Odsłuch alternatywny - kolumny audiofilskie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
DogHead
Re: Odsłuch alternatywny - kolumny audiofilskie

Post autor: DogHead » środa 02 cze 2004, 13:18

Miedzy terminami "studyjne" i "audiofilskie" niekoniecznie musi byc "albo". Przykladem moze byc wspomniana tu wczesniej firma B&W, ktorej wybrane modele uzywane sa jako monitory w studiach. Niektore konstrukcje audiofilskie z powodzeniem moga wiec znalezc zastosowanie w srodowisku profesjonalnym. Moze byc tez na odwrot, czego przykladem jest inna brytyjska firma, ATC. Poczatkowa oferta monitorow studyjnych SCM 50, 100 i 200 (w wersjach pasywnych i aktywnych, pozniej juz tylko aktywnych) zostala uzupelniona o modele 10, 20, 150, 300 a po jakims czasie wszystkie modele udostepniono w wersjach konsumenckich, ktore ze wzgledu na duzo staranniejsza i efektowniejsza kosmetyke kosztowaly drozej niz ich studyjne odpowiedniki. Poza tym roznic nie bylo zadnych. Z czasem oferta monitorow studyjnych poszerzyla sie o pare modeli, natomiast do serii konsumenckiej dodano tez konstrukcje nie majace studyjnych odpowienikow. Caly czas mozna jednak mozna kupic monitory studyjne ATC w wersji audiofilskiej.

Jesli chodzi zas o SSL, to przedwzmacniacze czy eq w nich stosowane pozostawialy wiele do zyczenia i w latach 80-tych powstala osobna dzialka w przemysle pro-audio produkujaca moduly do zamiany w konsoletach lub do podlaczenia zewnetrznego. Tak np wyplynal na rynek Focusrite z pierwszymi modulami serii ISA. Minelo pare ladnych lat zanim SSL nie poszedl po rozum do glowy i ne dokonal zmian w swoich stolach.

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » środa 02 cze 2004, 17:42

...A to ciekawe bo ja mam odwrotnie

Idac za zaleceniami naszych konsultantow od masteringu wyszukalismy sobie system, ktoremu pewnie jeszcze daleko do doskonalosci ale dzieki cierpliwemu wyszukaniu kazdego z komponentow gra to pienknie na dobrych plytach a jednoczesnie pozwala wychwycic najdrobniejsze bledy i niedorobki gorszych realizacji.

MW...

Ano jakby nie widzę sprzeczności. W przypadku opisanym prezz Szanownego Kolegę zestaw został pieczołowicie dobrany i to dla potrzeb zawodowych. Sądzę zatem, że nie szczędzono ani czasu, ani środków ani starań aby osiągnąć zadany cel. Ja piszę o zwykłych słuchaczach - audiofilach, których codzienne słuchanie odbywa się na sprzęcie w zakresie od 3000-20000 (zestawy głośnikowe) dobranym raz kiedyś. Dziś ci sami panowie pewno zmieniliby chętnie posaiadane urządzenia i pogrymasili trochę...tyle że już ich nie stać.

Innymi słowy: wcale się nie dziwię, że po takiej procedurze doboru osiągnęli Panowie dźwięk Was satysfakcjonujący(neutralny).

A zdradziłby Kolega składniki tego zestawu? ...

Tym nie mniej dobrany z typowo audiofilskich komponentow (poza przetwornikiem, ktory przy rozsadnej cenie bije wiekszosc audiofilskich i profesjonalnych przetwornikow z wyzszych polek). Co wiecej stalo sie tak za rada nietypowego sprzedawcy sprzetu audiofilskiego, ktoremu bardziej zalezalo na pokazaniu, ze bez przesluchania kazdego z urzadzen nie da sie zweryfikowac jego wartosci (czesto w sprzecznosci z recenzjami!) niz na sprzedazy produktow konkretnej marki... Mysle, ze do neutralnosci mu wciaz daleko - trudno miec wszystko na raz zakladajac pewne ograniczenia pomieszczenia i portfela - ale zwazywszy, ze odsluchiwalem komponenty parokrotnie drozsze i zdecydowanie rozczarowujace to jestem z efektu zadowolony - HD600 odeszly do roli narzedzia pomocniczego.

