Audiophile 24/96 czy E-MU 0404
-
......emu 1212m nie ma praktycznie zadnej konkurencji.......
No właśnie, ja też planuje zakup karty do 1000zl, z tym, że mam już mixer Soundcraft'a compact 4 więc przy moim nagrywaniu mixer mi starcza, więc na więcej wejść nie jestem nastawiony tylko na jakość dźwięku. Można powiedzieć, że 1212m to połowa mojego budżetu więc co będzie konkurencją dla e-mu? o ile w tym przedziale jest lepsza karta, po prostu się nie orientuje. Z góry dziękuje....
zastanów się, co jest ci potrzebne, jakie masz priorytety. za 1000 pewnie można kupić używane rme hdsp9632, a to również są bardzo fajne karty
No właśnie, ja też planuje zakup karty do 1000zl, z tym, że mam już mixer Soundcraft'a compact 4 więc przy moim nagrywaniu mixer mi starcza, więc na więcej wejść nie jestem nastawiony tylko na jakość dźwięku. Można powiedzieć, że 1212m to połowa mojego budżetu więc co będzie konkurencją dla e-mu? o ile w tym przedziale jest lepsza karta, po prostu się nie orientuje. Z góry dziękuje....
zastanów się, co jest ci potrzebne, jakie masz priorytety. za 1000 pewnie można kupić używane rme hdsp9632, a to również są bardzo fajne karty
Re: Audiophile 24/96 czy E-MU 0404
zastanów się, co jest ci potrzebne, jakie masz priorytety. za 1000 pewnie można kupić używane rme hdsp9632, a to również są bardzo fajne karty...
Szczerze to ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, małe mam doświadczenie. Softu troszeczkę mam, więc nie będzie to dla mnie ważne przy kupnie karty. Na pewno chciałbym żeby karta była niezawodna, tzn żebym nie musiał roziwązywać problemów z nią związanych bo się na tych sprawach mało znam i bym się tylko męczyl, chociaż z drugiej strony myślę, że jeżeli płaci się tyle za karte to nie będzie raczej tego typu akcji. Nie wiem:) Głownie to stawiałbym jak wspomniałem na jakość dźwięku. Nie wiem co te karty posiadają więc nie wiem też co może w przyszłości mi się przydać, co będzie potrzebne. Na razie tworzę w FLu, mam klawiaturę MIDI, dojdą pady mpd, dogrywam czasem gitarkę, wokal. To tyle. Chciałbym mixer z kartą połączyć symetrycznie, reszta to wielka nie wiadoma. Po prostu chciałbym zainwestować już w coś lepszego bo akurat mam zastrzyk gotówki;) dodam odrazu, że monitory już mam.
Chcesz mocy kopa weź muzy łyka-to styka
achaaa przepraszam, dodam jeszcze, że najlepiej by bylo gdyby oszczędzała procesor
-
Szczerze to ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, małe mam doświadczenie. Softu troszeczkę mam, więc nie będzie to dla mnie ważne przy kupnie karty. Na pewno chciałbym żeby karta była niezawodna, tzn żebym nie musiał roziwązywać problemów z nią związanych bo się na tych sprawach mało znam i bym się tylko męczyl, chociaż z drugiej strony myślę, że jeżeli płaci się tyle za karte to nie będzie raczej tego typu akcji. Nie wiem:) Głownie to stawiałbym jak wspomniałem na jakość dźwięku. Nie wiem co te karty posiadają więc nie wiem też co może w przyszłości mi się przydać, co będzie potrzebne. Na razie tworzę w FLu, mam klawiaturę MIDI, dojdą pady mpd, dogrywam czasem gitarkę, wokal. To tyle. Chciałbym mixer z kartą połączyć symetrycznie, reszta to wielka nie wiadoma. Po prostu chciałbym zainwestować już w coś lepszego bo akurat mam zastrzyk gotówki;) dodam odrazu, że monitory już mam....
Karty rme raczej nie bywają przyczyną problemów ze stabilnością dawa. Brzmią dobrze. Trudno mi sobie wyobrazić, byś miał żałować wyboru karty rme. Dołączony soft ograniczony jest do digicheck, ale to bardzo przydatna rzecz. zresztą poczytaj na forum i w innych miejscach. to bardzo fajna karta, ale nie mogę gwarantować, że najlepszy wybór dla ciebie. poszukaj, poczytaj, określ sie jakoś i nie wywalaj zbyt pochopnie 1000pln
Karty rme raczej nie bywają przyczyną problemów ze stabilnością dawa. Brzmią dobrze. Trudno mi sobie wyobrazić, byś miał żałować wyboru karty rme. Dołączony soft ograniczony jest do digicheck, ale to bardzo przydatna rzecz. zresztą poczytaj na forum i w innych miejscach. to bardzo fajna karta, ale nie mogę gwarantować, że najlepszy wybór dla ciebie. poszukaj, poczytaj, określ sie jakoś i nie wywalaj zbyt pochopnie 1000pln ...
