EiS fast delivery

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: EiS fast delivery

Post autor: JoachimK » środa 06 lut 2008, 11:36

......Ps. A już za miesiąc... Quidam ...
A co? Nowa plyta sie podoba?...
Swoją drogą, to gratuluję dobrego miksu.

Dziekuje. Sa tam pewne bledy, ale lepiej sie tego nie dalo zrobic, przynajmniej nie w takim czasie, jaki byl przeznaczony na studio. Zdaje sie, ze bedzie o tym pare zdan w wywiadzie.

Może to trochę off-topowe pytanie, ale jak oceniasz pracę z APSami?...

Bardzo dobrze. Miks byl robiony na sprzecie studia, czyli NS10 i ADAMS5A, jednoczesnie sprowadzilem na test APSy, jako zupelnie inaczej brzmiace glosniki, w stosunku do ADAM. Byl wiec to drugi alternatywny odsluch dla glownych glosnikow. Na poczatku prosilem o glosniki z tytanowymi wysokotonowkami, ale ostatecznie zdecydowalem sie isc w zupelnie innym kierunku. Jako ze ADAMy sa bardzo jasne, skorzystalismy z AEON z jedwabnymi tweeterami, ktore brzmia bardziej lagodnie.
Ostatecznie AEONy zostaly w studio, jak inny, alternatywny odsluch dla glownych ADAM
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » środa 06 lut 2008, 17:58

Dzięki za informacje. A czy mógłbyś jakoś porównać je z NS'ami? Nie wiem z jakim wzmacniaczem pracują NS'y w Islands, ale byłbym wdzięczny, gdybyś mógł w kilku zdaniach opisać zasadnicze różnice między 'białą membraną', a naszym 'rodakiem'.
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 06 lut 2008, 23:17

...Dzięki za informacje. A czy mógłbyś jakoś porównać je z NS'ami? Nie wiem z jakim wzmacniaczem pracują NS'y w Islands, ale byłbym wdzięczny, gdybyś mógł w kilku zdaniach opisać zasadnicze różnice między 'białą membraną', a naszym 'rodakiem'....

Z NS10 to sie nie da porownac, bo o sa zupelnie inne glosniki. Ja przynajmniej nie umiem ich porownac w sensie podobienstw, jak juz to bardziej widze roznice miedzy nimi. Prywatnie mam Hafler TRM8 i do tego sub , niektorzy mowia, ze Hafler jest bardziej podobny do NS10 (oczywiscie poza basami, bo tych NS-y nie maja). Moze, choc tez nie umiem porownac Haflera do NSq0 w sensie wskazania podobienstw.

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » czwartek 07 lut 2008, 09:17

Z NS10 to sie nie da porownac, bo o sa zupelnie inne glosniki. Ja przynajmniej nie umiem ich porownac w sensie podobienstw, jak juz to bardziej widze roznice miedzy nimi. Prywatnie mam Hafler TRM8 i do tego sub , niektorzy mowia, ze Hafler jest bardziej podobny do NS10 (oczywiscie poza basami, bo tych NS-y nie maja). Moze, choc tez nie umiem porownac Haflera do NSq0 w sensie wskazania podobienstw....
Znam te Haflery, ale nie słyszałem ich nigdy z sub'em. Trudno mi powiedzieć, aby były podobne do NS'ów. Ale nie ma to znaczenia. Dla mnie TRM8 brzmiały zbyt dobrze, trochę 'audiofilsko', jeśli rozumiesz co mam na myśli. Może to byłą kwestia pomieszczenia. Pamiętam też, że scena, jaką prezentowały mnie onieśmieliła Najlepsza jaką w życiu słyszałem!
Zależało mi na porównaniu z NS'ami, bo były to pierwsze monitory z jakimi miałem do czynienia i wciąż jakoś siedzą w mojej głowie. Na razie jednak szukam dla siebie jakiejś wstęgi.
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 07 lut 2008, 11:03

Znam te Haflery, ale nie słyszałem ich nigdy z sub'em. Trudno mi powiedzieć, aby były podobne do NS'ów. Ale nie ma to znaczenia. Dla mnie TRM8 brzmiały zbyt dobrze, trochę 'audiofilsko', jeśli rozumiesz co mam na myśli.

Oj, chyba jednak tak nie jest. Opisze przykladowe doswiadczenie: kolega kupuje glosniki, testuje od kilku dni w domowym studio jakis model, ktory posiada takze cyfrowy procesor korygujacy niedoskonalosci pomieszczenia. Po tych kilk dniach testow wlasciwie jest zdecydowany na zakup Tyhze glosnikow.
Przywoze Haflery (ktore kolega je slyszy i widzi 1szy raz) i po doslownie 20 min. porownan tamte glosniki, ktore meczyl od kilku dni zostaja spakowane do kartona i odeslane do sklepu. Powod - sa audiofilskie, ladnie na nich wszystko brzmi, tylko nie wiadomo czym kreciec w korekcji by osiagnac porzadany skutek, a Hafler zachowuje sie wlasnie jak monitor studyjny - slychac drobne ruchy korektorem i wiadomo ktory zabieg na korekcji bedzie lepszy.

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » czwartek 07 lut 2008, 14:35

...Znam te Haflery, ale nie słyszałem ich nigdy z sub'em. Trudno mi powiedzieć, aby były podobne do NS'ów. Ale nie ma to znaczenia. Dla mnie TRM8 brzmiały zbyt dobrze, trochę 'audiofilsko', jeśli rozumiesz co mam na myśli.

Oj, chyba jednak tak nie jest. Opisze przykladowe doswiadczenie: kolega kupuje glosniki, testuje od kilku dni w domowym studio jakis model, ktory posiada takze cyfrowy procesor korygujacy niedoskonalosci pomieszczenia. Po tych kilk dniach testow wlasciwie jest zdecydowany na zakup Tyhze glosnikow.
Przywoze Haflery (ktore kolega je slyszy i widzi 1szy raz) i po doslownie 20 min. porownan tamte glosniki, ktore meczyl od kilku dni zostaja spakowane do kartona i odeslane do sklepu. Powod - sa audiofilskie, ladnie na nich wszystko brzmi, tylko nie wiadomo czym kreciec w korekcji by osiagnac porzadany skutek, a Hafler zachowuje sie wlasnie jak monitor studyjny - slychac drobne ruchy korektorem i wiadomo ktory zabieg na korekcji bedzie lepszy....
Więc moje wątpliwości co do poprawnej adaptacji reżyserki, w której ich słuchałem, okazują się najprawdopodobniej słuszne. Muszę więc jeszcze raz posłuchać Haflerów. Tym razem najlepiej u siebie, albo gdzieś, gdzie zabrzmią dobrze. Boję się tylko jednego... kolejny kontakt może spowodować wypróżnienie totalne mojego konta. O ile uda mi się gdzieś do nich dokopać. A nie jest to łatwe...

ODPOWIEDZ