Samplery Ensoniq ASR X Pro i ASR-10
Chętnie wymienię się informacjami w temacie tych samplerów. Mimo że to już sprzęt nieco oldskoolowy to uważam że możliwościami kreacji brzmień (resampling + procesor FX) zabija wiele nowszych maszynek. Co sądzicie na ten temat ?
-
Re: Samplery Ensoniq ASR X Pro i ASR-10
...Chętnie wymienię się informacjami w temacie tych samplerów. Mimo że to już sprzęt nieco oldskoolowy to uważam że możliwościami kreacji brzmień (resampling + procesor FX) zabija wiele nowszych maszynek. Co sądzicie na ten temat ?...
siema sam posiadam asr-x i powiem ci szczerze ze to juz naprawde stary sprzet .ja uzywam tego instrumentu tylko na scenie i odpalam loopy i krotkie sekwecje harmoniczne.pady w asr-x sa bardzo czuje i wrazliwe i dynamiczne dlatego mimo iz mam duzo innych instrumentow trzymam go w swoim instumentarium,mimo ze odbiega brzmieniem od innych instrumentow ma cos w sobie.pzdr wojtek
siema sam posiadam asr-x i powiem ci szczerze ze to juz naprawde stary sprzet .ja uzywam tego instrumentu tylko na scenie i odpalam loopy i krotkie sekwecje harmoniczne.pady w asr-x sa bardzo czuje i wrazliwe i dynamiczne dlatego mimo iz mam duzo innych instrumentow trzymam go w swoim instumentarium,mimo ze odbiega brzmieniem od innych instrumentow ma cos w sobie.pzdr wojtek

jestem waszym fanem
Dzięki za odpowiedź. Czekałem prawie 4 lata, Ensoniqa nie mam od 3 lat ale warto było
.

Bardzo lubie ASR/TS. Swietne instrumenty.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Dorzucam nie sampler, ale też mocarz: SD-1 32voice.
Kosmos efektowy, pady maxiarskie.
Kosmos efektowy, pady maxiarskie.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
...Chętnie wymienię się informacjami w temacie tych samplerów. Mimo że to już sprzęt nieco oldskoolowy to uważam że możliwościami kreacji brzmień (resampling + procesor FX) zabija wiele nowszych maszynek. Co sądzicie na ten temat ?...
A jak one wypadają na tle samplerów AKAI? (głownie chodzi mi o S1000 lub s950)
A jak one wypadają na tle samplerów AKAI? (głownie chodzi mi o S1000 lub s950)
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
......Chętnie wymienię się informacjami w temacie tych samplerów. Mimo że to już sprzęt nieco oldskoolowy to uważam że możliwościami kreacji brzmień (resampling + procesor FX) zabija wiele nowszych maszynek. Co sądzicie na ten temat ?...
A jak one wypadają na tle samplerów AKAI? (głownie chodzi mi o S1000 lub s950)...
asr x i asr10 to samplery z sekwencerem, plus jeden ma pady jak mpc a drugi klawiature jak piano....:))) - wiec oprocz asmplingu mozesz za sekund kilka zmontowac piosenke- very coooool:)))))
s950 to inna bajka bo to 12 bit/48kHz przetworniki, ktore daja specyficzny charakter brzmieniu.....nto stricte sampler
asr 10 - to podstawowe narzedzie pracy timbalanda, neptunes'ow i kanye west'a....oraz wielu innych producentow z gatunku urban....czyli hh, rnb.
asr x - ma zajefajne fx'y, ale ogolnie to mocny oldschool:))
asr 10 tez oldschool...ale funkcje jak chopping samples czy DP4 na pokladzie (efekty) daja niesamowite mozliwsci kreowania nowych brzmien
w polsce za asr'a 10 kaza sobie zaplacic 2500, gdzie na ebayu w usa - spoko za 700 dolcow w b dobrym stanie i z casem
sam poszukuje asr 88 - to asr10 z scsi i max ram i wazona klawiatura... - trudno dostepny w europie
pozdro
A jak one wypadają na tle samplerów AKAI? (głownie chodzi mi o S1000 lub s950)...
asr x i asr10 to samplery z sekwencerem, plus jeden ma pady jak mpc a drugi klawiature jak piano....:))) - wiec oprocz asmplingu mozesz za sekund kilka zmontowac piosenke- very coooool:)))))
s950 to inna bajka bo to 12 bit/48kHz przetworniki, ktore daja specyficzny charakter brzmieniu.....nto stricte sampler
asr 10 - to podstawowe narzedzie pracy timbalanda, neptunes'ow i kanye west'a....oraz wielu innych producentow z gatunku urban....czyli hh, rnb.
asr x - ma zajefajne fx'y, ale ogolnie to mocny oldschool:))
asr 10 tez oldschool...ale funkcje jak chopping samples czy DP4 na pokladzie (efekty) daja niesamowite mozliwsci kreowania nowych brzmien
w polsce za asr'a 10 kaza sobie zaplacic 2500, gdzie na ebayu w usa - spoko za 700 dolcow w b dobrym stanie i z casem
sam poszukuje asr 88 - to asr10 z scsi i max ram i wazona klawiatura... - trudno dostepny w europie
pozdro
...asr x i asr10 to samplery z sekwencerem, plus jeden ma pady jak mpc a drugi klawiature jak piano...
Wszystko, naprawdę wszystko się tu zgadza
[addsig]
Wszystko, naprawdę wszystko się tu zgadza

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
P.S.
Jeśli chodzi o ASR 88 to może być kłopot, prawie taki jak z Yamaha KX88 - bo żaden muzyk pianista o zdrowych zmysłach nie zechce tego modelu łatwo się pozbyć
[addsig]
Jeśli chodzi o ASR 88 to może być kłopot, prawie taki jak z Yamaha KX88 - bo żaden muzyk pianista o zdrowych zmysłach nie zechce tego modelu łatwo się pozbyć

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
procesor efektow w ASRX to ESP-2 ktory jest bardzo podobny do DP/4 stanowi on jednak tak jakby 1/4 DP4. Ponadto w ASR Xpro i ASR 10 te procesory nieco sie roznia, miedzy innymi presetami oraz iloscia modyfikowanych parametrow.
kolejna roznica jest taka, ze ASR X ma calkiem inny system operacyjny oparty bardziej na modelu MR.
ASR 10 ma maks. 16 mb RAM
ASR X Pro ma maks. 66 mb RAM oraz mozliwosc rozszerzenia o pamieci ROM z barwami Ensoniqa.
gdzies wyczytalem rowniez ze ASR X posiada filtry z rezonansem w przeciwienstwie do starszych modeli Esnoniqa ale nie wiem czy tak jest w rzeczywistosci. wiem natomiast że ów rezonans pojawil sie na 100% juz w innym modelu mianowicie w syntezatorze Ensoniq Fizmo