Pozyskiwanie funduszy z Uni Europejskiej

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mariuszek
Pozyskiwanie funduszy z Uni Europejskiej

Post autor: mariuszek » wtorek 22 sty 2008, 23:14

Witam.

Mam pyatnko czy forumowicze maja juz jakies doswiadczenia z opcja pozyskania funduszy z Uni Eurpejskiej na rozwoj swojej firmy.
Dokładnie chodzi mi tu o Agencje artystyczne lub działalność która pospolicie nazywa sie "usługi muzyczne", ci co rozpoczunaja dzilalnosc wiem ze na rozruch moga otrzymac ok 25 000 zł a jak jest z tymi którzy juz zaczeli. Chciałbym wyciagnac np ok 20 000 zł na zakup nagłośnienia.

Prosze o opinie, lub nakierowanie mnie gdzie mozna dowiedziec sie szczegółów, jakie warunki trzeba spełniac, itp...

Z góry dziekuję.
www.galeria-tbg.pl

Awatar użytkownika
genngott

Re: Pozyskiwanie funduszy z Uni Europejskiej

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 23:36

...Witam.

Mam pyatnko czy forumowicze maja juz jakies doswiadczenia z opcja pozyskania funduszy z Uni Eurpejskiej na rozwoj swojej firmy.
Dokładnie chodzi mi tu o Agencje artystyczne lub działalność która pospolicie nazywa sie "usługi muzyczne", ci co rozpoczunaja dzilalnosc wiem ze na rozruch moga otrzymac ok 25 000 zł a jak jest z tymi którzy juz zaczeli. Chciałbym wyciagnac np ok 20 000 zł na zakup nagłośnienia.

Prosze o opinie, lub nakierowanie mnie gdzie mozna dowiedziec sie szczegółów, jakie warunki trzeba spełniac, itp...

Z góry dziekuję. ...
nie wiem czy w twoim rejonie (bo nie wiem skąd jesteś) funkcjonuje coś takiego jak np. MISTiA. Tam dowiedziałem się duuuużżżżo na ten temat bo też chciałem z tego skorzystać. Nie wiem czy coś się zmieniło ale jakiś rok temu wyglądało to tak:
a) zapisujesz się i jeździsz co jakiś czas na kursy (nie pamiętam ale chyba obowiązkowe)
b) piszesz biznesplan który potem bierze udział w konkursie (im więcej punktów zbierzesz tym lepiej)
c) czekasz 90 dni na wynik i odpowiedź

zwracali max 70% włożonych przez ciebie wcześniej środków na to co zobligowałeś się kupić,wybudować ( w terminie, jak nie to kara)
umowa jest chyba na 5 lat (do tego czasu musisz zrobić wszystko co zdeklarowałeś)
www.despisestudio.com

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 sty 2008, 08:51

bylo na forum - poszukaj sobie - haslo dotacja

pozatym to forum o technice studyjnej a nie ekonomiczne

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » środa 23 sty 2008, 10:40

...Witam.

Z góry dziekuję. ...
Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale ja np składałem dokumenty o dotację w PUP. Z tego co wiem warunki uzyskania takiej dotacji mogą z miesiąca na miesiąc różnić się (wszystko zależy od polityki urzędu). Ja chodziłem kilka razy, bo były pieniądze, ale w jednym miesiącu dla osób np zarejestrowanych rok, w innym dla absolwentów itd. W końcu przyszła pora, że mogłem złożyć wypełniony formularz o dotację (z opisem działalności jaką będę wykonywał). Jednak żeby móc złożyć te dokumenty uprzednio trzeba spełniać te warunki, które oni nakładają. Najważniejszy, to, ze musiałem być zarejestrowany w urzędzie jako bezrobotny przynajmniej 3 lata (to był podstawowy warunek). Trzeba mieć 2 żyrantów, których zarobki miesięczne 1000zł do ręki (może to być też babcia z odcinkiem renty).
To chyba podstawy. Resztę co i jak powiedzą Ci na miejscu.
Potem jeśli spełniasz te wymogi, przyjmują Twoje zgłoszenie, a potem czekasz i albo Ci dadzą, albo nie. Zbiera się kilka osób, które rozpatrują i oni decydują, potem przychodzi info do domu.
Jeśli dostaniesz, to później jet jeszcze taka rozmowa, gdzie mówi się szerzej, co będziesz robił. A potem kasę przelewają na konto. Po zakupach czas na pokazanie urzędowi faktur, że kupiłeś to czego potrzebowałeś do rozpoczęcia działalności (musi się zgadzać z tym co pisałeś we wniosku).
A dalej to już chodzenie od urzędu, do urzędu i nerwy pieprz... biurokracja.
Działalność trzeba utrzymywać przynajmniej rok i regularnie płacić ZUS.
W Zusie pamiętaj, że możesz skorzystać z promocji tj. ulga na okres 2 lat, gdzie płacisz mniej więcej za ubezpieczenia 300zł miesięcznie. Po tym okresie już nie będzie kolorowo z osiem stówek. Oczywiście takie sumy od jednej osoby (jednoosobowa działalność).
Możesz kogoś zatrudnić, jakiegoś bezrobotnego i urząd na przygotowanie stanowiska pracy dla niego da Ci kolejną dotację.
To chyba tyle tytułem wstępu.
Zaznaczam, że teraz może być troszkę inaczej z tymi dotacjami, bo ja już działam 8 miechów. Więc od tego czasu mogło się coś zmienić.
Pozostaje tylko pytanie, czy będziesz miał sporo klientów. W moim mieście jest marazm jeśli chodzi o muzę, także działam z ludźmi z różnych stron.
Wszystkie opłaty za działalność, trzeba płacić regularnie, bo potem za rok będziesz musiał pokazać, że firma istnieje. Jeśli będą jakieś zadłużenia, albo firmy nie będziesz prowadził, lub zatrudnisz się gdzieś, to niestety kasa do zwrotu z odsetkami i to trzeba oddać w przeciągu 2 miesięcy (tak przynajmniej jest w moim urzędzie).

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