Wielkie dzięki. Muszę poczytać o niej i się z nią zapoznać. Oczywsite jest, że nie chce zbyt pochopnie wywalać siana. Jak będę miał pytania to napisze.
...achaaa przepraszam, dodam jeszcze, że najlepiej by bylo gdyby oszczędzała procesor...
zadne karty "nie oszczedzaja" procesora (cokolwiek to znaczy)
sluza do tego tylko dedykowane wspomagacze najczesciej na firewire lub pci, np duende, tcpowercore itp. z tym ze one tez w sumie nie oszczedzaja procesora, a raczej wykorzsytac ich wbudowane pluginy (kompresory, poglosy, EQ, filtry itd) nie obciazamy dodatkowo komputera.
natomiast posiadajac nawet ktorys z wspomagaczy, a kozystajac i tak z wbudowanych w program (daw) efektow i to i tak nic nie zyskamy, obciazenie bedzie takie same.
pozdrawiam
zadne karty "nie oszczedzaja" procesora (cokolwiek to znaczy)
sluza do tego tylko dedykowane wspomagacze najczesciej na firewire lub pci, np duende, tcpowercore itp. z tym ze one tez w sumie nie oszczedzaja procesora, a raczej wykorzsytac ich wbudowane pluginy (kompresory, poglosy, EQ, filtry itd) nie obciazamy dodatkowo komputera.
natomiast posiadajac nawet ktorys z wspomagaczy, a kozystajac i tak z wbudowanych w program (daw) efektow i to i tak nic nie zyskamy, obciazenie bedzie takie same.
pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Czytalem tez ze EMU sa bardziej awaryjne i maja nieco niedopracowane sterowniki, natomiast m-audio sa stabilniejsze. Nie wiem moze sie myle ale troche do tych kart EMu zraża mnie że maja cos wspolnego z Creativem. Wlasnie, jak wiele ich łączy?...
1. E-MU wydają się być bardziej awaryjne ponieważ mnóstwo osób je posiada. Dlatego awarii jest proporcjonalnie do użytkowników.
2. E-MU 1812 i 1616 dostały "Nasz Typ" w EiS. 1212m jest prostszą wersją tych kart o identycznej jakości.
3. M-AUDIO podobno(!) nie mogą się poszczycić zbyt dobrymi przetwornikami.
4. E-MU ma wspólne z Creativem sprawy finansowe i strukturalne.
1. E-MU wydają się być bardziej awaryjne ponieważ mnóstwo osób je posiada. Dlatego awarii jest proporcjonalnie do użytkowników.
2. E-MU 1812 i 1616 dostały "Nasz Typ" w EiS. 1212m jest prostszą wersją tych kart o identycznej jakości.
3. M-AUDIO podobno(!) nie mogą się poszczycić zbyt dobrymi przetwornikami.
4. E-MU ma wspólne z Creativem sprawy finansowe i strukturalne.
No właśnie, ja też planuje zakup karty do 1000zl..
Podobno niezłe są karty MARIAN.
Podobno niezłe są karty MARIAN.
Podobno niezłe są karty MARIAN....
mialem stycznosc (w sumie nadal ja mam) z Mariam Marc 4 DIGI, owszem, na tamte czasy byla tania, ale bez sprzetowego miksera.
nowe czyli od Marian Marc X w zwyz (w sensie nowsze) maja mikser sprzetowy, brak DSP.
wg mnie niech autor kupi sobie EMU.
z drugiej zas strony zeby kupno EMU niespowodowalo kolejnej lawiny postow jak skonfigurowac Patchmix w cubase itd
mialem stycznosc (w sumie nadal ja mam) z Mariam Marc 4 DIGI, owszem, na tamte czasy byla tania, ale bez sprzetowego miksera.
nowe czyli od Marian Marc X w zwyz (w sensie nowsze) maja mikser sprzetowy, brak DSP.
wg mnie niech autor kupi sobie EMU.
z drugiej zas strony zeby kupno EMU niespowodowalo kolejnej lawiny postow jak skonfigurowac Patchmix w cubase itd
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
A co to jest sprzętowy mikser? Głupio mi ale naprawdę nie wiem.
A co to jest sprzętowy mikser? Głupio mi ale naprawdę nie wiem.