Chciałbym sie was spytać jak sobie poradzić z synchronizowaniem moich kart ESI ESP 1010 oraz ESI Maya 44 (obie PCI).
Niestety na przestrzeni około 5 minut wielośladowego nagrania obie karty "rozjeżdżają" się o około 5ms. Obie karty posiadają do włączenia opcje master clock external/internal. Jak te karty połaczyć razem? Gdy użyłem SPDIF i"wyszedłem" z Maya 44 Spdif out do spdif in w 1010 wszystko tragicznie się rozjechało i nie można tu było mówić o synchronizacji tylko jej całkowitym braku... ale moze coś źle podłączyłem...
OPTICAL ? MIDI ? karty nie posiadają gniazd WORD CLOCK'a. Czy istnieje szansa aby zsynchronizować ich taktowanie ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
Freeze
PS: Linki do specyfikacji kart:
ESP 1010 :
http://www.esi-audio.com/products/esp1010/
http://85.25.144.200/download/ESI/ESP1010/ESP1010-English.pdf
Maya 44:
http://www.esi-audio.com/products/maya44/
http://85.25.144.200/download/ESI/MIODIO/MIODIO-English.pdf
http://85.25.144.200/download/ESI/MAYA44/MAYA44-English.pdf
Master clock internal/external - jak połączyć karty?
Średniozaawansowany ;)
Re: Master clock internal/external - jak połączyć karty?
Karta MAYA44 musi byc masterem bo nie ma wejscia cyfrowego ani Wordclock.
podpinasz MAYA Spdif out do Spdif in ESP1010 (w celu synchronizacji musisz poswiecic to wejscie)
ustawiasz synchro MAYA na internal natomiast synchro ESP na SPDIF.
Cala filozofia - powinno dizalac bez problemu jesli tylko drivery DAW'a pozwalaja na jednoczesne wykorzystania obu kart.
podpinasz MAYA Spdif out do Spdif in ESP1010 (w celu synchronizacji musisz poswiecic to wejscie)
Cala filozofia - powinno dizalac bez problemu jesli tylko drivery DAW'a pozwalaja na jednoczesne wykorzystania obu kart.
...Karta MAYA44 musi byc masterem bo nie ma wejscia cyfrowego ani Wordclock.
Cala filozofia - powinno dizalac bez problemu jesli tylko drivery DAW'a pozwalaja na jednoczesne wykorzystania obu kart....
No włąśnie tak próbowałem to zrobić ale wtedy wszystko strasznie sie rozjechało w synchronie. Czy mam w jakiś konkretny sposób zaznaczyć w ESP 1010 ze synchron bedzie przychodził po SPDIF ?
Pozdroawiam,
Freeze
Cala filozofia - powinno dizalac bez problemu jesli tylko drivery DAW'a pozwalaja na jednoczesne wykorzystania obu kart....
No włąśnie tak próbowałem to zrobić ale wtedy wszystko strasznie sie rozjechało w synchronie. Czy mam w jakiś konkretny sposób zaznaczyć w ESP 1010 ze synchron bedzie przychodził po SPDIF ?
Pozdroawiam,
Freeze
Średniozaawansowany ;)
......Karta MAYA44 musi byc masterem bo nie ma wejscia cyfrowego ani Wordclock.
Pozdroawiam,
Freeze...
Nie znam driverow tej karty ale powinna byc taka opcja.
żeby karta czytała synchro z innej musi wiedzieć o podanym sygnale synchronizacji.
Pozdroawiam,
Freeze...
Nie znam driverow tej karty ale powinna byc taka opcja.
żeby karta czytała synchro z innej musi wiedzieć o podanym sygnale synchronizacji.
A czy istnieje możliwość synchronizacji poprzez MIDI ?
Średniozaawansowany ;)
...A czy istnieje możliwość synchronizacji poprzez MIDI ?...
Tak, ale nie w dziedzinie cyfrowego audio. Jak już BarteQ wspominał obydwie karty mogą ewentualnie współpracować w układzie Master/Slave - jeśli sterowniki umożliwiają taką konfigurację i system się nie wywróci na plecy. Maya musi być Master i działa normalnie jakby nigdy nic, natomiast druga karta musi byc w pozycji Digital In>S/PDIF - po połączeniu obydwu gniazd S/PDIF kablem cyfrowym. Trudno na odległość zapewnić, że coś Ci to da. Generalnie rzecz biorąc dwa różne interfejsy w tej samej maszynie będą na siebie warczały raczej, z praktyki. Co innego dwa rózne komputery, ale to inna piosenka...
Tak, ale nie w dziedzinie cyfrowego audio. Jak już BarteQ wspominał obydwie karty mogą ewentualnie współpracować w układzie Master/Slave - jeśli sterowniki umożliwiają taką konfigurację i system się nie wywróci na plecy. Maya musi być Master i działa normalnie jakby nigdy nic, natomiast druga karta musi byc w pozycji Digital In>S/PDIF - po połączeniu obydwu gniazd S/PDIF kablem cyfrowym. Trudno na odległość zapewnić, że coś Ci to da. Generalnie rzecz biorąc dwa różne interfejsy w tej samej maszynie będą na siebie warczały raczej, z praktyki. Co innego dwa rózne komputery, ale to inna piosenka...
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Maya musi być Master i działa normalnie jakby nigdy nic, natomiast druga karta musi byc w pozycji Digital In>S/PDIF - po połączeniu obydwu gniazd S/PDIF kablem cyfrowym.
A w takim razie co oznacza "kablem cyfrowym" do gniazda S/PDIF ? Czy gniazda S/PDIF nie są obsługiwane tradycyjnym kablem "Chinch"... ?
A w takim razie co oznacza "kablem cyfrowym" do gniazda S/PDIF ? Czy gniazda S/PDIF nie są obsługiwane tradycyjnym kablem "Chinch"... ?
Średniozaawansowany ;)
nie(chociaz tez tak moga dzialac) bo kabel cyfrowy ma 75ohm podobnie jak antenowy......(spdif - aes/ebu na xlr ma 100 ohm)