Preampy - ceny a brzmienie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
genngott
Preampy - ceny a brzmienie

Post autor: genngott » piątek 07 mar 2008, 21:59

Witam...
Zastanawiałem się (i nadal zastanawiam) co tak właściwie rózni preamp który kosztuje powiedzmy 2kzł a 12kzł? Pytanie takie zadał mi znajomy i w zasadzie to odpowiedziałem mu zgrubsza, że wpływa na to marka, lampa, ilość kanałów, no i zamontowane wewnątrz podzespoły, lampy, tranzystory itepe.Powiedzmy że jego wiedza została zaspokojona ale w sumie moja nie. Załózmy że mamy do porównania dwa preampy które dysponują podobnymi parametrami (reklamowanymi) z czego różnica cenowa jest dość sroga. Tak na chłopski rozum: czy różnica poza ceną i marką jest również w brzmieniu? jakości sygnału ? czy wogóle preamp znacząco wpływa na brzmienie? a może inny preamp do rejestracji innego instrumentu? wytłumaczcie bom spragnion wiedzy.
Pozdraawiam
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
igs

Re: Preampy - ceny a brzmienie

Post autor: igs » sobota 08 mar 2008, 11:10

...Witam...
Zastanawiałem się (i nadal zastanawiam) co tak właściwie rózni preamp który kosztuje powiedzmy 2kzł a 12kzł? Pytanie takie zadał mi znajomy i w zasadzie to odpowiedziałem mu zgrubsza, że wpływa na to marka, lampa, ilość kanałów, no i zamontowane wewnątrz podzespoły, lampy, tranzystory itepe.Powiedzmy że jego wiedza została zaspokojona ale w sumie moja nie. Załózmy że mamy do porównania dwa preampy które dysponują podobnymi parametrami (reklamowanymi) z czego różnica cenowa jest dość sroga. Tak na chłopski rozum: czy różnica poza ceną i marką jest również w brzmieniu? jakości sygnału ? czy wogóle preamp znacząco wpływa na brzmienie? a może inny preamp do rejestracji innego instrumentu? wytłumaczcie bom spragnion wiedzy.
Pozdraawiam...
Dla mnie preamp to klucz do dobrego brzmienia. A jedną z istotniejszych różnic pomiędzy tanimi rozwiązaniami a drogimi jest fakt, iż te drogie mają symetryzację i desymetryzację na transformatorach sygnałowych a nie na op-ampach.

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » sobota 08 mar 2008, 11:40

Preampy to przede wszystkim brzmienie ! ! ! Zreszta lampa lampie nie równa, co słychać w porównaniu preampa za powiedzmy 800 zł a jakimś manleyem, imbirem czy neve.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » sobota 08 mar 2008, 15:01

...co tak właściwie rózni preamp który kosztuje powiedzmy 2kzł a 12kzł?
Cena... Odpowiedź, wydawać by się mogło wredna i paskudna. Polecam jednak najczęściej jak tylko to możliwe w praktyce studyjnej przeprowadzać ślepe testy - słuchaj tak samo ujęte sygnały przepuszczone przez różne przedwzmacniacze nie wiedząc przy tym, który sygnał przeszedł przez jaki i jak drogi przedwzmacniacz. Odpowiedź, powinna wyłonić się sama. Kolejną wskazówką będzie rozmowa z ludźmi, którzy dany model wykorzystywali na przestrzeni wielu lat. Różnice w cenie często (choć nie zawsze) podyktowane są doborem podzespołów (których ilość jest np. ograniczona), które mogą charakteryzować się ciekawymi walorami pod względem brzmienia (jak transformatory, czy lampy), wprowadzanych zniekształceń, bądź trywialną na pierwszy rzut oka, trwałością. Można oczywiście stwierdzić, iż 'Płacisz za markę'. Owszem, ale za tą 'marką' może stać określona tradycja, technika doboru podzespołów, sposób montażu i patenty wypracowane przez lata konsultacji jakości wyrobów z klientami. Porozmawiaj z kimś, kto od lat pracuje na tym samym Voxbox'ie, U87, albo stole Neve (żeby wymienić kilka najznańszych) - taka osoba udzieli Tobie najtrafniejszych odpowiedzi co do doboru sprzętu (nie tylko przedwzmacniacza).
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 08 mar 2008, 17:58

...Preampy to przede wszystkim brzmienie ! ! ! Zreszta lampa lampie nie równa, co słychać w porównaniu preampa za powiedzmy 800 zł a jakimś manleyem, imbirem czy neve....
W Neve na pewno nie slychac ze lampa lampie nie rowna.
[addsig]

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » sobota 08 mar 2008, 18:03

Wiem zapomniałem o tym. przepraszam za błąd
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

ODPOWIEDZ