Z mono do stereo

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
iceman
Z mono do stereo

Post autor: iceman » niedziela 07 paź 2007, 00:49

Słuchając muzyki często spotykam się z miksami gdzie w środku zostawiona jest duża przestrzeń na wokal a większośc instrumentów gra na bokach. Słucham uważnie prawego i lewego kanału osobno i wychodzi na to że część instrumentów gra w jednym i drugim kanale to samo i tak samo brzmią ale jadnak słuchając całości jest wrażenie że grają dwa - jeden w jednym kanale drugi w drugim. Chcąc uzyskać taki efekt nagrywałem daną partię dwa razy na dwa ślady mono a potem ustawiałem w panoramie ale może jest jakiś inny sposób. Czy da sie uzyskać taki efekt mając nagraną partię tylko raz na jednym śladzie mono?
Próbowałem kiedyś kopiować taki trak mono ustawiać w panoramie i opóźniać jeden względem drugiego ale efekty nie były zadowalające.Przypomina mi się wtyczka Virtual Gitarist w której jest taki przycisk Duble czy coś takiego i po jego włączeniu uzyskuje się efekt o który mi właśnie chodzi.

Awatar użytkownika
Humbucker

Re: Z mono do stereo

Post autor: Humbucker » niedziela 07 paź 2007, 16:29

...Słuchając muzyki często spotykam się z miksami gdzie w środku zostawiona jest duża przestrzeń na wokal a większośc instrumentów gra na bokach. Słucham uważnie prawego i lewego kanału osobno i wychodzi na to że część instrumentów gra w jednym i drugim kanale to samo i tak samo brzmią ale jadnak słuchając całości jest wrażenie że grają dwa - jeden w jednym kanale drugi w drugim. Chcąc uzyskać taki efekt nagrywałem daną partię dwa razy na dwa ślady mono a potem ustawiałem w panoramie ale może jest jakiś inny sposób. Czy da sie uzyskać taki efekt mając nagraną partię tylko raz na jednym śladzie mono?
Próbowałem kiedyś kopiować taki trak mono ustawiać w panoramie i opóźniać jeden względem drugiego ale efekty nie były zadowalające.Przypomina mi się wtyczka Virtual Gitarist w której jest taki przycisk Duble czy coś takiego i po jego włączeniu uzyskuje się efekt o który mi właśnie chodzi....
przy nagrywaniu osobno lewego i prawego kanalu (instrumentu) zmien nieco brzmienie jednego z nich.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » niedziela 07 paź 2007, 18:08

Czy da sie uzyskać taki efekt mając nagraną partię tylko raz na jednym śladzie mono?
przy nagrywaniu osobno lewego i prawego kanalu (instrumentu) zmien nieco brzmienie jednego z nich. ...
Przy nagrywaniu w mono?

Generalnie najlepiej faktycznie nagrać po prostu jeszcze raz... nie ma prostej, skutecznej możliwości zastąpienia tego.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 07 paź 2007, 18:22

...Czy da sie uzyskać taki efekt mając nagraną partię tylko raz na jednym śladzie mono?
przy nagrywaniu osobno lewego i prawego kanalu (instrumentu) zmien nieco brzmienie jednego z nich. ...
Przy nagrywaniu w mono?

Generalnie najlepiej faktycznie nagrać po prostu jeszcze raz... nie ma prostej, skutecznej możliwości zastąpienia tego....

Można też spróbować odrobinę rozciągnąć w timie (ale fragmentami, np. takt po takcie), zmienić brzmienie itp.

Wydaje mi się, że jest na to sposób, w nowych wtyczkach od EWQL, np. Ministry of Rock jest też przycisk Stereo Double i w jakiś sposób identyczny sygnał jest ładnie dublowany, przypuszczam, że może to być "rozciąganie" sampli, ale jak to dokładnie wygląda, ciężko stwierdzić :)

- Piotr

Awatar użytkownika
jansobol

Post autor: jansobol » poniedziałek 08 paź 2007, 08:24

...Słuchając muzyki często spotykam się z miksami gdzie w środku zostawiona jest duża przestrzeń na wokal a większośc instrumentów gra na bokach. Słucham uważnie prawego i lewego kanału osobno i wychodzi na to że część instrumentów gra w jednym i drugim kanale to samo i tak samo brzmią ale jadnak słuchając całości jest wrażenie że grają dwa - jeden w jednym kanale drugi w drugim. Chcąc uzyskać taki efekt nagrywałem daną partię dwa razy na dwa ślady mono a potem ustawiałem w panoramie ale może jest jakiś inny sposób. Czy da sie uzyskać taki efekt mając nagraną partię tylko raz na jednym śladzie mono?
Próbowałem kiedyś kopiować taki trak mono ustawiać w panoramie i opóźniać jeden względem drugiego ale efekty nie były zadowalające.Przypomina mi się wtyczka Virtual Gitarist w której jest taki przycisk Duble czy coś takiego i po jego włączeniu uzyskuje się efekt o który mi właśnie chodzi....
Spróbuj zainteresować się wtyczkami jak poniżej, wśród których jest PSP Stereo Pack. Mozna (W Cubase) ściezkę mono zamieni ć na stereo.
http://www.psp.l.pl/
amator też może robić muzę

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » poniedziałek 08 paź 2007, 10:40

Spróbuj zainteresować się wtyczkami jak poniżej, wśród których jest PSP Stereo Pack. Mozna (W Cubase) ściezkę mono zamieni ć na stereo.
http://www.psp.l.pl/
...
Zawsze to jest ersatz. Po prostu weź i nagraj jeszcze raz, bo potem zaczną ci się problemy fazowe przy odsłuchu mono, niekomfortowe słuchanie na słuchawkach, generalnie problemy.

Po prostu nagraj jeszcze raz...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

ODPOWIEDZ