... I tak się właśnie zacząłem zastanawiać, czy techniki wykorzystującej impulsy nie da się wykorzystać do czegoś więcej niż tylko pogłosy?
Przyklad pierwszy z brzegu - LiquidMix. Przeczytaj test tego urzadzenia w EiS, jest tez tam kilka slow o technikach splotu....
O dzięki ,dzięki.
Jak to jest z tymi impulsami?
Re: Jak to jest z tymi impulsami?
CYTUJę SZKUDLIKA
"Urzadenia nieliniowe moga dzialac inaczej, np. na wyjsciu mozemy dostac sume lub roznice sinusoid itd. - co w przypadku liniowego jest to niemozliwe. Np. kompresor nie jest urzadzeniem liniowym, bo jedna silna sinusioda przytlumi tez druga slabsza jezeli pojda przez kompresje razem. Osobno slabsza by przeszla bez zmian. "
Z tego co pisał, niemożliwym jest odwzorowanie "impulsowo" pracy kompresora, a jednak Liquid Mix to robi... Ciekawość nie daje mi spokoju - czy ktoś mógłby to naświetlić ?
Ciekawość nie daje mi spokoju...
Mi też
[addsig]
Mi też

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
... I tak się właśnie zacząłem zastanawiać, czy techniki wykorzystującej impulsy nie da się wykorzystać do czegoś więcej niż tylko pogłosy?
...
Da się ! Przykłądem może być Focusrite LiquidMix lub Liquid Channel.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
o choroba ... wyświetliło mi tylko 2 czy 3 odpowiedzi i po wrzuceniu mojego komentarza dopiero okazało się , że jest tego więcej. Sorry , spóźniłem się z tym LiquidMix

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
(...)niemożliwym jest odwzorowanie "impulsowo" pracy kompresora, a jednak Liquid Mix to robi... Ciekawość nie daje mi spokoju - czy ktoś mógłby to naświetlić ?...
To musi być jakiś szwindel. Kompresor reaguje na amplitudę i czas trwania sygnału wejściowego. Pojedynczy impuls nie wyciągnie żadnej informacji o właściwościach tej reakcji.
Chyba że chodzi o charakterystykę kompresora zanim zacznie on zmniejszać wzmocnienie, a więc dla małych sygnałów. Wtedy można go traktować jako układ liniowy.
To musi być jakiś szwindel. Kompresor reaguje na amplitudę i czas trwania sygnału wejściowego. Pojedynczy impuls nie wyciągnie żadnej informacji o właściwościach tej reakcji.

Chyba że chodzi o charakterystykę kompresora zanim zacznie on zmniejszać wzmocnienie, a więc dla małych sygnałów. Wtedy można go traktować jako układ liniowy.