Uziemienie do c.o

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lep
Re: Uziemienie do c.o

Post autor: lep » piątek 15 lut 2008, 07:56

Witam,

Właśnie czytałem Pański temat o uziemieniu na forum EiS.
Niestety nie mam konta na EiS, więc odpowiadam na E-mail.
W miarę możliwości proszę o opublikowanie mojej odpowiedzi w tym temacie na forum.
Moja wiedza jest oparta o doświadczenie w branży i uprawnienia SEP.

Hmm - według mojej wiedzy podłączenie do wszelkich elementów metalicznych w budynku, tym bardziej zbrojeń, instalacji CO, WOD-KAN,
(Gaz niekoniecznie, ponieważ zaraz po zejściu poniżej poziomu ziemi materiał to PE) stanowi dobre uzupełnienie uziomu doprowadzonego z zewnątrz - wyrównuje potencjał elektryczny.

Pozatym w przepisach prawa budowlanego istnieje zapis o konieczności uziemiania wszelkich instalacji metalicznych w budynku, w tym CO, woda, gaz; więc tym bardziej należy owe instalacje połączyć z uziemieniem.

Jeśli chodzi o listwy przeciwprzepięciowe, to kompletnie nic nie dają, jeżeli nie ma w budynku uziemienia - zresztą pisze w instrukcjach, że współpracują tylko z siecią mającą uziemienie - jeżeli go nie ma - listwa przepuści, zresztą biorąc na logikę - w takich listwach nie chodzi o przetapianie bezpieczników, bo bezpieczniki topią się gdy następuje zwiększone zapotrzebowanie na prad, a nie nadmiar tego prądu - w tym wypadku warystory zainstalowane w tych listwach mają za zadanie odprowadzić nadmiar prądu właśnie poprzez przewód uziemienia do ziemi. Jeżeli nie ma uziemienia, to gdzie mają go odprowadzić? Taka listwa jest kompletnie bezuzyteczna w sytuacji, gdy nie ma sprawnego uziemienia. Pozatym polecam zaufać elektrykom z uprawnieniami SEP, bo oni najlepiej wiedzą co zrobić

Pozdrawiam i jeżeli gdzieś wkradł się błąd proszę o poprawienie mnie .

Pozdrawiam
Marcin Pawelczyk
www.homstudio.com.pl

ODPOWIEDZ