Masz zainstalowane sterowniki ( polecam najnowsze z strony Emu ( http://www.emu.com/support/files/download2.asp?Centric=1008&Legacy=0&Platform=1 ) w tym także PatchMix, tam wszystko jest ok. No i co dalej ?

Drake

Post autor: Drake » sobota 26 kwie 2008, 02:09

...Nie bardzo ja, przynajmniej rozumię, w czym jest u ciebie problem ? Napisz dokładnie co się dzieje ( lub nie dzieje )... tzn ja się domyślam, ale... Jeszcze raz. Masz zainstalowane sterowniki ( polecam najnowsze z strony Emu ( http://www.emu.com/support/files/download2.asp?Centric=1008&Legacy=0&Platform=1 ) w tym także PatchMix, tam wszystko jest ok. No i co dalej ?...

Więc tak. Mam najnowsze sterowniki ze stronki E-mu, jest PatchMix. Wysyłka jak w sesji np. 44.1 KHz All Inputs - mikrofon 1 i 2 wysyłane są na ASIO 1/2, ASIO 3/4 i tak dalej. Tak jest w PatchMixie.

Korzystałem z Cubase LE dołączonego do karty i wszystko było dobrze do momentu gdy nie zapragnąłem mieć SXa (ma parę rzeczy na których mi zależy).

O ile w LE można było swobodnie wybrać wejście, np. zrobić ze ścieżki mikrofonowej (normalnie monofonicznej) stereofoniczną i dodać efekty z PowerFX z PatchMixa jako wtyczki VST.

A w Cubase SX.... Tragedia.
- menu Device Setup/VST Inputs: jest wszystkich 16 wejść (po dwa na jedno np. 1. Dock A / 2. Dock A i tak dalej).
- menu Device Setip/VST Outputs widzę TYLKO DWA wyjścia (1. ASIO15/16 i 2. ASIO15/16). I tu pierwsze pytanie:
dlaczego, skoro karta ma więcej wyjść niż tylko jedno wirtualne ASIO 15/16?

No ale na oko jest OK. Więc patrzę na VST Connections. Wybieram Inputs. Widzę E-Mu Asio Stereo In przyporządkowany do Dock A, ma 2 kanały więc jest dobrze, bo chcę do monofonicznego mikrofonu dodać stereofoniczne efekty z PowerFX. Dodaję jeszcze jedno przyporządkowane do Dock B i dobrze, idziemy dalej.

Teraz pojawia się problem.
A raczej kilka:
- widzę jak podryguje wskaźnik Audio Input Activity (output też) no i ten malutki przy ścieżce ale TYLKO WTEDY, gdy kliknę na ikonkę monitorowania - dlaczego? Przecież wejście powinno być aktywne także gdy monitorowanie nie jest aktywne, np. samo nagrywanie, prawda?

- efekty. Wszystkie programowe (AmpliTube, Reverby, etc) działają. Ale jak tylko spróbuję użyć w Insercie opcji E-Mu PowerFX, to nagle wszystko mi milknie, nastaje głucha cisza, wskaźniki przestają drgać, a jeśli nawet widzę wskaźnik przy ścieżce że niby sygnał jest, to i tak nic nie słyszę. Pomaga dopiero usunięcie w PatchMixie ponowne dodanie wysyłki na ASIO 1/2 w sytuacji gdy to o pierwsze mikrofonowe wejście chodzi.
Da się to jakoś rozwiązać? Czasem jest tak że już w ogóle nic nie słyszę nawet przy próbie odtworzenia nagranej ścieżki, czasem mam jakiś Serious Error gdy próbuję ingerować w PatchMix...

Drake

Post autor: Drake » sobota 26 kwie 2008, 02:17

[cut] Zauważyłem jeszcze, że pojawia mi się po takim wypadku w menu Device Setup/VST Audiobay / E-Mu ASIO taki kwiatek:

ASIO Driver Name: E-MU ASIO
Input Latency: -0.021 ms
Output Latency: -0.021 ms

.... tak jakby się nie kontaktował program z kartą czy nie wiem... Wejścia i wyjścia w VST Inputs/Outputs pozostają normalnie...
Pomaga restart programu. Coś można na to poradzić? I dlaczego tak się dzieje? Jak użyć E-Mu'owego PowerFXa jako wtyczki VST w tym Cubase SX?
W About Cubase SX3 mam:
Version 3.1.1 Build 944 Built on Oct 13 2005

Z góry dzięki za wszelką pomoc

ODPOWIEDZ