Multiefekt gitarowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
ohno
Multiefekt gitarowy

Post autor: ohno » czwartek 29 lis 2007, 02:41

WITAJCIE.
Zadam od razu pytanie zeby nie zniechecac:

Poszukuje PILNIE procesora efektów (tudzież czegos podobnego), działającego od początku do końca w STEREO, z mozliwoscią zapisania jak najwiekszej ilosci presetów (co najmniej 100).

Niby żaden problem, ale juz piszę o co chodzi:

Jestem multiinstrumentalistą. Experymentuje z loopowaniem akustycznym na mic i instr klasycznych (vocal gitary banjo wiolonczela flet poprzeczny harmonijki klarnet i ruzne duperele przeszkadzajki itp).

Schemat wygląda mniejwiecej tak:

(A) wszystkie strunowce wprowadzam przez pickupy itp do podręcznego mixera, podobnie (przez 2*mic) voc i dmuchańce
---> (B) TEGO SZUKAM;)
---> (C) sygnałem stereo wchodzę na SAMPLER FRAZ BOSS RC-50 /swoją drogą piękna rzecz:)/
---> (D) z samplera suma idzie sobie na główny mixer

mixera podręcznego (A) używam do wstępnego wyrównania sygnałów, harakterystyk itp (przed mixerem na gitarce jest jeszcze oktawer i inne)

POSZUKUJĘ ELEMENTU (B):
KTÓRY PO UPRZEDNIM ZAPROGRAMOWANIU PRESETÓW POZWOLI MI W PRACY LIVE POJEDYNCZYM WDUSZENIEM PEDAŁU ZMIENIC NAJPROSTRZE HARAKTERYSTYKI: EQ, PANORAMA, VOLUME, REVERB, itp. (oczywista im wiecej tym lepiej ale hodzi głuwnie o EQ i PAN)
A więc albo czegoś na kształt gitarowego multiefektu podłogowego (ale w STEREO), albo procesora do RACKa z dołączanymi pedałami.

NAJPROSTRZY PRZYKLAD ZASTOSOWANIA:

gramy sobie motyw '1' na akustyku, na koniec wduszamy jedną nogą zapętlanie na RC-50, drugą w tym samym momęcie kolejny preset na TYM CZEGO SZUKAM;) i przy drobnej wprawie w ułamku sekudny możemy dogrywać drugie wiosło po drugiej stronie panoramy z innym EQ itd itd.
A wiec dzwięk powiedzmy "zmasterowany;)" a nie nakładające sie na siebie identyczne w brzmieniu loopy w mono;(((

Oczywiscie w czasie jednej w miare zkąplikowanej nuty moze zajsc koniecznosc wykozystania kilkunastu czy więcej presetów (tak żeby ich nie szukac tylko wduszac bezmyslnie jeden po drugim) wiec pamięc rzędu nawet 100 presetów to w sumie za mało.. No chyba że z naprawde rewelacyjnym dostępem do mniejszej ilosći, tak żeby je szybko nożnie wyszukać np zmieniając jednoczesnie instrument i zapętlając scieżkę drugą nogą...

Dotychczas prubowałem szybko kręcić gałkami na mixerze ale powodowało to głownie kolejną falę tęsknoty za drugą parą rąk..
Mozna tez kupic pojedyncze pedały do obsługi PAN, czy VOL, ale każde takie rozwiązanie jest o niebo gorsze, trudniejsze i wiadomo.

Duzo tego.
W kazdym razie PROSZE napiszcie jesli macie jakiekolwiek pomysły. Ludzie w sklepach wykazują żenujący brak wiedzy albo co gorsza nie chcą kooperować;) Od netu gały mam czerwone jak ta gęba Sprzętu nie ma gdzie obejrzeć, czytanie manuali całego rynku muzycznego juz mnie męczy, kupowanie wartego 2-3 tys kota w worku nie nastraja pozytywnie.
Jeszcze raz więc - jesli macie jakiekolwiek pomysły, wiecie czego szukam, choc ja jeszcze nie do końca - prosze Was bardzo dajcie znac.

