Kabel S/PDiF - 15 metrów?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Damianin
Kabel S/PDiF - 15 metrów?

Post autor: Damianin » niedziela 20 sty 2008, 20:29

Witam,

Pytanie może nie dokońca "studyjne" ale nigdy nic nie wiadomo :)

Chciałbym pociągnąć sygnał z karty Delta Audiophile 24/96 przewodem SPDIF około 15 metrowym. W zamierzeniu ma to być połączenie trwałe z amplitunerem, biegnące przez dwa pokoje. Mam pytania:

- czy kabel o takiej długości prześle sygnał bez problemu ?
- czy kabel SPDIF z allegro będzie ok, czy lepiej użyć dobrze
ekranowanego koncentryka antenowego 75 z miedzianą żyłą środkową (np Conotecha DG 113) , do tego wtyczek Neutrika albo Nakamichi?
- czy znacie jakiś lepszy pomysł żeby wykonać połączenie o takiej długości?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kevin51

Re: Kabel S/PDiF - 15 metrów?

Post autor: Kevin51 » niedziela 20 sty 2008, 21:23

...Witam,

Pytanie może nie dokońca "studyjne" ale nigdy nic nie wiadomo :)

Chciałbym pociągnąć sygnał z karty Delta Audiophile 24/96 przewodem SPDIF około 15 metrowym...
...
Norma S/PDIF przewiduje maksymalną długość kabla 10m. Dla połączeń dłuższych są interface'y typu AES3 ( symetryczne) i AES3id (koncentryczne).
Myślę że na kablu satelitarnym 75ohm może się udać pod warunkiem że amplituner (odbiornik S/PDIF) ma w miarę porządne wejście z terminalem 75 omowym. Przykładowo mój sony ma na wejściu rezystor 75om. Sprawdź to omomierzem.
Pozdrawiam,
napisz czy się udało

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 20 sty 2008, 21:50

Norma S/PDIF przewiduje maksymalną długość kabla 10m. Dla połączeń dłuższych są interface'y typu AES3 ( symetryczne) i AES3id (koncentryczne).
Myślę że na kablu satelitarnym 75ohm może się udać pod warunkiem że amplituner (odbiornik S/PDIF) ma w miarę porządne wejście z terminalem 75 omowym. Przykładowo mój sony ma na wejściu rezystor 75om. Sprawdź to omomierzem.
Pozdrawiam,
napisz czy się udało ...
Kiedy ostatnio oglądałem specyfikację standardu wyczytałem:

"Coaxial S/PDIF connections work typically at least to 10-15 meter distances with good 75 ohm coaxial cable."

źródło:
http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html

Jednak należy pamiętać że wspomniana długość tyczy się 48 khz i 24 bit (o takich max parametrach jest mowa w reszcie tekstu) więc przy większych częstotliwościach pewnie będą problemy na takiej długości.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 21 sty 2008, 00:32

nie powinno byc problemu tylko niech to bedzie koncentryk dobrej jakosci

wtyczka nie ma zadnego znaczenia

ODPOWIEDZ