Korg Pa800 kontra Yamaha Tyros2
Witam!
Przejrzałem wyszukiwarką forum lecz nie odnalazłem odpowiedzi na pytanie...
Czy warto dopłacić 4700zł do Tyros2. Wacham się między Pa800
a Tyrosem2.
Grałem na tych instrumentach i nie uważam aby Tyros2 odstawał brzmieniowio na tyle aby być o 5000zł droższy.
Może to dlatego, że w sklepie był hałas i nawalał jakiś gitarzysta
więc ciężko było ocenić. Dlatego zwracam się do Was.
Warto do grania głównie z aranżerem brać Tyrosa2?
Jakie są plusy Pa800 i Yamahy?
Pozdrawiam - Bartek
Przejrzałem wyszukiwarką forum lecz nie odnalazłem odpowiedzi na pytanie...
Czy warto dopłacić 4700zł do Tyros2. Wacham się między Pa800
a Tyrosem2.
Grałem na tych instrumentach i nie uważam aby Tyros2 odstawał brzmieniowio na tyle aby być o 5000zł droższy.
Może to dlatego, że w sklepie był hałas i nawalał jakiś gitarzysta
więc ciężko było ocenić. Dlatego zwracam się do Was.
Warto do grania głównie z aranżerem brać Tyrosa2?
Jakie są plusy Pa800 i Yamahy?
Pozdrawiam - Bartek
Re: Korg Pa800 kontra Yamaha Tyros2
...Warto do grania głównie z aranżerem brać Tyrosa2?
I tak, i nie. Choć Korg Pa800 powali go na glebę jakością brzmienia, to warto wiedzieć jednak, że taki "plus" niekoniecznie musi wyjść komuś na dobre, a szczególnie kiedy korzysta się z gotowców MIDIFile. Tu zdecydowanie Tyros (paradoksalnie) wygra w przedbiegach.
...Jakie są plusy Pa800 i Yamahy?
Tyros ma znacznie przytomniejszy dla ludożery system operacyjny.
Gdybyś jednak kiedyś miał zagrać coś z sensem na estradzie w towarzystwie innych, firmowych klawiszy to pamiętaj, że grając na nim będziesz ciągle miał wrażenie, że grasz na fifulinie, i to cokolwiek byś nie wybrał z jego biblioteki
. Natomiast taki Korg Pa800 spokojnie sobie poradzi, a jest szansa, że i nawet zadziwi.
[addsig]
I tak, i nie. Choć Korg Pa800 powali go na glebę jakością brzmienia, to warto wiedzieć jednak, że taki "plus" niekoniecznie musi wyjść komuś na dobre, a szczególnie kiedy korzysta się z gotowców MIDIFile. Tu zdecydowanie Tyros (paradoksalnie) wygra w przedbiegach.
...Jakie są plusy Pa800 i Yamahy?
Gdybyś jednak kiedyś miał zagrać coś z sensem na estradzie w towarzystwie innych, firmowych klawiszy to pamiętaj, że grając na nim będziesz ciągle miał wrażenie, że grasz na fifulinie, i to cokolwiek byś nie wybrał z jego biblioteki

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Bardzo dziękuje za odpowiedź!!!
Choć Korg Pa800 powali go na glebę jakością brzmienia, to warto wiedzieć jednak, że taki "plus" niekoniecznie musi wyjść komuś na dobre, a szczególnie kiedy korzysta się z gotowców MIDIFile. Tu zdecydowanie Tyros (paradoksalnie) wygra w przedbiegach.
Jeśli mógłbyś rozwinąć tą myśl to byłbym zobowiązany.
Myślałem, że skoro Pa800 ma ładniejszy sound to wszystko automatycznie
będzie miało szansę zabrzmieć lepiej w tym MidiFile.
Tu akurat bardzo mnie to nie martwi bo właściwie nie bede korzystać z
MIDIFiles.
. Natomiast taki Korg Pa800 spokojnie sobie poradzi, a jest szansa, że i nawet zadziwi.
Naprawdę Yamaha ma gorsze brzmienia? Myślałem że MegaVoice powala
wszystko co jest na rynku w tym sektorze.
Cholercia będe musiał jednak posiedzieć dłużej w sklepie bo trochę złapałem się na cenę - drogo myślałem znacznie lepiej.
Martwi mnie jedna sprawa - GrandPiano w Korgu jest chyba gorsze...
Mam jeszcze pytanie:
Czy aranżacje w Tyrosie2 nie są bardziej "wyrafinowane"?
Czy yamaha także obsługuje formaty AKAI i który
z tych aranżerów ma lepszy sampler?
Czy ekran dotykowy nie jest ryzykownym rozwiązaniem -
czy to nie padnie szybciej niż zwykły przycisk?
Pozdrawiam - Bartek
Choć Korg Pa800 powali go na glebę jakością brzmienia, to warto wiedzieć jednak, że taki "plus" niekoniecznie musi wyjść komuś na dobre, a szczególnie kiedy korzysta się z gotowców MIDIFile. Tu zdecydowanie Tyros (paradoksalnie) wygra w przedbiegach.
MIDIFiles.

