Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ast
Re: Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?

Post autor: ast » czwartek 13 paź 2005, 16:35

...Jasne, że można, ale czy jest sens eliminować brumy za cenę zagrożenie dla życia?...

Ale w przypadku laptopa z zewnętrznym zasilaczem chyba nie ma tego problemu? Zresztą komputer może być uziemiony, kiedy urządzenia audio nie mają uziemienia i też nie ma zakłóceń. Np w domu komputer mam podłączony do zwykłego 'domowego' wzmacniacza który fabrycznie jest zasilany dwuprzewodowo i zakłóceń nie ma. Dlatego właśnie byłem w szoku kiedy na imprezie podłączyłem komputer do miksera i pojawiły się w/w zakłócenia. No i poradziłem sobie z nimi w opisany wyżej sposób. Jako druga opcja (która ciągle czeka na wypróbowanie, pisałem zresztą o niej) pozostaje budowa zasilacza 'tradycyjnego' w miejsce impulsowego - dla laptopa zasilanego z 14V powinien wystarczyć transformator 10V 10-12A + prostownik i filtr - stabilizacja ZTCW i tak jest na płycie.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

fabio

Post autor: fabio » czwartek 13 paź 2005, 22:20

......Jasne, że można, ale czy jest sens eliminować brumy za cenę zagrożenie dla życia?...

Ale można także w kablu sygnałowym rozłączonyć masę a przewód zasilający obydwu urządzeń podłączyć normalnie do gniazdka z bolcem.

Wtenczas na obudowach nie będzie możliwe wystąpienie niebezpiecznego napięcia. Ważne aby nie było pętli masy między urządzeniami, tzn. nie było połączenia poprzez kabel i równocześnie poprzez przewoód zerowy w przewodzie zasilającym. Mam nadzieje że jasno się wyraziłem. Trzeba kombinować, do każdej konfiguracji co innego pasuje.

Co do tego zasilacza do laptopa to bardzo ciekawy pomysł.

Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 30 gru 2007, 12:29

też mam od jakiegoś czasu problem z zakłóceniami z sieci. A czy generator prądotwórczy na benzynę nadawałby się do celów zasilających? Czodzi mi o wyeliminowanie zakłóceń przy zasilaniu pieców gitarowych.

Byłby przydatny także w nagraniach w terenie gdzie nie ma w ogóle zasilania, mimo, że palą 1l paliwa/h
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