Brzmienia orkiestrowe - jakie kupić?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pastor2
Brzmienia orkiestrowe - jakie kupić?

Post autor: pastor2 » piątek 01 lut 2008, 01:41

witam, na wstepie przepraszam za bledy w pisowni. od kilku tygodni planuje kupic biblioteke z brzmieniami orkiestrowymi. rozpatruje kupno nastepujacych

EWQLSO Gold Bundle,
Complete Classical Collection 2nd Edition,
HALion Symphonic Orchestra,
Vienna Symphonic Cube,

Jezeli chodzi o "spektakularnosc" to najwieksze wrazenie wywiera na mnie EWQL, ale to to wedlug mnie kwestia mixu...przeciez mozemy ingerowac w brzmienie tych "orkiestr"to co prezentuje Cube Vienny...niestety dziendobry mowi nam jego cena ktora choc nie dyskwalifikuje, to jednak ostro hamuje przed jej zakupem. co do haliona i CCC2ndEdition...nie przeraza to co wyprawiaja, ale cena i ilosc potrzebnego miejsca na dysku przemawiaja wlasnie za nimi. tak naprawde cena nie gra tu najwiekszej roli, chcemy kupic te biblioteke w 3 osoby....najwyzej rzeba bedzie zbierac troche dluzej:). potrzebuje brzmienia uniwersalnego, ktore sprawdzi sie w rnb, w funku, w hiphopie(mowa tu o brzmieniach lat 70, a dokladniej blaxploitation)no oczywiscie w reklamie i ukochanym filmie:). jak dla mnie najbardziej uniwersalny jest halion i vienna.ccc@nd2 jest za bardzo klasyczny, ewql zas za bardzo filmowy... prosze o opinie i uwagi na temat tych bobliotek wszystkich powaznych uzytkownikow tych zbiorow sampli.moze ktos mial doczynienia z kilkoma z nich osobiscie i ma jakies cenne wiadomosci na ten temat. panowie, ktora waszym zdaniem jest najbardziej uniwersalna i najwiecej mozna z niej wycisnac...czekam na jakies posty, mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mial z tym doczynienia. dziekuje za posiwecenie czasu na przeczytanie posta i pozdrawiam serdecznie:)

Awatar użytkownika
grembo

Re: Brzmienia orkiestrowe - jakie kupić?

Post autor: grembo » piątek 01 lut 2008, 02:01

zapomnailes o miroslav vitous philharmonic :) ik multimedia

To ma byc do filmu? to Ewql
To ma byc do filmu, posiadasz duze srodki finansowe, masz czas na harce z artykulacjami to (zapewne, w naturze nie widzialem) Vienna?

Niedrogo do wszystkiego - wlasnie wspomniany przez mnie Vitous - niedrogi, przydalyby sie lepsze w nim chory - dla purystow niektore brassy (ale tego w zadowlajacym tak naprawde stopniu nie daje zadna z bibliotek)

HAlion slabiuchne/Kontakt slabiuchne z wyjatkiem klarnetów/Edirol Orchestral sie "zestarzal" ale Full Orhcestra Spizzcato oraz French Horn w nim, wciaz daja rade :)

Po wielu warezowaniach (te biblioteki sa nieco drogie na eksperymetnowanie) -ostatecznie wszedlem w Vitousa - bardzo muzyczne, szybkie w obsludze i co najwazniejsze niedrogie. Wraz z EWQL Stormdrum i Choirs - Hollywood Twoje :)

pastor2

Post autor: pastor2 » piątek 01 lut 2008, 02:09

...zapomnailes o miroslav vitous philharmonic :) ik multimedia

To ma byc do filmu? to Ewql
To ma byc do filmu, posiadasz duze srodki finansowe, masz czas na harce z artykulacjami to (zapewne, w naturze nie widzialem) Vienna?

Niedrogo do wszystkiego - wlasnie wspomniany przez mnie Vitous - niedrogi, przydalyby sie lepsze w nim chory - dla purystow niektore brassy (ale tego w zadowlajacym tak naprawde stopniu nie daje zadna z bibliotek)

HAlion slabiuchne/Kontakt slabiuchne z wyjatkiem klarnetów/Edirol Orchestral sie "zestarzal" ale Full Orhcestra Spizzcato oraz French Horn w nim, wciaz daja rade :)

Po wielu warezowaniach (te biblioteki sa nieco drogie na eksperymetnowanie) -ostatecznie wszedlem w Vitousa - bardzo muzyczne, szybkie w obsludze i co najwazniejsze niedrogie. Wraz z EWQL Stormdrum i Choirs - Hollywood Twoje :)...
jeseli chodzi o miroslav vitous philharmonic, to nie zapomanialem, tak samo jak no. gpo garritana:)nie wiem czemu, ale chyba one mnie nie przekonaly...choc vitek ma napewno lepsze smyczki od eqwl. no to myslimy dalej, pozdrawiam

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 01 lut 2008, 02:17

garritana ogladalem (kolega ma - lezy na polce - zarabia za to EWQL) - to nie ta klasa :)

W Viousie jest jakies serducho - ktore pojawia sie w wyzszych cenowo EWQL czy Vienna,

Sa bardziej inspirujace

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 01 lut 2008, 08:04

A czy zerknąłeś kiedykolwiek na MotU Mach Five v 2? Jest tam ponad 30 GB brzmień, z orkiestrą wiedeńską włącznie. Sam się do tego przymierzam, ale ciągle brakuje pieniędzy :( Poza tym ten sampler czyta prawie wszystko.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 01 lut 2008, 09:02

Jeśli stać Cię na Viennę, to czemu nie EWQL SO Platinum Complete?

Jak będzie to wszystko brzmieć zależy od Ciebie, ale EWQL jest zdecydowanie łatwiejsze do miksowania. Moc tego softu jest potężna.

Do tego możesz dołożyć VSL Special Edition, lub jakieś dodatki ze stajni ProjectSAM na wypadek gdyby było potrzeba czegoś innego.

- Piotr

ODPOWIEDZ