--- sorry za ort (dysleksja) i wielkośc posta (megalomania;)) ---

JAKUB PIĘKOŚ - ohno

null
---Multiinstrumentalnoexperymntalnie---

czarny108

Re: Multiefekt gitarowy

Post autor: czarny108 » czwartek 29 lis 2007, 06:47

Jeszcze raz.....

No więc tak. W temacie efektów sterowanych nogą nie jestem znawcą, bo ich nie używam. Ale, czego też nie używam :), mój stół mikserski ma taką mozliwość. Czyli wyobrażam sobie to tak: wszystkie te zabawki podpinasz do stołu, który ma możliwośc zapamiętania poziomów, panoramy, wysyłek, korekcji, kompresji, bramkowania i dwóch efektów. Poszczególne ustawienia zapisujesz pod kolejnymi "scenami" i pedałem podpiętym do gniazda "Next" je zmieniasz. I jedziesz
Problem tylko polega na tym, że ten stół, o ile mi wiadomo, nie jest juz produkowany.
Allen&Heath DP1000 ze wzmacniaczem lub DL1000 bez wzmacniacza. Można je trafić od czasu do czasu uzywane, choć ciężko pewnie z tym będzie bo ludzie się ich niechętnie pozbywają.

Pozdrawiam

KYMY

Post autor: KYMY » czwartek 29 lis 2007, 10:57

O ile Cię dobrze zrozumiałem...

Proponuję dwa dowolne (nie muszą być takie same) multiefekty gitarowe mono ze sterowaniem midi. Każdy z nich ustawiasz i sterujesz nimi sterownikiem nożnym midi n.p. Behringer FCB (bo tani i ma fajne funkcje).

Wybór multiefektów to już sprawa indywidualna- tutaj nie silę się na doradztwo.

ohno

Post autor: ohno » piątek 14 gru 2007, 02:02

No i wpakowalem sie...

Kupilem mixer cyfrowy ROLAND VM-3100pro.
Teraz juz przynajmniej wiem czego hce-nie chce

PO PIERWSZE - były na EiS głosy że jest nieprawdopodobnie nieintuicyjny, częściowo to prawda
- były głosy że instrukcja napisana przez debili - w pełni potwierdzam, jeszcze czegoś takiego nie widziałem
ale na dobrą sprawe jak się ma jakieś pojęcie to wszystko da się obcykac w jedną noc.

PO DRUGIE (!!!) - PROSZE WAS KOCHANI LUDZIE NAPISZCIE CZY ZNACIE JAKIS MIKSER CYFROWY SPEłNIAJąCY TE WYMAGANIA:

- pamięć scen min 100 z możliwością backupa na pc przez usb czy nawet lepiej do slotu karty pamięci SD albo cuś

- przywoływanie scen footswitchem (najlepiej wejscie na dwa footswitche) albo midi - to ma większość ale extra było jeszcze z podwujnym zwykłym FS

- NAJWAŻNIEJSZE: zmiana scen powinna być jak najszybsza (max 1sek) - w Rolandzie przeciętnie schemat wgrywa się 3 - 5 sek.

- ok 10 kanałów analog
- wbudowany procesor efektów (najlepiej 2)

JESZCZE RAZ DLA PEWNOŚCI: MIXERA POTRZEBUJE DO SZYBKIEJ NOZNEJ ZMIANY SCEN W CZASIE GRY NA ZYWO. GRAM NA SCENIE NA WIELU INSTRUMENTACH ZAPETLAJAC JE NA BOOS RC-50 I MIXER Z NIEOGRANICZONA ILOSCIA SCEN I MOZLIWOSCIA IH NATYCMIASTOWEGO NOZNEGO ZMIENIANIA TO BLOGOSLAWIENSTWO.

Dzieki za wszelką pomoc Panowie i Panie.

---Multiinstrumentalnoexperymntalnie---

ODPOWIEDZ