Width w Neve 8816

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
bkz
Width w Neve 8816

Post autor: bkz » czwartek 17 kwie 2008, 23:44

Hej,
słuchając próbek mixów dopełnianych na tym sumatorze z załączonym efektem width byłem pod wrażeniem zmian przestrzennych jakich dokonało to urządzonko. Właściwie, gdyby nie to jedno pokrętełko prawdopodobnie w ogóle by mnie ten sprzęt nie zainteresował. Jednak nie chciałbym kupować całego urządzenia za 12 tys. jeżeli interesuje mnie tylko ten jeden efekt (no chyba, że to unikatowy efekt). Czy są jakieś inne tańsze urządzenia, które działają podobnie jak width w Neve 8816 lub droższe/w tej samej cenie z rozwiniętymi możliwościami podobnych efektów?

Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Width w Neve 8816

Post autor: Miłaszewski » piątek 18 kwie 2008, 01:29

...Hej,
słuchając próbek mixów dopełnianych na tym sumatorze z załączonym efektem width byłem pod wrażeniem zmian przestrzennych jakich dokonało to urządzonko. Właściwie, gdyby nie to jedno pokrętełko prawdopodobnie w ogóle by mnie ten sprzęt nie zainteresował. Jednak nie chciałbym kupować całego urządzenia za 12 tys. jeżeli interesuje mnie tylko ten jeden efekt (no chyba, że to unikatowy efekt). Czy są jakieś inne tańsze urządzenia, które działają podobnie jak width w Neve 8816 lub droższe/w tej samej cenie z rozwiniętymi możliwościami podobnych efektów?
Z góry dzięki za pomoc...
to tylko manipulacja sygnalami MS - middle/side czyli srodek/boki
do uzyskania na dowolnym mikserze wyposazonym w odwracanie fazy, lub przy pomocy pluginu (np. dir mixer z logica lub pakiet psp stereopack)
[addsig]

bkz

Post autor: bkz » piątek 18 kwie 2008, 19:41

Heh, probowalem w logic'u, ale hmmm przy stuprocentowym efekcie po
1wsze - nie jest to to tak zatrważająco efektowne co w Neve
2gie - cholernie zalatuje cyfrą
No, ale jak już wspominałem chyba glownym zalozeniem neve nie bylo stworzenie 8816 dla pokretelka width. Zatem czy sa jakies analogowe urzadzonka stworzone glownie w tym celu?

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 18 kwie 2008, 22:41

...Heh, probowalem w logic'u, ale hmmm przy stuprocentowym efekcie po
No, ale jak już wspominałem chyba glownym zalozeniem neve nie bylo stworzenie 8816 dla pokretelka width. Zatem czy sa jakies analogowe urzadzonka stworzone glownie w tym celu?...
W Logicu 7 i 8 jest taki plugin STEREO SPREAD,to jest fajniejsze do poszerzania bazy stereo a mimo wszystko w mono tez sie zgadza.Sprobuj.
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 18 kwie 2008, 23:57

...Heh, probowalem w logic'u, ale hmmm przy stuprocentowym efekcie po
No, ale jak już wspominałem chyba glownym zalozeniem neve nie bylo stworzenie 8816 dla pokretelka width. Zatem czy sa jakies analogowe urzadzonka stworzone glownie w tym celu?...
totalna bzdura - tutaj nie ma co "zalatywac cyfra", bo to zwykle kodowanie MS
wyzywam Cie - zrob porownanie i zamiesc w internecie, oba przyklady maja byc przepuszczone przez 8816, ale jeden ma miec poszerzone stereo DirMixerem z Logica, a drugi pokretlem width w 8816.
[addsig]

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 19 kwie 2008, 10:08

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » sobota 19 kwie 2008, 11:31

...zobacz tutaj:
http://www.brainworx-music.de/...
napoczatku czy dobrze rozumiem ...
Ta wtyczka rozdziela sygnał , na STEREO i MONO , i zamiast rozszerzeac faze w tym przypadku dodaje sie wiecej lub mniej samego sygnału STEREO ( czyli fazy )
a czy to nie jest to samo jak poszerzaanie FAZY ?

No a jak działa w takim razie chociaz by STEREO EXPANDER ?

porownałem ta wtyczke z Stereo Expander ... i mowiac szczerez S-Ex. według mnie działa lepiej ... tzn moze nie liepiej Inaczej ...
BRAIn... jak by wciskał sygał mono do srodka exponujac sygnał stereo , ale do przodu .
natomiast ST.EX... nie rusza sygnału mono , a sygnał stereo poszerza ale na boki ... nie wiem czy dosc jasno sie wyrazam ...

mam jeszcze taka manje , kazda wtyuczke sprawdzam w mono . tzn wciskam przycisk mono w mikserze i słucham jak sie zachowuje sygnał po właczeniu wtyczki ..
WIec po właczeniu Brain... Definitywnie dół traci traci Impakt.zmienjsza sie RMS , jednak piki zostaja na podobnym poziomie gdzie przy Stereo Expander, stopa jest nie ruszona ,
oczywiscie ustawienia w obydwu wtyczkach sa podobne

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 19 kwie 2008, 12:24

napoczatku czy dobrze rozumiem ...
Ta wtyczka rozdziela sygnał , na STEREO i MONO , i zamiast rozszerzeac faze w tym przypadku dodaje sie wiecej lub mniej samego sygnału STEREO ( czyli fazy )
a czy to nie jest to samo jak poszerzaanie FAZY ?

Ta wtyczka pracuje w domenie M/S (middle/side), to nie jest obrobka zwiazana z fazami i jest calkowicie kompatybilna z mono
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