Witam!
Zwracam się do Was drodzy Forumowicze z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu. Otóż od kilku dni jedtem posiadaczem Mboxa 2. Cała instalka przebiegła bez problemu, pro tools funkcjonuje normalnie, problem polega na tym, że na wyjściach liniowych słychać jednostajny szum. Nie jest to brumienie tylko szum podobny do „szumu białego”. Próbowałem różnych konfiguracji, różnych kabli. Wypuszczałem sygnał na zewnętrzny wzmacniacz, mikser oraz na zainstalowaną w kompie kartę rme hdsp 9632. wszędzie efekt jest ten sam. Szum jest większy gdy mbox pracuje na częstotliwości 48 KHz. Przy 44.1KHz nieznacznie się zmniejsza, ale nadal jest na poziomie nie do zaakceptowania. Skręcenie wszystkich regulatorów mboxa na 0 nic nie pomaga, szum jest nadal na tym samym poziomie. Przewertowałem forum, ale znalazłem jedynie problem z sianiem podczas nagrywania gitary. U mnie nagrywany sygnał jest czyściutki. Problem jest jedynie z odsłuchem. Dla pełni obrazu podam parametry mojego komputerka
płyta główna - MSI K9NGM2
procesor – Athlon 64 4200+ x2
system – windows xp home sp2
Macie jakieś pomysły co może być przyczyną tych niedogodności
Proszę o sugestie
pozdrawiam
Mbox 2 - szum na wyjściach liniowych
Re: Mbox 2 - szum na wyjściach liniowych
Skręcenie wszystkich regulatorów mboxa na 0 nic nie pomaga, szum jest nadal na tym samym poziomie.
Jak wyglada sprawa z pokretlem Input/Playback? Ono akurat powinno byc w prawo

...Skręcenie wszystkich regulatorów mboxa na 0 nic nie pomaga, szum jest nadal na tym samym poziomie.
...
czy jest w prawo czy w lewo czy w jakim kolwiek innym położeniu, nie ma to znaczenia, szum jest na tym samym poziomie.

czy jest w prawo czy w lewo czy w jakim kolwiek innym położeniu, nie ma to znaczenia, szum jest na tym samym poziomie.
......Skręcenie wszystkich regulatorów mboxa na 0 nic nie pomaga, szum jest nadal na tym samym poziomie.
...
czy jest w prawo czy w lewo czy w jakim kolwiek innym położeniu, nie ma to znaczenia, szum jest na tym samym poziomie....
bo to gówniany sprzęt jest, kup e-mu i bedzie po sprawie.

czy jest w prawo czy w lewo czy w jakim kolwiek innym położeniu, nie ma to znaczenia, szum jest na tym samym poziomie....

Spokojnie spokojnie, daruj sobie takie teksty.
Trzebaby sprawdzic na innym egzemplarzu czy dzieje sie cos takiego. Mozesz zmierzyc jaki poziom szumu jest generowany?
...
...
Trzebaby sprawdzic na innym egzemplarzu czy dzieje sie cos takiego. Mozesz zmierzyc jaki poziom szumu jest generowany? ...
poziom szumu przy próbkowaniu 48KHz wynosi -50db

Trzebaby sprawdzic na innym egzemplarzu czy dzieje sie cos takiego. Mozesz zmierzyc jaki poziom szumu jest generowany? ...
poziom szumu przy próbkowaniu 48KHz wynosi -50db
poziom szumu przy próbkowaniu 48KHz wynosi -50db...
Jak bym zadzwonil do serwisu i dogadał szczegóły. Niewykluczone że faktycznie cos padło na wyjsciu. Jesli próbkuje bez szumowo, ale szum wychodzi tylko z wyjscia to tylko ten blok wymaga blizzego przyjrzenia. Szumi nawet na zakręconych kurkach wolume out? Hmm. Nie mam tego sprzetu ,ale planuje go zakupic. Chetnie dowiem sie co to moze byc.