Alesis Multimix - problem z FireWire

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
purzyk
Alesis Multimix - problem z FireWire

Post autor: purzyk » niedziela 06 kwie 2008, 21:51

Witam
Jakis pol roku temu zakupilem z USA mixer alesisa Multimix 16 firewire i mam z nim problem.

Mixer czesto traci komunikacje z komputerem. Wystarczy poruszyc kablem firewire czy tez przy jakis malych skokach napiec w studiu kominikacja siada. Trzeba go wtedy restartowac.

Czy to normalne w przypadku firewire? czy moj jest uszkodzony?
Z drugiej strony alesis wycofuje sie z robienia mixerow firewire wlasnie ze wzgledu na ich stabilnosc - ida w USB - wiec moze cos w tym jest?

Problem ze mixer z ebaya hamerykanskiego i gwarancji nie ma :/

czy ktos sie spotkal z podobnym problemem?

Dzieki za odpowiedz
perkusista i saksofonista :) www.majahba.com

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Alesis Multimix - problem z FireWire

Post autor: Groover » niedziela 06 kwie 2008, 22:12

...Witam
Jakis pol roku temu zakupilem z USA mixer alesisa Multimix 16 firewire i mam z nim problem.

Mixer czesto traci komunikacje z komputerem. Wystarczy poruszyc kablem firewire czy tez przy jakis malych skokach napiec w studiu kominikacja siada. Trzeba go wtedy restartowac.

Czy to normalne w przypadku firewire? czy moj jest uszkodzony?
Z drugiej strony alesis wycofuje sie z robienia mixerow firewire wlasnie ze wzgledu na ich stabilnosc - ida w USB - wiec moze cos w tym jest?

Problem ze mixer z ebaya hamerykanskiego i gwarancji nie ma :/

czy ktos sie spotkal z podobnym problemem?

Dzieki za odpowiedz...

całkiem możliwe, że coś jest nie tak z lutami złącza FireWire. Serwis powinien sobie z tym poradzić. Inna rzecz, że niestety urządzenia FireWire firmy Alesis mają dość dyskusyjnie sprawne sterowniki...

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

purzyk

Post autor: purzyk » poniedziałek 07 kwie 2008, 11:59

A nie wiesz moze gdzie w Polsce jest serwis alesisa? bo w necie nie moge tego znalezc. Wzglednie kto moglby to zrobic.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 07 kwie 2008, 12:20

Zanczenie mają nie tylko same sterowniki interfesju, ale i kontrolery IEEE1394 same w sobie, o czym było na tym forum milion razy. Jeśli korzytsasz z kontrolera firewire wbudowanego w płytę główną to sprawdź w oparciu o chipset jakiej firmy zbudowano ten kontroler (VIA, NEC, TI....) z doświadczenia wielu użytkowników wynika, że chipsety TI generuja najmniej problemów. Sam też ternowałem ten temat i stwierdzam ,że przyczyn niestabilności może być dużo więcej.i Mój interfejs firewire czkał od zawsze i głównym podjerzanym był kontroler IEEE1394. Cudowałem, zmieniałem kontrolery na najróżniejsze (prawie wszytskich dostępnych marek (Pyro, Billionton, TI, NEC, VIA i co tam jeszcze) czkawka wciaz była. (Tascam) dopóty czkał, dopóki korzystał z komputera opartego o procesor AMD64. Po zmianie na Intela Core Duo wszystko jest ok i działa na pokładowym no name kontrolerze IEEE1394.

Polecam skombinować sobie kontroler IEEE na PCI i sprawdzić czy to nie wina pokłądowego kontrolera. Ponadto, porty firewire często obsługuja również wirtualne porty sieciowe - koniecznie trzeba je wyłączyć (Manager urządzeń w Windows). Stwrerdzam również, że aktywne połączenia sieciowe MOGĄ (nie muszą) powodować niestabilność połaczeń firewire i USB.

pozdrawiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

purzyk

Post autor: purzyk » poniedziałek 07 kwie 2008, 12:33

Spiker - dzieki - na pewno sie tym zainteresuje.

A czy jakosc kabla ma znaczenie? Bo w sumie mam dwa kable takie po 10zl a wlasnie zobaczylem ze np na allegro sa kabelki po 150zl i chyba czyms sie roznia :)

polecacie zakup wypasionego kabla?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 07 kwie 2008, 12:58

Kabel ma znaczenie, ale bez przesady. Producent dostarcza wraz z interfejsem kabel i ten (z reguły) jest dobry.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