Witam
zastanawiam się nad kupnem Korga Prophecy, bardzo przypadł mi do gustu. Zastanawiam się jednak nad polifoniczną wersją Prophecy, czyli Z1 - jest to instrument całkowicie podobny, jednak źle przyjęty wśród muzyków, nie miałem możliwości go przetestować osobiście, nie wiem jak jest z wykonaniem, klawiaturą (prophecy pod tym względem jest bardzo ok)
jeśli wiecie coś na temat Z1 dzieki za odpowiedź.
Korg Prophecy czy Korg Z1?
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
Re: Korg Prophecy czy Korg Z1?
O Z1 Tu , Tu i TU .
Znajomy ze stanów posiada Korga Z1, bardzo go sobie chwali. Porusza sie w nurcie muzyki elektronicznej retro elektronicznej (vangelis, t Dream, Tomita) i czesto doprawia swoje utwory Z1. Sam osobiscie chciałem go nabyc (Po pochwałkach od znajomego), ale jakos kasa mi sie rozpłyneła:> Napisz do niego zeby skrobnal mi taka recenzje solidna i obiektywna to tu wkleje (oczywisice jak go złapie) :> Pozdro
Znajomy ze stanów posiada Korga Z1, bardzo go sobie chwali. Porusza sie w nurcie muzyki elektronicznej retro elektronicznej (vangelis, t Dream, Tomita) i czesto doprawia swoje utwory Z1. Sam osobiscie chciałem go nabyc (Po pochwałkach od znajomego), ale jakos kasa mi sie rozpłyneła:> Napisz do niego zeby skrobnal mi taka recenzje solidna i obiektywna to tu wkleje (oczywisice jak go złapie) :> Pozdro
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
jeśli wiecie coś na temat Z1 dzieki za odpowiedź....
witam
posiadam Z1 od dobrych kilku lat i pomimo uplywu czasu nadal jestem pod wrazeniem tego instrumentu. O brzmieniu i barwach nie ma co sie tu rozpisywac, napisano juz wystarczajaco, probki mozna znalesc w duzej ilosci w sieci. Co do jakosci klawiatury, posrod korga wavestation, rolanda d 50 i edirola m 50 ktore to posiadam, jest zdecydowanie najlepsza. Przy obecnych cenach uzywanych sprzetow wybor Z1 jest moim zdaniem strzalem w 10.
Pozdrawiam.
www.osa-project.com
Dzięki wielkie za opinie. interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: mianowicie jeden z opiniodawców na w/w stronie narzekał na wagę... czy rzeczywiście jest ona dużym problemem?
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
...Dzięki wielkie za opinie. interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: mianowicie jeden z opiniodawców na w/w stronie narzekał na wagę... czy rzeczywiście jest ona dużym problemem?...
No do najlzejszych to Z1 nie nalezy, jest dosc masywny i solidny, jedna osoba daje sobie spokojnie rade z transportem (ok.14kg), choc bieganie z Z1 w masywnym case moze byc doswiadczeniem dosc ekstremalnym i nie zalecanym osobom watlym i chorowitym :> reasumujac, nie jest to duzy problem, posiadacze hammondow maja gorzej (ciezej) :)
pozdrawiam
No do najlzejszych to Z1 nie nalezy, jest dosc masywny i solidny, jedna osoba daje sobie spokojnie rade z transportem (ok.14kg), choc bieganie z Z1 w masywnym case moze byc doswiadczeniem dosc ekstremalnym i nie zalecanym osobom watlym i chorowitym :> reasumujac, nie jest to duzy problem, posiadacze hammondow maja gorzej (ciezej) :)
pozdrawiam
www.osa-project.com
- kristofer14
Witam
Ja mam pytanko czy Z1 czyta brzmienia Prophecy???
Bo na necie są brzmienia Techno/Trance do Prophecy i chciałem sie dowiedzieć czy do mojej Z1 też je moge wgrać
Nigdzie na necie nie mogę znaleść fajnych brzmień do Z1 ,kurcze chyba za słabo szukam
[addsig]
Ja mam pytanko czy Z1 czyta brzmienia Prophecy???
Bo na necie są brzmienia Techno/Trance do Prophecy i chciałem sie dowiedzieć czy do mojej Z1 też je moge wgrać

Nigdzie na necie nie mogę znaleść fajnych brzmień do Z1 ,kurcze chyba za słabo szukam
[addsig]
- midishiner
...Dzięki wielkie za opinie. interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: mianowicie jeden z opiniodawców na w/w stronie narzekał na wagę... czy rzeczywiście jest ona dużym problemem?...
Powiem tak, w czasach, kiedy plastik i chińska tanizna zalewa nasz rynek - taki Z1 ważący trochę więcej to tylko dowód na to,że dawniej produkowane instrumenty tworzone były z większą pieczołowitością niż dziś. Podam przykład: dwa lata temu sprzedałem CS6x a w zamian kupiłem RS70 i RME - tak mi było wygodniej, CS pracował generalnie jako Master, a potrzebowałem dobrego AD. Powiem wam szczerze: tęsknie za tym 14 kilowym molochem i dziś posiadając nawet przebajerzonego MO6 u ważam, że CS brzmiał lepiej. Ta głębia i przestrzeń, zwłaszcza przy barwach basowych i padach jest nie do podrobienia w słabiutkim MO6.
Jaki z tego wniosek? Bierz tego Z1 i się nie zastanawiaj, słyszałem, grałem i uważam, że jest to kawał dobrego sprzętu, a jego waga to tylko dowód na solidność i trwałość wykończenia.
pozdrawiam
Powiem tak, w czasach, kiedy plastik i chińska tanizna zalewa nasz rynek - taki Z1 ważący trochę więcej to tylko dowód na to,że dawniej produkowane instrumenty tworzone były z większą pieczołowitością niż dziś. Podam przykład: dwa lata temu sprzedałem CS6x a w zamian kupiłem RS70 i RME - tak mi było wygodniej, CS pracował generalnie jako Master, a potrzebowałem dobrego AD. Powiem wam szczerze: tęsknie za tym 14 kilowym molochem i dziś posiadając nawet przebajerzonego MO6 u ważam, że CS brzmiał lepiej. Ta głębia i przestrzeń, zwłaszcza przy barwach basowych i padach jest nie do podrobienia w słabiutkim MO6.
Jaki z tego wniosek? Bierz tego Z1 i się nie zastanawiaj, słyszałem, grałem i uważam, że jest to kawał dobrego sprzętu, a jego waga to tylko dowód na solidność i trwałość wykończenia.
pozdrawiam
Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
Miałem Prophecy, teraz mam Z1 i bardzo sobie chwalę. Jakością wykonania nie odstaje od Prophecy, a do tego ma 12krotnie większą polifonie (a cena około 1,5razy większa...). Sprzedaję swojego Z1 z casem bo mam ta syntezę na karcie MOSS. Porównywałem wszystkie trzy i generalnie brzmią tak samo, są minimalne niuanse pomiędzy bodajże jednym parametrem i kolejnością w torze syntezy i dlatego nie Z1 nie czyta brzmień Prophecy. Gdzieś w necie był program do konwertowania... ja swoje barwy "ręcznie" przepisałem na MOSSa i już.
[addsig]
[addsig]
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"