Cholercia będe musiał jednak posiedzieć dłużej w sklepie bo trochę złapałem się na cenę - drogo myślałem znacznie lepiej.
Martwi mnie jedna sprawa - GrandPiano w Korgu jest chyba gorsze...
Mam jeszcze pytanie:
Czy aranżacje w Tyrosie2 nie są bardziej "wyrafinowane"?
Czy yamaha także obsługuje formaty AKAI i który
z tych aranżerów ma lepszy sampler?
Czy ekran dotykowy nie jest ryzykownym rozwiązaniem -
czy to nie padnie szybciej niż zwykły przycisk?
Pozdrawiam - Bartek
...Myślałem, że skoro Pa800 ma ładniejszy sound to wszystko automatycznie będzie miało szansę zabrzmieć lepiej w tym MidiFile.
MIDIFiles...
Tu spraw jest prosta, Korg ma bardziej tłuste brzmienia i jeśli popędzisz go wieloma trackami (w przypadku "standardowych" MIDIFile nawet i 16-ma
) to zacznie się maskować, a przez co całość mocno straci na dynamice.
Jednym zdaniem: to co na Tyrosie wymaga naście ścieżek spokojnie złożysz na Korgu na kilku.
Inną sprawa jest aranżer - ten w każdym z tych klawiszy pracuje autonomicznie z brzmieniami max. dobranymi do stylu. Tu żadnej skuchy nie będzie, nie ważne co wybierzesz. Zarówno do Tyrosa jak i do serii Pa znajdziesz też w sieci od groma naprawdę fajnych stylów za free.
...Naprawdę Yamaha ma gorsze brzmienia? Myślałem że MegaVoice powala wszystko co jest na rynku w tym sektorze...
Krótko: niestety NIE.
...Cholercia będe musiał jednak posiedzieć dłużej w sklepie bo trochę złapałem się na cenę - drogo myślałem znacznie lepiej...
Może inaczej, jeśli bardziej spodoba Ci się system operacyjny Yamahy to nie bierz może Tyrosa, weź choćby "taką" PSR 3000. To dokładnie to samo jeśli chodzi o przetworniki i brzmienie, mało - znacznie stabilniejsza i lżejsza
. A jeśli nie wiedziałeś to uprzejmie informuję, iż dopiero Tyros 2 ma porównywalną z nią klawiaturę
.
...Martwi mnie jedna sprawa - GrandPiano w Korgu jest chyba gorsze...
E tam... Nie ma gorszych czy lepszych pian. Są takie co Ci spasują lub nie.
...Czy aranżacje w Tyrosie2 nie są bardziej "wyrafinowane"?
Nie wiem co masz na myśli pisząc "wyrafinowane". W Tyrosie są inne niż w Korgu, wg mnie niektóre są mocne przydatne a większość nie - nie wiem prz tym co i jak masz ochotę zagrać. W Pa800 też znajdziesz co najmniej kilkanaście mocno wykręconych stylów, na nasze warunki całkiem do bani.
Ale nad tym akurat specjalnie bym się nie zastanawiał. Tym bardziej, że oba mają doskonałe edytory do ew. edycji aranżu. Tu nie ukrywam, że Yamaha ma bardziej intuicyjny.
...Czy ekran dotykowy nie jest ryzykownym rozwiązaniem -
czy to nie padnie szybciej niż zwykły przycisk?...
Na chałturze szybciej padnie przycisk, na prawie pionowy wyświetlacz ciężko standardowo wylać np. hmm.. kawę(?)
[addsig]
MIDIFiles...
Tu spraw jest prosta, Korg ma bardziej tłuste brzmienia i jeśli popędzisz go wieloma trackami (w przypadku "standardowych" MIDIFile nawet i 16-ma

