Jaki zestaw monitorów?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Jaki zestaw monitorów?

Post autor: Soundscape » czwartek 17 kwie 2008, 12:36

proponuję rp5 + sub - wyjdzie taniej a brzmieniowo na pewno nie gorzej...
Od RP5-ek RP6-ki też mają lepszy (i - powtórze się - ciekawszy) środek Poza tym RP6 bez suba też spokojnie pogra i można dobre mixy wykręcić, a dopiero potem sprawdzić całość z subem. Pamiętajmy, że głębokie i ciężkie basy mogą szybko zmęczyć. (Mnie przynajmniej.)

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 17 kwie 2008, 13:06

...
proponuję rp5 + sub - wyjdzie taniej a brzmieniowo na pewno nie gorzej...
Od RP5-ek RP6-ki też mają lepszy (i - powtórze się - ciekawszy) środek Poza tym RP6 bez suba też spokojnie pogra i można dobre mixy wykręcić, a dopiero potem sprawdzić całość z subem. Pamiętajmy, że głębokie i ciężkie basy mogą szybko zmęczyć. (Mnie przynajmniej.)...
jak mówimy o pocji bez suba to na pewno rp6 będą lepsze od rp5, a i od rp8 moim zdaniem - słuchałem i jednych i drugich - jak na małe pomieszczenie (12m) to 6tki wystarczą spokojnie

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 17 kwie 2008, 13:11

jak mówimy o pocji bez suba to na pewno rp6 będą lepsze od rp5, a i od rp8 moim zdaniem - słuchałem i jednych i drugich - jak na małe pomieszczenie (12m) to 6tki wystarczą spokojnie...
Może być i opcja z subem, tylko nie musi ciągle chodzić. Sub zawsze się przydaje, a w przypadku z zestawieniem z RP6 to będzie dodatkowo jakieś 10-12 Hz-ów w dół. (RP10s gra od 36 czy 37Hz gdzieś.) To już prawie całe pasmo. Szkoda, że prawie robi wielką różnice... Aczkolwiek sam chcę tego suba dokupić kiedyś (tylko opuszczę pomieszczenie 9m ).

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 17 kwie 2008, 13:15

...jak mówimy o pocji bez suba to na pewno rp6 będą lepsze od rp5, a i od rp8 moim zdaniem - słuchałem i jednych i drugich - jak na małe pomieszczenie (12m) to 6tki wystarczą spokojnie...
Może być i opcja z subem, tylko nie musi ciągle chodzić. Sub zawsze się przydaje, a w przypadku z zestawieniem z RP6 to będzie dodatkowo jakieś 10-12 Hz-ów w dół. (RP10s gra od 36 czy 37Hz gdzieś.) To już prawie całe pasmo. Szkoda, że prawie robi wielką różnice... Aczkolwiek sam chcę tego suba dokupić kiedyś (tylko opuszczę pomieszczenie 9m )....
no właśnie - pomieszczenie... to jest najważniejsze kryterium

danas

Post autor: danas » czwartek 17 kwie 2008, 13:51

Sam sie zastanawiam czy brac suba czy nie.. ja mam pomiesczenie 3.5 na 2.9 m wiec jeszcze mniejsze i chcialem kupic Adamy a7. Zastanawiam sie tez wlasnie nad tanszymi + sub - np wlasnie takie rokity. Ale tak sobie mysle - czy w tak malym pomieszczeniu tak nisko schodzacy zestaw nie bedzie tylko przeszkadzal ? Sprawdzalbym dol na sluchawkach tak kontrolnie, a juz ostateczny miks w calym pasmie na kolumnach estradowych z ktorych moge w kilku miejscach skorzystac :) Doradzcie - czy brac te adamy a7 (dla mnie to duzy wydatek i chce w nie zainwestowac tylko jesli to ma byc najlepsze rozwiazanie - czyli po odpowiednich staraniach wlozonych w adaptacje akustyczna pokoju maja tam brzmiec dobrze) czy moze tanszy zestaw z subem, czy moze jeszcze cos innego ?

