M-Audio Axiom 49 vs Roland PCR-500

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
audiophone
Kontakt:
Re: M-Audio Axiom 49 vs Roland PCR-500

Post autor: audiophone » sobota 25 sie 2007, 14:37

he... tego raczej w axiomei nie ma... to są pady dynamiczne ale bez funkcji docisku (tylko klawisz ma AF)

siedzialem torche przy tym i padł mi edytor enigma....
nie da sie załadować do klawisza własnego setupu...
probowalem wszystkiego reinstalacji programu... czyscilem rejestr i zawsze gdy che zaladowac preset do axioma sie edytor zawiesi......

ps wyszukalem tą funkcję docisku...
hm.. ale polega to na zastąpieniu pada na docisk... czy nie mozna tego połączyć w jedność tak jak przy klawirze ?
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » sobota 25 sie 2007, 20:37

ps wyszukalem tą funkcję docisku...
hm.. ale polega to na zastąpieniu pada na docisk... czy nie mozna tego połączyć w jedność tak jak przy klawirze ?
...
Coś za coś. Wszystkiego na raz mieć nie można

O to chodzi że grasz sobie na klawiaturze używając jej dynamiki i aftertouch, oraz jednocześnie (oprócz gałek i suwaków) możesz używać dynamicznych padów do wyzwalania brzmień lub dodatkowych modulacji parametrów tego co grasz z klawiatury (lub też z wybranych padów które wyzwalają same brzmienia). To i tak chyba BARDZO dużo ?!

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » niedziela 26 sie 2007, 21:22

Coś za coś. Wszystkiego na raz mieć nie można

O to chodzi że grasz sobie na klawiaturze używając jej dynamiki i aftertouch, oraz jednocześnie (oprócz gałek i suwaków) możesz używać dynamicznych padów do wyzwalania brzmień lub dodatkowych modulacji parametrów tego co grasz z klawiatury (lub też z wybranych padów które wyzwalają same brzmienia). To i tak chyba BARDZO dużo ?!...

jeszcze mają inne funkcje oprócz dynamiki na uderzenie i docisku...

mogą być włącznikiem typu on/of i...
nie wiem co to za funkcja: Ctr Assign dla parametrów 156, 155 (PC DRUMS)
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » niedziela 26 sie 2007, 23:46

jeszcze mają inne funkcje oprócz dynamiki na uderzenie i docisku...

mogą być włącznikiem typu on/of i...
nie wiem co to za funkcja: Ctr Assign dla parametrów 156, 155 (PC DRUMS)...
No właśnie

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 05 sty 2008, 15:00

...jeszcze mają inne funkcje oprócz dynamiki na uderzenie i docisku...
mogą być włącznikiem typu on/of i.....

Zgadza się, a nawet więcej. Gdy przypiszesz padowi kontroler 147 będzie on pracował jak zwykły przełącznik (wciśnięcie = Note ON/ puszczenie = Note Off). Kontroler 148 powoduje, że pad pracuje jako "zatrzask", dotąd będzie po wciśnieciu wysyłał Note On dopóki ponownie go nie naciśniesz - doskonała sprawa przy pracy z pętlami.

...nie wiem co to za funkcja: Ctr Assign dla parametrów 156, 155 (PC DRUMS)...

Chodzi o Program Decrement (155)/ Increment (156). Przy takim zaprogramowaniu pada będzie on po naciśnięciu zmniejszał/zwiększał wartość Program Change o ustalone wcześniej wartości.
Dla padów można zmienić krzywe dynamiki oraz docisku (aftertouch), niestety naraz dla wszystkich. Przy tym tryb Velocity Lock pozwala na natychmiastowe wyłączenie krzywej i ustawienie wcześniej zaprogramowanej wartości stałej!
Generalnie oprogramowanie systemowe padów i całej reszty Axioma to mistrzostwo świata w tej grupie cenowej.
Co do klawiatury absolutnie zgadzam się z kolegą KAFEL, choć i tak ją wolę, niż delikatnie mówiąc średnio "wyważoną" z modelu Keystation 88 Pro. Co wcale też nie znaczy, iż owa jest do kitu, bo to też kawał świetnego sterownika.
Dodam jeszcze tylko, ża Axiom ma trzy tryby akceleracji (mowa o encoderach), możliwe jest także wyłączenie jej wogóle i wtedy niezależnie od szybkości obrotu zawsze będziemy mieli +/-1. Domyślnie krzywa ustawiana jest na C2, czyli średnio na jeża
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 07 sty 2008, 15:03

Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów miał kontakt z MPK49 AKAI. ?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 07 sty 2008, 19:09

...Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów miał kontakt z MPK49 AKAI. ?...

Na razie marne szanse, osobiście sam nie dotknę się tego ustroistwa dopóki nie będzie miało co najmniej ze 61 klawiszy .
Wstępne infa (patrz dostępne manuale) nie powalą jakoś specjalnie na kolana. Oczywiście mogę się mylić, ale na ten moment nawet dystrybutorzy, i to poważni, mają związane ręce .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 01 lut 2008, 12:59

...Oczywiście mogę się mylić, ale na ten moment nawet dystrybutorzy, i to poważni, mają związane ręce ...

Obecnie i tak, i nie. Akai MPK49 już jest, a raczej był dostępny w Polsce, bo do naszego dystrybutora dotarło raptem kilka egzemplarzy tego sterownika, a kolejka do niego ustawiła się na co najmniej kilka magazynków .

Rozmawiając o tym z Audiostacją dowiedziałem się, iż ponad 90% tych urządzeń jest aktualnie kierowana na Stany aby zaspokoić ich rynek (co nie jest specjalnie dziwne), pozostała "resztkówka" na Europę, przy czym akurat nasz kraj wcale nie jest w jakikolwiek sposób dyskryminowany. Po prostu, taka jest obecnie polityka firmy Akai .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