Jednym zdaniem: to co na Tyrosie wymaga naście ścieżek spokojnie złożysz na Korgu na kilku.
Inną sprawa jest aranżer - ten w każdym z tych klawiszy pracuje autonomicznie z brzmieniami max. dobranymi do stylu. Tu żadnej skuchy nie będzie, nie ważne co wybierzesz. Zarówno do Tyrosa jak i do serii Pa znajdziesz też w sieci od groma naprawdę fajnych stylów za free.
...Naprawdę Yamaha ma gorsze brzmienia? Myślałem że MegaVoice powala wszystko co jest na rynku w tym sektorze...
Krótko: niestety NIE.
...Cholercia będe musiał jednak posiedzieć dłużej w sklepie bo trochę złapałem się na cenę - drogo myślałem znacznie lepiej...
Może inaczej, jeśli bardziej spodoba Ci się system operacyjny Yamahy to nie bierz może Tyrosa, weź choćby "taką" PSR 3000. To dokładnie to samo jeśli chodzi o przetworniki i brzmienie, mało - znacznie stabilniejsza i lżejsza

...Martwi mnie jedna sprawa - GrandPiano w Korgu jest chyba gorsze...
E tam... Nie ma gorszych czy lepszych pian. Są takie co Ci spasują lub nie.
...Czy aranżacje w Tyrosie2 nie są bardziej "wyrafinowane"?
Nie wiem co masz na myśli pisząc "wyrafinowane". W Tyrosie są inne niż w Korgu, wg mnie niektóre są mocne przydatne a większość nie - nie wiem prz tym co i jak masz ochotę zagrać. W Pa800 też znajdziesz co najmniej kilkanaście mocno wykręconych stylów, na nasze warunki całkiem do bani.
Ale nad tym akurat specjalnie bym się nie zastanawiał. Tym bardziej, że oba mają doskonałe edytory do ew. edycji aranżu. Tu nie ukrywam, że Yamaha ma bardziej intuicyjny.
...Czy ekran dotykowy nie jest ryzykownym rozwiązaniem -
czy to nie padnie szybciej niż zwykły przycisk?...
Na chałturze szybciej padnie przycisk, na prawie pionowy wyświetlacz ciężko standardowo wylać np. hmm.. kawę(?)

[addsig]
Dokładnie :)
NIE. Jeżeli chodzi o midi żaden Korg nie zagra poprawnie plików midi bez wcześniejszej ingerencji użytkownika. Korg ma inne proporcje instrumentów stąd midi z Yamahy na Korgu nie zabrzmią tak jak trzeba i na odwrót. A tak się składa, że 90% midów powstaje na keyboardach/instrumentach yamahy z racji jej większej popularności "chałturniczej".
Jeżeli chodzi o odtwarzanie gotowców midi, nie słyszałem i nie widziałem lepszego instrumentu do tego celu jak Tyros 2.
W Korgach trzeba popracować nad midami ale efekt jest też zwykle powalający
i się opłaca, tylko nie każdy to lubi
Co do kwesti Pa800 kontra Tyros 2 sprawa nie jest taka prosta. Twórcy Tyrosa ZWŁASZCZA wersji 2 włożyli w niego sporo pracy i to widać i słychać. Denerwuje tylko sprawa blokowania niektórych funkcji. Nie można np. edytować oryginalnych fabrycznych styli. Na życzenie znajomego zrobiłem kiedyś mały sofcik, który usuwa blokadę edycji styli i można mieszać ze stylami oryginalnymi również
Niestety blokowane jest też edycja barw perkusyjnych z grupy MegaVoice, tutaj niestety blokada na poziomie systemu operacyjnego Yamahy powoduje, że nic nie można z tym robić, np. ułożyć własny zestaw bębnów z próbek megavoice i innych - nie da się
Podzielam te zdanie ale wg. mnie wygląd PA800 jest jeszcze gorszy od Tyros 2
Tutaj Korg kompletnie się nie popisał. Za to seria PA1x Pro Elite wygląda zawodowo i na pewno nie wstyd stanąć z takim parapetem na większej scenie
To zależy. Tyros 2 ma bardzo dobre i bardzo poprawione w stosunku do wersji poprzedniej barwy. Trzeba nad tym posiedzieć i ocenić.
Dokładnie :)
NIE. Jeżeli chodzi o midi żaden Korg nie zagra poprawnie plików midi bez wcześniejszej ingerencji użytkownika. Korg ma inne proporcje instrumentów stąd midi z Yamahy na Korgu nie zabrzmią tak jak trzeba i na odwrót. A tak się składa, że 90% midów powstaje na keyboardach/instrumentach yamahy z racji jej większej popularności "chałturniczej".
Jeżeli chodzi o odtwarzanie gotowców midi, nie słyszałem i nie widziałem lepszego instrumentu do tego celu jak Tyros 2.
W Korgach trzeba popracować nad midami ale efekt jest też zwykle powalający

