Gdzie instalować soft? (zewn/wewn. HDD)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matrigs
Gdzie instalować soft? (zewn/wewn. HDD)

Post autor: matrigs » sobota 05 sty 2008, 19:18

Witam !

Już od trzech lat do robienia muzyki służy mi laptop hp nx6110 z 60cio gigowym dysku ata kręcący na 5400 obrotów. Początkowo jako że nie miałem innej opcji, instalowałem cały software + system na tymże dysku. Niedawno kupiłem dysk 160 gigabyte seagate który włożyłem do zewn. obudowy firewire. Po wykonaniu odpowiednich benchmarków decyzja była prosta - dysk w zewn. obudowie jest ponad 3 razy wydajniejszy i szybszy więc całość oprogramowania, sample itp. trzymam teraz na zewnętrznym.

Oczywiście system Windows jest w dalszym ciągu na wbudowanym w laptop dysku gdyż nie można postawić systemu na dyskach firewire (bynajmniej tyle mi wiadomo).

Teraz moje pytanie - czy właściwie opłaca się wrzucać programy na zewnętrzny dysk? Kłopot jest taki ze gdy nie mam ze sobą dysku właściwie nie jestem w stanie pracować. że sample powinne być na nim jest dla mnie dość logiczne ze względu na rozmiary itp. ale mało wazące daw'y i syntezatory vst chyba bardziej wyczulone są na moc procesora aniżeli szybkość dysków?

Gdzie wy trzymacie swoje programy?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Gdzie instalować soft? (zewn/wewn. HDD)

Post autor: Pan_Jabu » sobota 05 sty 2008, 19:49

Teraz moje pytanie - czy właściwie opłaca się wrzucać programy na zewnętrzny dysk? Kłopot jest taki ze gdy nie mam ze sobą dysku właściwie nie jestem w stanie pracować. że sample powinne być na nim jest dla mnie dość logiczne ze względu na rozmiary itp. ale mało wazące daw'y i syntezatory vst chyba bardziej wyczulone są na moc procesora aniżeli szybkość dysków?

Gdzie wy trzymacie swoje programy?...

Ogólnie patrząc masz rację - najbardziej wyczulone na wydajność dysku są duże kolekcje sampli. Po drugie - jeżeli byś dokonywał nagrań audio, to też pliki warto zapisywać na wydajnym dysku. Natomiast dla samych programów wydaje mi się, że nie ma to takiego znaczenia.

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 05 sty 2008, 21:55

W zasadzie pliki sekwencerów czy instrumentów lub wtyczek VST są wczytywane tylko podczas ich uruchamiania - włącznie z pewnymi funkcjami w sekwencerach - nie są doczytywane podczas grania projektu, ale tylko wtedy, gdy są pierwszy raz wywoływane.

W związku z tym, nie ma to większego znaczenia gdzie je zainstalujesz. No, chyba, że mówimy o VST opartych o sample, wtedy biblioteki warto zainstalować na najszybszym możliwym napędzie.

- Piotr

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 06 sty 2008, 11:52

Ja to robie tak:
- Calutki system, z kompletem oprogramowania (DAW, VST, DX, Procesory) instaluje na partycji systemowej. Warto w tym celu przeznaczyc na taka partycje więcej miejsca, powiedzmy do 20 GB. Wszystkie programy kiedy bedą zawarte na partycji systemowej, pliki konfiguracyjne, ustawienia ścieżek dostepu itp, będa w jednym miejscu.

Wtedy robiąc backup systemu (obraz partycji) calutki warszatat pracy jest zawsze gotowy do pracy w razie awarii.

- Wszytskie bibliotekli sampli - trzymam na innym dysku, na duzej partycji 200 GB. Ta jedna partycja sluzy do gromadzenia jednym miejscu wszytskiego co uzywam w samplerach i zamuje duzo miejksca.

- Wszytskie projekty Sesji - na osobnej partycji , równiez na innym dysku. Kazdy dysk ma swoje zadanie i podczas pracy nie mam zjawoska zapchania wydolnosci dysku.

W twoim przypadku zrobilbym tak:
-Sysytem na dysku wewnetrznym laptopa, wraz z kompletem oprogramowania gotowym do parcy.
- na przyłączanym dysku postawil dwie partycje - jedna dla sesji, druga dla bibliotek sampli. Chodzi o to zeby defragmentacja na partycji Sesji nie fragmentowala plików sampli, one przewaznie zawsze pozostają bezruchu (tylko do odczytu).
Taki uklad zapewni duża wydajnosc. Zaden z elementów (system-sesje,sample) nie bedą na siebie wplywac, wzajenmnie mieszac i fragmentowac dysku.
(W takim ukladzie plik wymiany na C, bo i tak nie ma lepszego wyscia)

Awatar użytkownika
matrigs

Post autor: matrigs » niedziela 06 sty 2008, 18:42

DJOZD:

świetny plan! tylko co jakiego softu używasz do robienia tego obrazu dysku? norton ghost? dawno się bawiłem tym programem i wydawałby się ok.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 06 sty 2008, 22:08

...DJOZD:

świetny plan! tylko co jakiego softu używasz do robienia tego obrazu dysku? norton ghost? dawno się bawiłem tym programem i wydawałby się ok. ...
Wzasadzie mozesz uzyć jakiegokolwiek programu.

Ja uzywam profesjonalnego programu Acronis True Image (polecam). Moge ci polecic pełną darmową wersję znajdującą się płycie PC WORLD COMPUTER 05/2006 lub CHIP 01 i 02/2007. Rejestrujesz, i dostajesz własny klucz.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