MIXDOWN z konsolety analogowej
no właśnie, czy mix robić do poziomu 0 dB czy mogę sobie pozwolić na wyższy poziom mixu na mikserze ewentualnie przy zgrywaniu sciszyć sumę? proszę o rady.
- Soundscape
- Kontakt:
Re: MIXDOWN z konsolety analogowej
...no właśnie, czy mix robić do poziomu 0 dB czy mogę sobie pozwolić na wyższy poziom mixu na mikserze ewentualnie przy zgrywaniu sciszyć sumę? proszę o rady....
Czy mixdown z konsoletą, czy mixdown w DAW, zawsze jest mieć dobrze jakiś zapas. Ja jak zgrywam już wszystko, średnio nie przekraczam -2; -1.5 db.
Czy mixdown z konsoletą, czy mixdown w DAW, zawsze jest mieć dobrze jakiś zapas. Ja jak zgrywam już wszystko, średnio nie przekraczam -2; -1.5 db.
......no właśnie, czy mix robić do poziomu 0 dB czy mogę sobie pozwolić na wyższy poziom mixu na mikserze ewentualnie przy zgrywaniu sciszyć sumę? proszę o rady....
Czy mixdown z konsoletą, czy mixdown w DAW, zawsze jest mieć dobrze jakiś zapas. Ja jak zgrywam już wszystko, średnio nie przekraczam -2; -1.5 db. ...
cały mix robię na Mackie'm i przy pierwszym zgrywaniu pojawiły się masakryczne przesterowania. moze źle sprecyzowałem pytanie - czy mam sciszyć ślady, czy mogę sobie to darować i ściszyć odpowiednio na sumie?
Czy mixdown z konsoletą, czy mixdown w DAW, zawsze jest mieć dobrze jakiś zapas. Ja jak zgrywam już wszystko, średnio nie przekraczam -2; -1.5 db. ...
cały mix robię na Mackie'm i przy pierwszym zgrywaniu pojawiły się masakryczne przesterowania. moze źle sprecyzowałem pytanie - czy mam sciszyć ślady, czy mogę sobie to darować i ściszyć odpowiednio na sumie?
- Soundscape
- Kontakt:
cały mix robię na Mackie'm i przy pierwszym zgrywaniu pojawiły się masakryczne przesterowania. moze źle sprecyzowałem pytanie - czy mam sciszyć ślady, czy mogę sobie to darować i ściszyć odpowiednio na sumie?...
To zależy. Teoretycznie jak jeden ślad Ci wskakuje 1-2 db powyżej zera i nie słyszysz przesteru, to problemu nie powinno być. Aczkolwiek ja utrzymuję ślady poniżej zera. Żadko je przesterowuję. Może też być tak (chodź tego nie wiem czy tak jest w Twoim przypadku), że nagrałeś ślady już z przesterem. Spróbuj ściszyć sume i posłuchaj co wyjdzie.
To zależy. Teoretycznie jak jeden ślad Ci wskakuje 1-2 db powyżej zera i nie słyszysz przesteru, to problemu nie powinno być. Aczkolwiek ja utrzymuję ślady poniżej zera. Żadko je przesterowuję. Może też być tak (chodź tego nie wiem czy tak jest w Twoim przypadku), że nagrałeś ślady już z przesterem. Spróbuj ściszyć sume i posłuchaj co wyjdzie.
Mackie zawsze chwalil sie wysokim headroomem wzmacniacza sumujacego, ale dotyczylo to raczej miksowania wielu sygnalow o "normalnym" poziomie. W tej sytuacji wszystko "zalezy"... Standardowo miksery zasilane sa z napiecia +/-15V, co teoretycznie daje maksymalnie 10Vsk na wyjsciu niesymetrycznym. Jezeli tlumik wyjsciowy jest po wzmacniaczu sumujacym, to zmniejszyc poziom mozna tylko niecale 20dB (przy wykorzystywaniu wejscia -10dBV), w praktyce oczywiscie sporo mniej... Jezeli wykorzystujesz wejscie karty +4dBu, to mozliwosci manewru sa jeszcze mniejsze, szczegolnie przy polaczeniach niesymetrycznych...
No i zeby bylo jasne - IMO tlumik sumy warto sciszac tylko wtedy, gdy mikser szumi, a i to nie wiecej jak 5dB. Czyli generalnie lepiej sciszyc slady.
...No i zeby bylo jasne - IMO tlumik sumy warto sciszac tylko wtedy, gdy mikser szumi, a i to nie wiecej jak 5dB. Czyli generalnie lepiej sciszyc slady....
No chyba, ze VCA jest z drugiej strony reszty elektroniki - a takie przypadki znamy ;)
No chyba, ze VCA jest z drugiej strony reszty elektroniki - a takie przypadki znamy ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
......No i zeby bylo jasne - IMO tlumik sumy warto sciszac tylko wtedy, gdy mikser szumi, a i to nie wiecej jak 5dB. Czyli generalnie lepiej sciszyc slady....
No chyba, ze VCA jest z drugiej strony reszty elektroniki - a takie przypadki znamy ;)...
Kanal 14 byl przelutowany i nie szumial
No chyba, ze VCA jest z drugiej strony reszty elektroniki - a takie przypadki znamy ;)...
Kanal 14 byl przelutowany i nie szumial