Co do kwesti Pa800 kontra Tyros 2 sprawa nie jest taka prosta. Twórcy Tyrosa ZWŁASZCZA wersji 2 włożyli w niego sporo pracy i to widać i słychać. Denerwuje tylko sprawa blokowania niektórych funkcji. Nie można np. edytować oryginalnych fabrycznych styli. Na życzenie znajomego zrobiłem kiedyś mały sofcik, który usuwa blokadę edycji styli i można mieszać ze stylami oryginalnymi również

Niestety blokowane jest też edycja barw perkusyjnych z grupy MegaVoice, tutaj niestety blokada na poziomie systemu operacyjnego Yamahy powoduje, że nic nie można z tym robić, np. ułożyć własny zestaw bębnów z próbek megavoice i innych - nie da się

To zależy. Tyros 2 ma bardzo dobre i bardzo poprawione w stosunku do wersji poprzedniej barwy. Trzeba nad tym posiedzieć i ocenić.
Tutaj Korg kompletnie się nie popisał. Za to seria PA1x Pro Elite wygląda zawodowo i na pewno nie wstyd stanąć z takim parapetem na większej scenie
Mam nadzieje, że chodziłu tu jednak o sound a nie wygląd.
Ten mnie akurat tak nie przeraża.
Dzięki za pomoc. Powoli się leczę z kupowania drogich zabawek
i roztropniej podchodzę do oferty korga - Pa800, ale czuje, że jeszcze czeka mnie kilka posiedzeń w sklepie.
Czy orientujecie się może czy nowy soft KORG'a też tak długo się ładuje
na starcie instrumentu?
Pozdrawiam - Bartek