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 17 kwie 2008, 13:55

...Sam sie zastanawiam czy brac suba czy nie.. ja mam pomiesczenie 3.5 na 2.9 m wiec jeszcze mniejsze i chcialem kupic Adamy a7. Zastanawiam sie tez wlasnie nad tanszymi + sub - np wlasnie takie rokity. Ale tak sobie mysle - czy w tak malym pomieszczeniu tak nisko schodzacy zestaw nie bedzie tylko przeszkadzal ? Sprawdzalbym dol na sluchawkach tak kontrolnie, a juz ostateczny miks w calym pasmie na kolumnach estradowych z ktorych moge w kilku miejscach skorzystac :) Doradzcie - czy brac te adamy a7 (dla mnie to duzy wydatek i chce w nie zainwestowac tylko jesli to ma byc najlepsze rozwiazanie - czyli po odpowiednich staraniach wlozonych w adaptacje akustyczna pokoju maja tam brzmiec dobrze) czy moze tanszy zestaw z subem, czy moze jeszcze cos innego ?...
A7 to świetne monitory - jeżeli portfel tobie pozwala to bierz co prawda pomieszczenie masz mierne, no ale może się kiedyś przeprowadzisz...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 17 kwie 2008, 13:56

...Sam sie zastanawiam czy brac suba czy nie.. ja mam pomiesczenie 3.5 na 2.9 m wiec jeszcze mniejsze i chcialem kupic Adamy a7. Zastanawiam sie tez wlasnie nad tanszymi + sub - np wlasnie takie rokity. Ale tak sobie mysle - czy w tak malym pomieszczeniu tak nisko schodzacy zestaw nie bedzie tylko przeszkadzal ?
U mnie w pokoju 8-9m przeszkadzają okolice 150Hz. Ty możesz mieć większe problemy. Cokolwiek nie wybierzesz, ustaw to przy dłuższej ścianie. Ja dół też słuchawkami kontroluję, i jak narazie, przyzwyczaiłem się do pracy w tej konfiguracji. (Nie mogę niestety ingerować ustrojami w pomieszczenie...)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 17 kwie 2008, 14:39

mam A7 - male pomieszczenie - basu wsytarczy na 100% - zreszta sub by Cie oszukal w tak malym pokoju... Z subem same problemy jest sie nie ma zaadatowanego pomieszczenia .

Moim zdaniem A7 wsytarcza - ja swoje kocham i wielbie i z przyjemnoscia do nich wracam po sluchaniu po roznych meijscach Genelecow czy Ns10 :)

Jedna mam sugestie - swoje miksy , w miare mozliwosci, pod katem basow sprawdzaj po studiach gdzie jest pelne pasmo... To element nauki pracy na A7 i innych bez subwooferowych glosnikach :) Po prstu latwo zapomniec o HPF :)

danas

Post autor: danas » czwartek 17 kwie 2008, 18:32

A w takim razie czy bez kupowania suba, ale tez bez mozliwosci przeniesienia sie do innego pomieszczenia jeszcze przez troche.. warto inwestowac w A7 ? Zadbalbym o odpowiednie pulapki basowe itd (chociaz robione wlasnorecznie, z uzyciem odpowiednich plyt, welny mineralnej itd, nie mowie o profesjonalnych drogich ustrojach). Czy to da mi wiarygodny odsluch czy w takim 10m pokoju lepiej juz kupic takie np tansze KRK ?

kowalik

Post autor: kowalik » czwartek 17 kwie 2008, 20:59

A no wlasnie, bede musial w takim razie przemyslec temat i podumac o ADAM A7. Jesli szóski KRK sprzwdza sie w takim pomieszczeniu bez suba, to chyba, a nawet 100% lepszym wyborem beda wlasnie Adamki. Ale temat jest do przemyslenia, bo w cenie Adamow mozna kupic RP 6 z subem...

ODPOWIEDZ