Vinyle i gramofony

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
xvoice
Vinyle i gramofony

Post autor: xvoice » wtorek 26 sie 2003, 20:53

Witam;

Czy ktoś z Was zna moze jakies stronki polskie lub zagraniczne opisujące podstawowe informacjie na temat budowy płyty winulowej i gramofonów(oczywiście tych wspólczesnych for DJs ), sposobowi działania, specyfikacje techniczne itp.,

Z góry dzięki za każdą wskazówkę...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
minimalmusic

Re: Vinyle i gramofony

Post autor: minimalmusic » środa 27 sie 2003, 00:58

na stronie www.turntablistic.com jest bogaty opis tego rodzaju sprzetu w jezyku polskim.. jednak nie ma tam schematow, opisow budowy i podobnych.. (chcesz zbudowac gramofon ? :D )

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » środa 27 sie 2003, 08:29

...na stronie http://www.turntablistic.com jest bogaty opis tego rodzaju sprzetu w jezyku polskim.. jednak nie ma tam schematow, opisow budowy i podobnych.. (chcesz zbudowac gramofon ? :D )...

Budować gramofonu raczej nie zamierzam, ale lubie wiedziec co jak sie nazywa Mimo wszystko dzięki.

pepex

Post autor: pepex » środa 12 gru 2007, 21:19

Witam wszystkich.mam pytganie dot.gramofonu.w domu do mpc 1000 mam podlączoną unitre (dokladnie unitra fonica).w planach mam zakup kupienia nowego gramofonu(dokladnie numark 1610 lub 1650).czy warto kupic tego numarka?czy bedzie roznica w jakosci dzwieku?blagam o pomoc bo nie wiem co zrobic!!!!!!!!!

[addsig]
kocham muzykę i jej tworzenie.tyle

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » środa 12 gru 2007, 22:08

...Witam wszystkich.mam pytganie dot.gramofonu.w domu do mpc 1000 mam podlączoną unitre (dokladnie unitra fonica).w planach mam zakup kupienia nowego gramofonu(dokladnie numark 1610 lub 1650).czy warto kupic tego numarka?czy bedzie roznica w jakosci dzwieku?blagam o pomoc bo nie wiem co zrobic!!!!!!!!!

...
Róznicy raczej nie bedzie... Wszystko zależy od igły jakiej używasz...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

greengo

Post autor: greengo » środa 12 gru 2007, 23:17

Gramofon nie zmienił się od kilkudziesięciu lat!!!!!
Jedynie co zostaje przez rożnych producentów zmieniane to silnik na mocniejszy i bardziej stabilny. W wiekszości gramofonów przez ramie do cinchy idzie tylko kabel. Dzwięk będzie zależał od tego jakiej wkładki użyjesz i jakiego przedwzmacniacza. Część producentów umieszcza w gramofonie już przedwzmacniacz, ale często też go można ominąć. A prawda jest taka, że ten przedwzmacniacz można zrobić dobry małym kosztem bo wielkiej filozofii w nim nie ma.

ODPOWIEDZ