Roland FP4

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
matiniko
Roland FP4

Post autor: matiniko » sobota 29 wrz 2007, 23:55

Witam,
Stoję przed decyzją zakupu jakiegoś pianinka... Do tej pory miałem przyjemność pracować z yamahą p-140, ma super brzmienie. Zastanawiam się nad kupnem rolanda fp4, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia, opinie, sugestie na temat tego instrumentu? Ma On więcej brzmień niż yamaha, ale jak jest z jakością dźwięku (głównie chodzi o jakość pianina)?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Kirian

Re: Roland FP4

Post autor: Kirian » niedziela 07 paź 2007, 12:48

...Witam,
Stoję przed decyzją zakupu jakiegoś pianinka... Do tej pory miałem przyjemność pracować z yamahą p-140, ma super brzmienie. Zastanawiam się nad kupnem rolanda fp4, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia, opinie, sugestie na temat tego instrumentu? Ma On więcej brzmień niż yamaha, ale jak jest z jakością dźwięku (głównie chodzi o jakość pianina)?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź....

Witam,

kilka dni temu kupiłem ten instrument. Wcześniej sprawdzałem wiele różnych instrumentów, m.in. Yamahe p-140. Są to zupełnie różne klawisze. Tak pod względem brzmienia jak i samej klawiatury. Niestety prawda jest taka, że aby się zdecydować na kupno takiego lub innego instrumentu musisz iść do sklepu i pograć na chwile. Są tacy, którym się brzmienie Rolanda nie podoba, a i tacy się znajdą, którym Yamaha źle brzmi. Mi osobiście brzmienie Rolanda bardziej odpowiada, ponieważ lepiej pasuje do muzyki rozrywkowej, a pianina Yamahy zdają egzamin w klasyce. Chociaż to tylko moja opinia... Przez kilku dni grania na fp-4 zauważyłem, że gra mi się lepiej, łatwiej i przyjemniej. Klawiaturę po prostu bardzo dobrze czuć, nie jest za ciężka.

BTW może się znajdzie ktoś kto mógłby mi wyjaśnić, dlaczego po podłączeniu Rolanda fp-4 wyjściem audio do powermiksera (testowane na 3 różnych) jest bardzo słaba moc sygnału i trzeba znacznie (prawie na max) podkręcać głośność na mikserze (instrument jest na max), a jak podłączam przez wyjście słuchawkowe to daje kopa jak... w każdym razie brzmienie jest potężne i pełne. Czy to jest normalne? Czy może coś z wyjściami audio jest nie tak?

Awatar użytkownika
peak

Re: Roland FP4

Post autor: peak » niedziela 07 paź 2007, 18:02

...Witam,
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź....
Temat był wałkowany już raz. Sprawdź w wyszukiwarce.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

ODPOWIEDZ