Mam nadzieje, że chodziłu tu jednak o sound a nie wygląd.
Ten mnie akurat tak nie przeraża.
Dzięki za pomoc. Powoli się leczę z kupowania drogich zabawek
i roztropniej podchodzę do oferty korga - Pa800, ale czuje, że jeszcze czeka mnie kilka posiedzeń w sklepie.
Czy orientujecie się może czy nowy soft KORG'a też tak długo się ładuje
na starcie instrumentu?
Pozdrawiam - Bartek
Acha... jak wgrać pliki formatu AKAI?
Czy konieczne jest kupienie opcjonalnego czytnika CD-ROM?
Czy konieczne jest kupienie opcjonalnego czytnika CD-ROM?
Byłem w sklepie bliżej przyjrzeć się instrumentom. Siedziałem 3 godziny
i mam takie spostrzeżenia.
KORG Pa800
========
Plusy +
- Jednak lepsze GrandPiano RX niż w Tyros2
(W Tyros2 nie ma MegaVoice lub S.A GrandPiano)
- bardzo mięsiste brzmienia basu, perkusji - duży wybór!
- panel dotykowy zdaje egzamin :) - bardzo wygodny sposób wyboru
- suwak proporcji - głos solo/aranżer
(jednym ruchem można wyrównać proporcje bez klikania na volume)
- brzmienie Korga Pa800 jest bardzo selektywne
(wreszcie Korg nie ustawił fabrycznie max pogłosu dla aranży)
- pozytywnie odebrałem dźwięk wychodzący z wbudowanych głośników
(nie ma takiej tragedii jak np w moim wysłużonym i5S ;)
- wyszedł nowy soft (co może świadczyć że będą uaktualnienia)
- w zestawie HD 40Gb i podobno nie najgorsze słuchawki
- z głośnikami waży mniej niż Yamaha
- dużo grałem na KORG-u i OS jak i obsługa jest dla mnie bardziej
oczywista niż w Tyros2 (choć ponoć dla większości jest odwrotnie tzn. na plus dla Yamahy)
Minusy -
- długi czas uruchamiania (ok. minuty)
- średnie gitary (w szczególności z fuzz'em)
(mimo to gitary w aranżacjach są dobrze zagrane przez co
nie rażą)
- mała rozdzielczość wyświetlacza
- kiepsko wygląda niebieski kolor obudowy i plasitkowy srebrny
(ale to mały minus - ogólnie jest przyzwoicie)
- czasem trywialne aranżacje (w Tyrosie2 też jest sporo kiepskich aranżacji ale aż tak nie rażą jak te złe korga).
Yamaha Tyros2
==========
Plusy +
- Rewelacyjne brzmienia Gitary klasycznej, i saksofonu.
- ładne piana elektryczne i gitary elektryczne
- Aranżacje bardziej "stylowe" - lecz tracą przez kiepskie brzmieniu instr.
- Podobają mi się aranżacje Yamahy (lecz niestety nie jest to powalające
jak na 5000zł więcej od Korga.
- szybki start instrumentu
Minusy -
- aby Yamaha zabrzmiała lepiej trzeba było sporo zdjąć z pogłosu
i napewno zadziałać EQ bo na fabrycznych ustawieniach brzmi dziwnie.
(niestety prównuje wrażenia na słuchawkach)
- niektóre aranże były stworzone z perkusjami i basami jak
z modelów z przed lat PSR
- ciężko zagrać coś na żywo z MegaVoice - nie wiem czy chciałoby mi się
uczyć wydobywać całą artykulację przy graniu live.
- nie wiem, może źle patrzyłem, ale Yamaha ma tylko jeden FILL IN
w postaci BREAK. Przejścia uruchamiają się automatycznie przy przechodzeniu na inną wariację.
- Aby zmienić proporcje SOLO/ARANŻER trzeba wejść do mixera i klikać
na klawisz volume żeby dodać lub odjąć danej sekcji.
- w trybie listy aranży instrumen reaguje z opóźnieniem na ruchy kółkiem
- brak głośników wbudowanych (czasem się przydają - wiem nieprofesionalne)
Osobiście jeśli dostanę dotację :) to będe rozważał Yamahę, jeśli nie
to napewno nie zastanawiałbym się Yamahą.
Moim zdaniem ledwo warta 13.000zł.
Nie wiem, już nie chciałem sobie mącić Roland'em ale chyba tez looknę.
Pozdrawiam - Bartek
i mam takie spostrzeżenia.
KORG Pa800
========
Plusy +
- Jednak lepsze GrandPiano RX niż w Tyros2
(W Tyros2 nie ma MegaVoice lub S.A GrandPiano)
- bardzo mięsiste brzmienia basu, perkusji - duży wybór!
- panel dotykowy zdaje egzamin :) - bardzo wygodny sposób wyboru
- suwak proporcji - głos solo/aranżer
(jednym ruchem można wyrównać proporcje bez klikania na volume)
