Kontakt 3 - opinie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Kontakt 3 - opinie

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 08 sty 2008, 06:52

Bezpośrednie porównywanie instrumentów typu "syntezator workstation" z samplerem nie ma oczywiście sensu, bo są do czego innego stworzone. Można porównywać tylko fabryczne brzmienia. Samym Kontaktem nie wyprodukujesz utworu, potrzebujesz mieć sekwencer (DAW), a najczęściej też syntezator wirtualny.

Jeżeli chodzi o sam Kontakt 3, to po pierwsze jest to BARDZO rozbudowany sampler, o ogromnych możliwościach. To jest oczywiście jego wielka zaleta, ale... może być i wadą. Bo jego obsługi trzeba się nauczyć a ogrom możliwości czasem przytłacza.
Po drugie jest to też dołączona wielka biblioteka brzmień (sampli) - ponad 30 GB. Tu można powiedzieć tylko jedno - są one świetne. Jeżeli chodzi o brzmienia tzw. "akustyczne" (szczególnie instrumentów dętych i strunowych), to na pewno żaden współczesny workstation nie jest na tym polu w stanie dorównać. Gitara akustyczna, z możliwościami precyzyjnego programowania sekwencji i sposobów uderzania akordów, to mistrzostwo świata.
Z kolei w dziedzinie brzmień syntetycznych, to choć tu Kontakt też ma sporą kolekcję (padów, leadów itp.), to oczywiście nie może się mierzyć z syntezatorami... bo po prostu syntezatorem nie jest. Jest też mnóstwo dźwięków etnicznych, "dziwnych" itp.

Na koniec trzeba powiedzieć, że Kontakt 3 to jeszcze stosunkowo nowy produkt, no i to niestety czasem objawia się problemami stabilnościowymi (zdarza mu się wysypać). Na koncert nikomu bym go obecnie nie polecał Ale łatają chłopaki, łatają...

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Kontakt 3 - opinie

Post autor: KAFEL » wtorek 08 sty 2008, 09:36

Tak, bez wątpienia jest to obecnie najlepszy sampler. Można by jedynie dyskutować czy jest jednocześnie syntezatorem czy nie, z uwagi na jego ogromne możliwości właśnie w dziedzinie syntezy dźwięków (tych samplowanych oczywiście). Pod tym względem również zabija wiele tzw. klasycznych syntezatorów.
Mi się jakoś nie wysypuje . Może to kwestia ustawień, ilości RAM ? Ja mam 4GB na laptopie z Core 2 Duo 2GHz.

ODPOWIEDZ