Podział dysku - partycja systemowa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Podział dysku - partycja systemowa

Post autor: Zbynia » czwartek 13 mar 2008, 01:36

...Oj, odnoszę wrażenie że kolega Zbynia za bardzo się przykłada do tematu i się nam trochę rozpisał.
Kolega MA już dysk, więc mówimy tutaj o jego przypadku, kwestia opłacalności w stosunku zł/MB jest oczywista - większy=taniej. Ameryki nie odkrył tu nikt.
Antywirus skanuje w tle wszystko co robisz - i odczyt i zapis. Oczywiście taki lepszy niż jakiś freeware'owy który faktycznie, włącza się tylko wtedy kiedy się mu powie, a potem jest "ojoj, trojan:("
Pytanie było czy dzielic czy nie. I tyle. Opinie za, opinie przeciw.
Mam wrażenie że zainteresowany dawno uzyskał już odpowiedź a ktoś próbuje miec ostatnie słowo i nie wiem, popisac się wiedzą?
Uważam że zaprezentowaliśmy w tym temacie wiele rozwiązań, każdy znajdzie coś dla siebie.
Peace ...
jesli nie ogarniasz tematu internet to tak sie konczy - mam avg nic mi sie nie laduje - zero wirusow od kilku lat - czasem niektorym pomoge sie wladowac
wlasnie freeware - w tej kwestii akurat nie ma to znaczenia czy darmo czy platny - tu sie liczy niskie obciazenie i przezroczystosc a nie ochrona komputera przed uzytkownikiem

petey jak na sample i banki to rob - jak na programy to nie zawracaj sobie glowy

WG

Re: Podział dysku - partycja systemowa

Post autor: WG » czwartek 13 mar 2008, 16:00

Jeszcze jakiś czas temu sam też dzieliłem partycję na programy ale teraz już mi przeszło nie ma to większego uzasadnienia przynajmniej dla wydajności samych programów, na pewno ma uzasadnienie jak ktoś lubi porządek.
Jak się czasem instaluje x programów do testów to edycja za każdym razem ścieżki czy nawet żeby było szybciej literki z C: na D: też jest męcząca

Podział na partycje może mieć wpływ na rejestrację, i odczyt plików audio. A partycja systemowa jest zwykle poszatkowana, więc takie pliki lepiej żeby zapisywane były na jakieś osobne miejsce.

A tak po za tym im dalej od głównej partycji tym zapis jest coraz wolniejszy, więc umieszczanie programów rozruchowaych np. na ostatniej partycji jest raczej niewskazane. Zapis audio IMO chyba najlepiej lokować na drugiej partycji po partycji systemowej albo co bardziej wskazane na dedykowanym dysku.

PS. Inaczej sprawa ma się z DRUGIM OSOBNYM DYSKIEM wtedy jak najbardziej instalacje programów na takiej partycji ma sensu i powinniśmy poczuć jakiś zysk z szybkości choćby uruchamiania się aplikacji czy jej bibliotek systemowych. Bo wtedy aplikacja czyta swoje ze swojego odrębnego dysku a bibioteki systemowe czytane są z partycji systemowej.

ODPOWIEDZ