Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
symptom - Posty:39
AKG C3000B czy GrooveTubes MD1B FET ?
autor: symptom » wtorek 08 sty 2008, 02:50
witam,
od razu prosze o wypowiedzi osób rzetelnych i mających pojęcie o walorach brzmieniwych tych mikrofonów.
więc tak, od kilku lat mam mikrofon AKG C3000B , i chciałbym go wymienić na mikrofon o pełniejszym brzmieniu [ten akg strasznie jest konturowy jak dla mnie]. ostatnio zainteresował mnie mikrofon GrooveTubes MD1B [lampowy który chcę kupić w przeciągu pół roku], i zauważyłem że ma odpowiednik tranzystorowy czyli model MD1B FET. i tu moje pytanie czy zabrzmi on lepiej od AKG , bo cenowo jest b.atrakcyjny [w thomann.de około 1000pln-a w musictoolz.pl 2000pln
z góry dzięki za rady.
pozdrawiam
Cubase SX3 | Presonus FirePod | KRK Rockit 8 | Roland MV8800 | Korg Triton Extreme
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » wtorek 08 sty 2008, 12:35
więc tak, od kilku lat mam mikrofon AKG C3000B , i chciałbym go wymienić na mikrofon o pełniejszym brzmieniu [ten akg strasznie jest konturowy jak dla mnie]. ostatnio zainteresował mnie mikrofon GrooveTubes MD1B [lampowy który chcę kupić w przeciągu pół roku], i zauważyłem że ma odpowiednik tranzystorowy czyli model MD1B FET. i tu moje pytanie czy zabrzmi on lepiej od AKG , bo cenowo jest b.atrakcyjny [w thomann.de około 1000pln-a w musictoolz.pl 2000pln
z góry dzięki za rady.
pozdrawiam...
Nie wiem jak ten Groove Tubes, ale cena w Thomann jest bardzo dobra. Ja na Twoim miejscu bez wyrzutów sumienia zamienił na niego tego AKG (który mnie osobiście nie przekonuje swoim brzmieniem). A jak by Ci nie pasował to i tak możesz go odsprzedać.
Pozdrawiam!
-
oduck
tez kiedys myslalem nad tym mikrofonem, dopoki znajomy (kupil go) nie potwierdzil, ze z md1 oryginalnym i (przynajmniej w USA) w jakis sposob kultowym juz ma wspolna tylko obudowe. srodek to praktycznie to samo co w GT57 bodajze.
niemniej ponoc ja na chinski mikrofon to calkiem, calkiem.
fan dobrego brzmienia ;)
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » wtorek 08 sty 2008, 13:14
...tez kiedys myslalem nad tym mikrofonem, dopoki znajomy (kupil go) nie potwierdzil, ze z md1 oryginalnym i (przynajmniej w USA) w jakis sposob kultowym juz ma wspolna tylko obudowe. srodek to praktycznie to samo co w GT57 bodajze.
niemniej ponoc ja na chinski mikrofon to calkiem, calkiem....
Nie wiedziałem, że chiński...Choć w tej cenie ujdzie. Gorzej z polską ceną. Za 2k już bym Rode NTK brał. Ale sam jestem ciekaw na dalsze opinie o tym mikrofonie i mam nadzieję, że dyskusja nie zakończy się Oktavą MK-319...
-
symptom - Posty:39
autor: symptom » wtorek 08 sty 2008, 13:25
groove tube chiński? przeciez to amerykańskie mikrofony. co do ceny w polsce to jak widać nasi dystrybutorzy dalej mają strasznie zawyżone ceny.
Cubase SX3 | Presonus FirePod | KRK Rockit 8 | Roland MV8800 | Korg Triton Extreme
-
TeeR - Posty:380
...groove tube chiński? przeciez to amerykańskie mikrofony.
A Soundraft Compact 4 to brytyjskie miksery.
A Behringer jest w Niemczech ręcznie składany.
-
Soundscape
-
Kontakt:
autor: Soundscape » wtorek 08 sty 2008, 14:10
A Soundraft Compact 4 to brytyjskie miksery.
A Behringer jest w Niemczech ręcznie składany.

...
Świat był by piękny...

A i tak źle nie jest. Trzeba być optymistą i nieraz nie pytać co gdzie, po co, za ile i dla kogo jest produkowane. Np. w reklamach kabli Monster piszą, że są robione w USA. Tymczasem na pudełku widnieje: made in Taiwan. (Też coś, bo to już nie Chiny

)
-
Feefrock
autor: Feefrock » wtorek 08 sty 2008, 19:33
...tez kiedys myslalem nad tym mikrofonem, dopoki znajomy (kupil go) nie potwierdzil, ze z md1 oryginalnym i (przynajmniej w USA) w jakis sposob kultowym juz ma wspolna tylko obudowe. srodek to praktycznie to samo co w GT57 bodajze.
niemniej ponoc ja na chinski mikrofon to calkiem, calkiem....
wnioskuje, że GT 57 to dziadostwo.......czy sie myle?
-
oduck
nie wiem, czy dziadostwo - nie slyszalem tego modelu. jednak jakkolwiek Groove Tubes jest boskie jesli chodzi o outboardy, to ich dzialania mikrofonowe sa mocno podejrzane - wlasnie np sprzedawanie tego samego pod roznymi nazwami (Md1b - GT60, md1b Fet - gt50; tak to chyba jednak jest, ale znowu glowy nie dam), do tego dochodzi sprawa firmy Sterling Audio - dokladnie te same komponenty i szef firmy tylko inne logo;). poza tym te mikrofony (groove tubes) to nic innego jak kontynuacja linii mikrofonow alesis, ktorych to groove tubes stalo sie wlascicielem jakis czas temu. i moim zdaniem perfidne jest sprzedawanie mikrofonu bedacego kiedys alesisem pod nazwa kultowego mikrofonu md1 tylko dlatego ze sie ma prawa do obydwu konstrukcji. i jeszcze pisac rzeczy w stylu "This microphone has been used on hundreds of recordings over the last twelve years."
to tylko tak informacyjnie
a co do cen w PL to nie podnoscie tego tematu znowu, bo to juz smieszne ;) jest wolny rynek, nikt nikomu nie broni kupowac tam, gdzie chce.
PS. GT Convertible - swietny, bardzo uniwersalny!! uwielbiam go
fan dobrego brzmienia ;)