- brzmienie Korga Pa800 jest bardzo selektywne
(wreszcie Korg nie ustawił fabrycznie max pogłosu dla aranży)
- pozytywnie odebrałem dźwięk wychodzący z wbudowanych głośników
(nie ma takiej tragedii jak np w moim wysłużonym i5S ;)
- wyszedł nowy soft (co może świadczyć że będą uaktualnienia)
- w zestawie HD 40Gb i podobno nie najgorsze słuchawki
- z głośnikami waży mniej niż Yamaha
- dużo grałem na KORG-u i OS jak i obsługa jest dla mnie bardziej
oczywista niż w Tyros2 (choć ponoć dla większości jest odwrotnie tzn. na plus dla Yamahy)
Minusy -
- długi czas uruchamiania (ok. minuty)
- średnie gitary (w szczególności z fuzz'em)
(mimo to gitary w aranżacjach są dobrze zagrane przez co
nie rażą)
- mała rozdzielczość wyświetlacza
- kiepsko wygląda niebieski kolor obudowy i plasitkowy srebrny
(ale to mały minus - ogólnie jest przyzwoicie)
- czasem trywialne aranżacje (w Tyrosie2 też jest sporo kiepskich aranżacji ale aż tak nie rażą jak te złe korga).
Yamaha Tyros2
==========
Plusy +
- Rewelacyjne brzmienia Gitary klasycznej, i saksofonu.
- ładne piana elektryczne i gitary elektryczne
- Aranżacje bardziej "stylowe" - lecz tracą przez kiepskie brzmieniu instr.
- Podobają mi się aranżacje Yamahy (lecz niestety nie jest to powalające
jak na 5000zł więcej od Korga.
- szybki start instrumentu
Minusy -
- aby Yamaha zabrzmiała lepiej trzeba było sporo zdjąć z pogłosu
i napewno zadziałać EQ bo na fabrycznych ustawieniach brzmi dziwnie.
(niestety prównuje wrażenia na słuchawkach)
- niektóre aranże były stworzone z perkusjami i basami jak
z modelów z przed lat PSR
- ciężko zagrać coś na żywo z MegaVoice - nie wiem czy chciałoby mi się
uczyć wydobywać całą artykulację przy graniu live.
- nie wiem, może źle patrzyłem, ale Yamaha ma tylko jeden FILL IN
w postaci BREAK. Przejścia uruchamiają się automatycznie przy przechodzeniu na inną wariację.
- Aby zmienić proporcje SOLO/ARANŻER trzeba wejść do mixera i klikać
na klawisz volume żeby dodać lub odjąć danej sekcji.
- w trybie listy aranży instrumen reaguje z opóźnieniem na ruchy kółkiem
- brak głośników wbudowanych (czasem się przydają - wiem nieprofesionalne)
Osobiście jeśli dostanę dotację :) to będe rozważał Yamahę, jeśli nie
to napewno nie zastanawiałbym się Yamahą.
Moim zdaniem ledwo warta 13.000zł.
Nie wiem, już nie chciałem sobie mącić Roland'em ale chyba tez looknę.
Pozdrawiam - Bartek
Acha...
Yamaha ma gorszą klawiaturę od Korga.
Yamaha ma gorszą klawiaturę od Korga.
Jesteś świetnym testerem, praktycznie ze wszystkim się zgadzam
.
Spróbuj jednak poprosić aby następnym razem Yamahę i Korga podłączyli Ci do jakiegoś miksera, ustaw w nim oba kanały 1:1 i wtedy posłuchaj. Jazda będzie bez trzymanki, bo te "rewelacyjne" brzmienia m.in. gitary klasycznej i saksofonu Yamahy przy Korgu odjadą w niebyt
. Nie piszę tego aby ktoś pomyślał, że Tyros to lipa. Wręcz przeciwnie, tyle, że powinien grać sam, ew. w otoczeniu posobnych sobie PSR-ek. Wtedy będzie na full dobrze.
13.000 zł to kawał grosza, za taką kasę kupisz spokojnie już full wypas Korga Pa1X PRO (mistrzostwo świata) a już na bank Roland G-70 (niezły, cholernie operacyjny), aczkolwiek do wspomnianych dwóch funkcjonalnie zastanawiająco mu daleko
.
[addsig]

Spróbuj jednak poprosić aby następnym razem Yamahę i Korga podłączyli Ci do jakiegoś miksera, ustaw w nim oba kanały 1:1 i wtedy posłuchaj. Jazda będzie bez trzymanki, bo te "rewelacyjne" brzmienia m.in. gitary klasycznej i saksofonu Yamahy przy Korgu odjadą w niebyt

13.000 zł to kawał grosza, za taką kasę kupisz spokojnie już full wypas Korga Pa1X PRO (mistrzostwo świata) a już na bank Roland G-70 (niezły, cholernie operacyjny), aczkolwiek do wspomnianych dwóch funkcjonalnie zastanawiająco mu daleko

[addsig]