Czy ma sens Waszym zdaniem pakowanie maximum RAMU (4GB) do laptopa pod Windows XP Pro w sytuacji kiedy widzi on tylko nieco ponad 3 GB (dwieście parę mega)? Wiem że pod Vistą zobaczy pełne 4GB ale na razie nie przesiadam się na nią. Mogę kupić 2 identyczne kości po 2GB pracujące w dualu. Nasuwa się pytanie czy dual będzie OK (czy w ogóle będzie możliwy) kiedy użyję 3GB tj. 1 kości 2GB i jednej 1GB o podobnych parametrach ?
Co będzie lepsze dla wydajności komputera ? Laptop to DELL D820 z 2GHz Core 2 Duo (4MB cache), 512MB osobnego video RAMu.
Laptop z 4GB RAM - jest sens?
Re: Laptop z 4GB RAM - jest sens?
...Czy ma sens Waszym zdaniem pakowanie maximum RAMU (4GB) do laptopa pod Windows XP Pro w sytuacji kiedy widzi on tylko nieco ponad 3 GB (dwieście parę mega)? Wiem że pod Vistą zobaczy pełne 4GB ale na razie nie przesiadam się na nią. Mogę kupić 2 identyczne kości po 2GB pracujące w dualu. Nasuwa się pytanie czy dual będzie OK (czy w ogóle będzie możliwy) kiedy użyję 3GB tj. 1 kości 2GB i jednej 1GB o podobnych parametrach ?
Co będzie lepsze dla wydajności komputera ? Laptop to DELL D820 z 2GHz Core 2 Duo (4MB cache), 512MB osobnego video RAMu....
Jak się przesiądziesz na Vistę to nadal będzie widoczne max ~3GB ... chyba że będzie 64 bitowa ... tak jak 64 bitowy XP lub linux 64 - tak tylko gwoli sprostowania ;)
Co będzie lepsze dla wydajności komputera ? Laptop to DELL D820 z 2GHz Core 2 Duo (4MB cache), 512MB osobnego video RAMu....
Jak się przesiądziesz na Vistę to nadal będzie widoczne max ~3GB ... chyba że będzie 64 bitowa ... tak jak 64 bitowy XP lub linux 64 - tak tylko gwoli sprostowania ;)
...Czy ma sens Waszym zdaniem pakowanie maximum RAMU (4GB) do laptopa pod Windows XP Pro w sytuacji kiedy widzi on tylko nieco ponad 3 GB (dwieście parę mega)? Wiem że pod Vistą zobaczy pełne 4GB ale na razie nie przesiadam się na nią. Mogę kupić 2 identyczne kości po 2GB pracujące w dualu. Nasuwa się pytanie czy dual będzie OK (czy w ogóle będzie możliwy) kiedy użyję 3GB tj. 1 kości 2GB i jednej 1GB o podobnych parametrach ?
Nie, Dual jest możliwy tylko na 2 kościach o tych samych parametrach i objętości.
Ja bym brał 4GB, choć na XP będzie jakieś kilkaset mega różnicy między 3GB i 4GB. (wykorzystując 3GB switch)
- Piotr
Nie, Dual jest możliwy tylko na 2 kościach o tych samych parametrach i objętości.
Ja bym brał 4GB, choć na XP będzie jakieś kilkaset mega różnicy między 3GB i 4GB. (wykorzystując 3GB switch)
- Piotr
jesli przyspieszy ci to prace badz umozliwi rzeczy przy ktorych obecnie posiadana ilosc cie ogranicza to tak....jesli ma byc tylko po to by bylo(w wiekszosci przypadkow) to nie ma sensu.......
Dzięki za informacje i porady. Wchodzę w 4GB, a jeśli przejdę kiedyś na Vistę to tylko 64 bitową