HD w Korg ix300
Kupiłem Korg ix300 HD. Zamontowany w nim system jest produkcją niemieckiej firmy Musitronics. Dysk laptopowy IBM DBOA-2540 540MB jest podzielony na kilkadziesiąt partycji od A-Z oraz od 1-9. Wraz z instrumentem "odziedziczyłem" masę różnorakich styli i songów w midifile na dysku. Ponieważ chciałbym załadować tam swoje ustawienia i pliki nie tracąc tamtych muszę wykonać backup. I tu moje pytanie... W jakim programie na PC mogę odczytać te partycje wraz z danymi ? Niestety po podpięciu dysku w kieszeń USB komputer w prawidłowy sposób rozpoznaje dysk jednak nie widzi woluminów (partycji) ani plików. Sytem plików jest inny niż DOSowy. Dyskietki HDD nie wchodzą w grę bo byłaby to syzyfowa praca z uwagi na dużą ilość danych. Czy macie jakiś pomysł na to ?
muzyk, informatyk
Re: HD w Korg ix300
Ciężka sprawa.
Na pewno jest to "obcy" system partycji i plików. Można by jeszcze zaatakować to linuxem, być może format partycji byłby tam widzialny.
Jedyny sposób na backup to zrzucenie obrazu całego fizycznego dysku w trybie "surowym" RAW jako obraz dysku a potem przywracanie całego dysku. Są programy, które zrzucają obraz (ang. image) takiego dysku bez względu na to co siedzi w środku a potem można przywrócić to w drugą stronę. Główny problem z tym to taki, że są to przeważnie komercyjne programy.
Jak chcesz mogę luknąć na format partycji tego dysku ale nie mogę nic obiecać czy można coś z tym zrobić.
Poniżej masz mały programik hdread, który czyta kilka pierwszych sektorów z dysku w trybie tekstowym w trybie odczytu, dzięki czemu można zobaczyć jakie dane mniej więcej tam siedzą i może układ partycji będzie podobny do jakiegoś znanego systemu plików.
Plik wynikowy *.txt spakuj zip-em albo rar-em i wyślij mi na e-mail.
Na pewno jest to "obcy" system partycji i plików. Można by jeszcze zaatakować to linuxem, być może format partycji byłby tam widzialny.
Jedyny sposób na backup to zrzucenie obrazu całego fizycznego dysku w trybie "surowym" RAW jako obraz dysku a potem przywracanie całego dysku. Są programy, które zrzucają obraz (ang. image) takiego dysku bez względu na to co siedzi w środku a potem można przywrócić to w drugą stronę. Główny problem z tym to taki, że są to przeważnie komercyjne programy.
Jak chcesz mogę luknąć na format partycji tego dysku ale nie mogę nic obiecać czy można coś z tym zrobić.
Poniżej masz mały programik hdread, który czyta kilka pierwszych sektorów z dysku w trybie tekstowym w trybie odczytu, dzięki czemu można zobaczyć jakie dane mniej więcej tam siedzą i może układ partycji będzie podobny do jakiegoś znanego systemu plików.
Plik wynikowy *.txt spakuj zip-em albo rar-em i wyślij mi na e-mail.