Synchronizacja MIDI z 3D

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tureakh
Synchronizacja MIDI z 3D

Post autor: Tureakh » środa 19 mar 2008, 19:43

Witam!

Wiem, ze zapewne ten topik zostanie skasowany, ale postanowilem sprobowac...
Pare razy zauwazylem, ze na tym forum sa uzytkownicy zajmujacy sie grafika 3D. Wiec bylbym wdzieczny, jesli ktorys z nich bylby w stanie mi pomoc.

Posiadam stacje Korg TR88 i steruje Motion Capture w 3d maxie 5 za pomoca MIDI.
Moje pytanie brzmi:
Czy istnieje jakis sposob na synchronizacje sekwencera TR z time sliderem w Maxie? Jesli tak to w jaki sposob?

Probowalem juz na 'specjalistycznym forum' niestety bez rezultatow.

Zbynia

Re: Synchronizacja MIDI z 3D

Post autor: Zbynia » czwartek 20 mar 2008, 08:39

a proram ma synchronizacje przez midi time code?
jesli tak to pewnie sie da - popatrz w opcjach

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 20 mar 2008, 08:54

Posiadam stacje Korg TR88 i steruje Motion Capture w 3d maxie 5 za pomoca MIDI.

A czym sterujesz ? Postacią ? Steroweanie postacią 3D za pomocą komunikatów MIDI ? To by mogło być nawet ciekawe - ruszasz faderem a postać kręci głową bądź podnosi rękę. Nie wiem dokładnie o co chodzi z tą synchronizacją, bo zarejestrowanie samej animacj - z wykorzystaniem (jeśłi dobrze rozumiem) sterowania przez MIDI wymaga tylko wpisania ilośći klatek i wciśnięcia ikonki ANIMATE i ruch się zapisze, potem jak w sekwencerze MIDI możesz już "z ręki" edytować poszczególne elementy.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 20 mar 2008, 08:56

A może panel transportu z korga chcesz podłączyć do Maxa

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » czwartek 20 mar 2008, 20:56

Dziekuje za odzew...

Dokladnie chodzi mi o to:

Mam wymodelowana klawiature, kontrolery przypisane tak, ze kazdy klawisz Korga odpowiada takiemu samemu klawiszowi klawiatury w Maxie.
Zaczynam nagrywac motion capture i gdy przypuscmy przyduszam A2 na Korgu, to ten sam ruch zostaje zapisany i odwzorowany na wirtualnej klawiaturze.

Do tego mam inne elementy w scenie, do ktorych uzywam MIDI, np swiatla.
Rowniez kazde swiatlo wyzwalane innym klawiszem Korga.

Klawiatura sterowana kanalem MIDI 1, swiatla kanalem 2.
Wgrywam jakis 2 sciezkowy utwor do sekwencera Korga i odpalam nagrywanie motiona, nagrywam wszystkie kanaly naraz.
Chodzi mi o to, zebym mogl zsynchronizowac nagrywanie w maxie z odtwarzaniem w Korgu. Przypuscmy odpalam nagrywanie motion capture w maxie i jednoczesnie Korg w tym samym momencie zaczyna odtwarzac, lub na odwrot. Mozna to oczywiscie zrobic recznie, ale synchro znacznie ulatwilo by mi to zycie. Szczegolnie do montowania calego materialu.
Kawalek ma okolo 5min, takze tworzenie duzej ilosci kluczy jest tu dosc uciazliwe.

Czytalem cos o 'MIDI Timer Slider Control', ale nie mam zielonego pojecia, czy o to chodzi i jak ewentualnie to zastosowac na Korgu...

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » piątek 21 mar 2008, 09:58

Jedyne co mogę poradzić (choć już pewnie tam sprawdzałeś) to USER REFERENCE w zakładce HELP i wpisanie "MIDI"

Pierwsze zdanie z pierwszego tematu który wyskoczył to

"The Motion Capture utility drives your animation using peripheral devices, such as MIDI keyboards, joysticks, and the mouse. While driving the animation, you can record it in real time. "

A więc drążąc dalej (a dalej było o przypisaniu komunikatów MIDI do konkretnej akcji w 3D max) dojdziesz do sedna, chyba, że z angielskim jest kłopot...

Sam nigdy czegoś takiego nie robiłem, więc nie pomogę, ale zdaje się to być wykonalne. Tylko pozostaje kwestia przyporządkowania komunikatu z KORGA do konkretnego ruchu obiektu 3D.

Pozdrawiam !

ODPOWIEDZ