...Jasne, że można, ale czy jest sens eliminować brumy za cenę zagrożenie dla życia?...
Ale w przypadku laptopa z zewnętrznym zasilaczem chyba nie ma tego problemu? Zresztą komputer może być uziemiony, kiedy urządzenia audio nie mają uziemienia i też nie ma zakłóceń. Np w domu komputer mam podłączony do zwykłego 'domowego' wzmacniacza który fabrycznie jest zasilany dwuprzewodowo i zakłóceń nie ma. Dlatego właśnie byłem w szoku kiedy na imprezie podłączyłem komputer do miksera i pojawiły się w/w zakłócenia. No i poradziłem sobie z nimi w opisany wyżej sposób. Jako druga opcja (która ciągle czeka na wypróbowanie, pisałem zresztą o niej) pozostaje budowa zasilacza 'tradycyjnego' w miejsce impulsowego - dla laptopa zasilanego z 14V powinien wystarczyć transformator 10V 10-12A + prostownik i filtr - stabilizacja ZTCW i tak jest na płycie.
Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Re: Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?
......Jasne, że można, ale czy jest sens eliminować brumy za cenę zagrożenie dla życia?...
Ale można także w kablu sygnałowym rozłączonyć masę a przewód zasilający obydwu urządzeń podłączyć normalnie do gniazdka z bolcem.
Wtenczas na obudowach nie będzie możliwe wystąpienie niebezpiecznego napięcia. Ważne aby nie było pętli masy między urządzeniami, tzn. nie było połączenia poprzez kabel i równocześnie poprzez przewoód zerowy w przewodzie zasilającym. Mam nadzieje że jasno się wyraziłem. Trzeba kombinować, do każdej konfiguracji co innego pasuje.
Co do tego zasilacza do laptopa to bardzo ciekawy pomysł.
Pozdrawiam!!
Ale można także w kablu sygnałowym rozłączonyć masę a przewód zasilający obydwu urządzeń podłączyć normalnie do gniazdka z bolcem.
Wtenczas na obudowach nie będzie możliwe wystąpienie niebezpiecznego napięcia. Ważne aby nie było pętli masy między urządzeniami, tzn. nie było połączenia poprzez kabel i równocześnie poprzez przewoód zerowy w przewodzie zasilającym. Mam nadzieje że jasno się wyraziłem. Trzeba kombinować, do każdej konfiguracji co innego pasuje.
Co do tego zasilacza do laptopa to bardzo ciekawy pomysł.
Pozdrawiam!!
Re: Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?
też mam od jakiegoś czasu problem z zakłóceniami z sieci. A czy generator prądotwórczy na benzynę nadawałby się do celów zasilających? Czodzi mi o wyeliminowanie zakłóceń przy zasilaniu pieców gitarowych.
Byłby przydatny także w nagraniach w terenie gdzie nie ma w ogóle zasilania, mimo, że palą 1l paliwa/h
Byłby przydatny także w nagraniach w terenie gdzie nie ma w ogóle zasilania, mimo, że palą 1l paliwa/h
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7