Win Xp Pro 64 bit

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Meduz
Re: Win Xp Pro 64 bit

Post autor: Meduz » poniedziałek 17 mar 2008, 11:13

Pracowałem trochę na Win XP Pro 64 i dwie sugestie: brak jakiejś wielkiej różnicy w osiągach oraz brak sterowników m.in. do klawiatury sterującej CME

Pozdrawiam

[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

pawelq

Post autor: pawelq » poniedziałek 17 mar 2008, 13:30

Koleżanka ma XP Pro 64 - nie wiem, czy duzy (lub jakikolwiek) zyska wydajnościowy w porównaniu z 32. Ale sterowniki to tragedia, i to nie tylko do jakichś niszowych kart dźwiękowych, nawet do niestarych drukarek HP czasem nie ma.

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 17 mar 2008, 14:24

...Koleżanka ma XP Pro 64 - nie wiem, czy duzy (lub jakikolwiek) zyska wydajnościowy w porównaniu z 32. Ale sterowniki to tragedia, i to nie tylko do jakichś niszowych kart dźwiękowych, nawet do niestarych drukarek HP czasem nie ma.
...
Zysk wydajnościowy żaden (bo z czego ;) z wyższego limitu adresowania pamięci?). Sterowniki do części kart dźwiękowych da się znaleźć.

Najprościej ściągnąć 120-dniową wersję trial ze strony Microsoftu (angielska wersja), zainstalować i zobaczyć jak hula.

Niestety bez 64-bitowego oprogramowania, nawet dostęp do pamięci jest niewiele lepszy od 32-bitowego XP. 32-bitowy sekwencer da się zapełnić do 3GB (w porównaniu do ok. 2,5GB na 32bitowym XP). A 64-bitowych sekwencerów, Panie niewiele, a jak się już pojawią (na przykład Cubase), to będą hulać tylko na Viście.

Zawsze można jednak sampler z dużą ilością instrumentów (Kontakt) odpalić w wersji Standalone, a potem następny i następny. W ten sposób wykorzystamy tyle pamięci ile mamy. Tylko żeby wyjść ASIO starczyło ;).

- Piotr

ODPOWIEDZ