Oduck:
przesyłanie skompresowanego mp3 materiału OK, pod warunkiem, że nie będzie dalej obrabiany, a zwłaszcza poddawany EQ i kompresji. Wtedy nawet przy materiale zakodowanym do 320kb/s mogą pojawić się słyszalne zniekształcenia.
Włodek:
gdyby takie mono zakodowac w 320kbps w joint stereo ?
bez sensu i nie da się. Tryb js dotyczy wyłącznie materiału stereo
widze ze sie orientujesz MB wiecz cos moze na temat tego mid/side stereo?
gdzies kiedys mialem info i nie moge znalezc - to pewnie zwiazane z kodowaniem ze najpierw idzie suma kanalow a potem roznica jako informacja dodatkowa dobrze rozumuje?
Mid/side stereo to właśnie kodowanie osobno sumy i różnicy, a kanały L i R są zrekonstruowane w koderze przez odjęcie i dodanie M i S. Tak do końca nie jest to zupełnie osobno, bo koder jeszcze sprawdza, czy po rekonstrukcji nie nastąpi zdemaskowanie szumu kwantyzacji wskutek dodania szumu z kanału M i S. Raczej nie można powiedzieć, że coś idzie najpierw a drugie później, bo te informacje są przeplecione w strumieniu.
bez zaznaczonej tej funckcji efekt pewnie bylby slyszalnie gorszy dla nizszych bitrate? ...
Raczej odwrotnie. O ile mi wiadomo ta opcja wymusza stosowanie trybu M/S zawsze, a to jest gorsze rozwiązanie niż adaptacyjne sprawdzanie czy bardziej opłaca się MS czy LR w każdej chwili czasu. W efekcie są mniejsze oszczędności co powoduje, że przy narzuconym strumieniu trzeba stosować silniejszą kwantyzację, czyli większe zniekształcenia.
Save as mp3
Re: Save as mp3
...Kompresja pliku stereo nie generuje 2 razy większego strumienia do pliku mono, bowiem w przypadku stereo koder unika dwukrotnego kodowania składowych, które są wspólne dla obu kanałów. W rezultacie strumień jest większy zaledwie o 12-20%...
Czy aby napewno? Klasyczne zakiwanie się spowodowane z powodu przeteoryzowania (uwaga: trudny wyraz).
Dane praktyczne z WaveLab:
Plik źródłowy typu wave (stereo): 44,1kHz/16bit, (1411 kbps),
wielkość: 48,4 MB
Plik poddany kompresji LameEnc do MPEG Layer3 (MP3), przy sample rate 44,1 kHz:
Strumień Wielkość pliku po kompresji MP3
128 kbps (stereo) 4,38 MB
128 kbps (mono) 4,38 MB !!! (dokładnie tyle samo co stereo !)
96 kbps (stereo) 3,29 MB
80 kbps (stereo) 2,74 MB
Wielkość pliku jest w JEDNOZNACZNEJ ZALEŻNOŚCI od przepustowości strumienia. Inaczej być nie może.
Czy aby napewno? Klasyczne zakiwanie się spowodowane z powodu przeteoryzowania (uwaga: trudny wyraz).
Dane praktyczne z WaveLab:
Plik źródłowy typu wave (stereo): 44,1kHz/16bit, (1411 kbps),
wielkość: 48,4 MB
Plik poddany kompresji LameEnc do MPEG Layer3 (MP3), przy sample rate 44,1 kHz:
Strumień Wielkość pliku po kompresji MP3
128 kbps (stereo) 4,38 MB
128 kbps (mono) 4,38 MB !!! (dokładnie tyle samo co stereo !)
96 kbps (stereo) 3,29 MB
80 kbps (stereo) 2,74 MB
Wielkość pliku jest w JEDNOZNACZNEJ ZALEŻNOŚCI od przepustowości strumienia. Inaczej być nie może.
JM chyba czepiasz się słówek. Trudno porównywać pliki stereo i mono przy tym samym bitrate, bo różnią się jakością - poziomem zniekształceń. Jak dla mnie chodzi o to, że plik stereo o tej samej jakości co mono nie musi zajmować 2x więcej miejsca.
Zresztą MB już w innych wątkach ujawnił się jako zwolennik VBR, co może potwierdzać moje przypuszczenia, co do sensu jego wypowiedzi
Zresztą MB już w innych wątkach ujawnił się jako zwolennik VBR, co może potwierdzać moje przypuszczenia, co do sensu jego wypowiedzi

......Kompresja pliku stereo nie generuje 2 razy większego strumienia do pliku mono, bowiem w przypadku stereo koder unika dwukrotnego kodowania składowych, które są wspólne dla obu kanałów. W rezultacie strumień jest większy zaledwie o 12-20%...
w tym samym wątku bardzo wyraźnie sprostowałem:
Po pierwsze nie sygnał większy tylko ilość danych. Po drugie to nie jest tak, że sygnał mono generuje o 12-20% większy strumień tylko w sygnale stereo 12-20% strumienia przypada na informację stereofoniczną. A cały sumaryczny strumień się nie zmienia, zatem te 12-20% jest wygospodarowane z danych reprezentujących pasma.
Zatem po raz kolejny udowodniłeś, że nie czytasz uważnie dyskusji, do której chcesz się wtrącić. I jeszcze te żałosne złośliwości. Co chcesz sobie udowodnić?
w tym samym wątku bardzo wyraźnie sprostowałem:
Po pierwsze nie sygnał większy tylko ilość danych. Po drugie to nie jest tak, że sygnał mono generuje o 12-20% większy strumień tylko w sygnale stereo 12-20% strumienia przypada na informację stereofoniczną. A cały sumaryczny strumień się nie zmienia, zatem te 12-20% jest wygospodarowane z danych reprezentujących pasma.
Zatem po raz kolejny udowodniłeś, że nie czytasz uważnie dyskusji, do której chcesz się wtrącić. I jeszcze te żałosne złośliwości. Co chcesz sobie udowodnić?
I jeszcze te żałosne złośliwości.
On chyba musi... A ja lubie to czytac
On chyba musi... A ja lubie to czytac