A tak wracajac do audiofili, ktorzy kiedys cos kupili to wcale im sie nie dziwie, ze teraz grymasza, moze im sie oczekiwania wysublimowaly, moze efekciarstwo ich systemu sie zdemaskowalo, albo po prostu technologia juz nie ta. W prawdzie porzadny sprzet szybko sie nie starzeje ale trudno zaprzeczyc np postepowi techniki w zakresie przetwornikow.

Pozdrawiam,

MW

zabojad

Post autor: zabojad » czwartek 03 cze 2004, 03:37

A moze takie pytanie......

Jak sie ma zakup dobrego "subwofera" do NS-10 tek???

Bo przy wykonywniu majsteringu na wyzej wymienionych Yamaszkach najwiekszym problemem jest chyba brak odpowiedniego "dolu".......?????

Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi na to pytanie......

GG: 3639545

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » czwartek 03 cze 2004, 11:25

...A moze takie pytanie......

Bo przy wykonywniu majsteringu na wyzej wymienionych Yamaszkach najwiekszym problemem jest chyba brak odpowiedniego "dolu".......?????

...

No jesli jest mozliwosc kupna prawdziwego subwoofera (5-10tysPLN) to dlaczego nie? Warto jednak pamietac, ze poprawna integracja subwoofera i glosnikow jest trudna do osiagniecia. Druga sprawa to fakt, ze brzmienie NS10 to prawdopodobnie nie tylko "brak dolu" ale tez przerysowania srodka itp.

MW

zabojad

Post autor: zabojad » czwartek 03 cze 2004, 13:46

......A moze takie pytanie......

...

No jesli jest mozliwosc kupna prawdziwego subwoofera (5-10tysPLN) to dlaczego nie? Warto jednak pamietac, ze poprawna integracja subwoofera i glosnikow jest trudna do osiagniecia. Druga sprawa to fakt, ze brzmienie NS10 to prawdopodobnie nie tylko "brak dolu" ale tez przerysowania srodka itp.

MW

...

Wiec jakie subwoofery doradzilibyscie???

Czytalem o ADAMACH sub-P ale z tym agresywnym bas-reflexem nie wiem czy to dobre rozwiazanie....

Poza tym zastanawiam sie nad odsluchami GENELEC 1032

Maja 10-calowy glosnik basowy, moc tego glosnika -180 W...

Jednak slyszalem kilka opini, dotyczacych tego iz na Genelecach wszystko brzmi bardzo ladnie...ALe moze wlasnie do NS-10 byloby to swietne uzupelnienie..a moze odwrotnie..NS-10 tki bylyby swietnym uzupelnieniem do tyhc Geneleckow???

A tak przy okazji...studio 33obroty Noon robi mixy na Genelecach 1031 (mniejszych) i to jest muzyka ktora powinna wywalac glosniki basowe :)

I z tego co sobie posluchalem bardzo dobrze zrobione mixy..wiec moze cos jednak w tych Genelecach jest????

zabojad

Post autor: zabojad » czwartek 03 cze 2004, 21:44

.........A moze takie pytanie......

Nikt nie odsluchiwal i nie porownywal soobwoferow?

Czy Genelec 1032 A to tez monitory na ktorych trudno cokolwiek wykrecic - bo wszystko brzmi zawsze dobrze????

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » czwartek 21 lut 2008, 17:38

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może powiedzieć cos na temat kolumn Dali Ikon 7?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 21 lut 2008, 20:30

...Mała taka dygresyjka: jak bardzo nieliniowe są Altusy 110? Napiszcie swoje spostrzeżenia dot. brzmienia tych zestawów i może jakieś linki do np. wykresów charakterystyki przenoszenia? ...
Ja posiadam Altusy 110. Stare ale jare i są dla mnie nieocenionym narzędziem w pracy. Prawie kazdy miks obsluchuje na tych Altusach. Ustawilem je specjalnie w innym, bardzo nieidealnym akustycznie pomieszczeniu i powiem tak - jak są błedy w miksie słychac jak cho..... W połączenie z konsumenckim wzmacniaczem Sony, tez sprzet okazuje sie dla mnie nieocenionym narzedziem. Nie wiem jak to sie dzieje, ale slychac bardzo tak minimalne roznice w glosnosci miksów ze nawet w studio tego nie slysze. Pasmo w zakresie basów i niskiego srodka równiez potrafią obnazyć kiedy cos jest za słabo. Ale powtarzam, jako tester. Nie sprawdzlaem nigdy ich charakterystyki. Super kolumny.

ODPOWIEDZ