Karta dźwiękowa + preamp mic

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mnich123
Re: Karta dźwiękowa + preamp mic

Post autor: mnich123 » czwartek 26 lip 2007, 16:51

.........minimax powiedz nam jak dokladnie nagraleś (lub kto inny) tę gitarkę

1) Jak ustawileś mikrofon?
2) Na ile nagrywaleś śladów? Piszesz,że jednym sm57? Tylko, tak?
3) Pomieszczenie mocno czy slabo wytlumione?
4) Piec lampowy(z tego co slyszę - lub mnie popraw) rozkręcony mocno czy nie? Ile w skali 10?
5) Co zrobileś z gitara w miksie? Przesunięcia ścieżek względem siebie?Efekty, korekcja?Czy bardzo malo ingerowaleś?

1. Dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś w okolicach połowy promienia głośnika, kilka cm od frontu (2 - 5 cm?),

2. Jeden ślad, jeden jedyny pożyczony Shure

3. Dość korzystny, nieregularny pokój z dywanem i w większości obitymi meblami,

4. Kombo lampowe Monacor, przester z pieca, master w okolicach 4 - 5,

5. Jedyne co zrobiłem ze ścieżką to pogłos, chyba typu plate.
...

że tak powiem

profesional;)
www.studiodapson.freehost.pl

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 26 lip 2007, 17:04

Nie chodzi o kanał czysty tylko przesterowny, załączam jedną próbkę którą nagralem dosc dawno temu na JTS'ie i piecu line6 (pera z percussion studio): http://download.yousendit.com/801894A3002C40D7

To nagranie w mojej opini wypadło niezle, ale brakuje mi tu strasznie efektu surround, tzn nie czuje żeby ten dzwiek mnie otaczał. Wiem że nie osiągne tutaj tego co w prawdziwym studio ale chciałbym troche uprofesjonalnic nagrania.

A gdzie tu jest bas??? Czemu werbel schowany w jakiejs kanciapie w piwnicy? A stopa - bije w worek kartofli??? Wogole nie ma podstawy brzmieniowej - czyli wspomnianego basu (wogole nieobecny)i stopy (niemozliwie wysoka - jakby zebrana zwyklym wokalowym mikrofonem)

Sorry ze brutalnie to brzmi, ale gitara jest akurat najlepszym elementem tego nagrania. Mysle ze nieco sa wysoka, szczegolnie w kawalkach rytmiczncyh (0:18-0:32). Poza tym tam sa dwie gitary - rozstaw je w panoramie! Drumy tez! Jak dla mnie to calosc jest po prostu mono...
Chyba troszeczke przekompresowana poza tym... wszystko z zawezonym pasmem i juz tworzy sie "plastelina" zamiast kopa.

no i drobne lecz razace niedokladnosci rytmiczne (perkusja) w 33ciej sekundzie (i nie tylko)
calosc wplywa wlasnie na "brak glebii" itd.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » czwartek 26 lip 2007, 17:14

...Na tym nagraniu jest taki dziwny efekt jakbyś puścił muzę przez zestaw hifi i nagrał ją ponownie przez tani mikrofon. Może jakiś kiepski pogłos? Na dzień dobry proponuję:

1. Kupić jednak SM57,
2. Eksperymentalnie znaleźć dla niego najlepsze miejsce przy głośniku. Jako punkt wyjścia wybierz połowę promienia,
3. Wyłączyć wszystkie efekty i EQ!
4. Sprawdzić czy wszystkie efekty i eq są WYłączone,
5. Nagrać dwa razy i rozłożyć w panoramie.

To taki punkt wyjścia do dalszej zabawy. Duble możesz później spróbować zrobić przez inny wzmak albo paczkę.

Poza tym: wprawdzie nie gram takich rzeczy, ale kojarzą mi się z niskim strojem, który najczęściej wypada w takiej muzie korzystniej niż standardowy.

A ostatniego zdania o ściszeniu i szumach nie rozumiem - znaczy - przesterowuje się mikrofon lub preamp?
...

Chyba preamp, w kazdym razie chodzi o to że wzmacniacz jest dość głośno i nie moge ustawić ani na preampie ani w kompie zeby zarejstrowało mi to na odpowiednim poziomie glośnosci

jak w volume controlu audigy wyciszam line-in to mam nagranie za ciche,
z kolei jak je podgłośnie i nagram to robią sie okrutne szumy. nie wiem jak to inaczej wytluamczyc ; ) moze wiedzy o nagrywaniu mam troche za mało i trzeba byłoby te ubytki wypełnić ; p

minimax podaj jakiegos maila czy gadu gadu, widze że dobrze znasz się na rzeczy, chciałbym się poradzić w kilku kwestiach jeśli nie masz nic przeciwko. Moze byś mnie naprowadził troche, bo zwątpiłem czy dobrze nagrywam.

PS. jakim programem sie poslugujesz?

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » czwartek 26 lip 2007, 17:22

...
Nie chodzi o kanał czysty tylko przesterowny, załączam jedną próbkę którą nagralem dosc dawno temu na JTS'ie i piecu line6 (pera z percussion studio): http://download.yousendit.com/801894A3002C40D7

To nagranie w mojej opini wypadło niezle, ale brakuje mi tu strasznie efektu surround, tzn nie czuje żeby ten dzwiek mnie otaczał. Wiem że nie osiągne tutaj tego co w prawdziwym studio ale chciałbym troche uprofesjonalnic nagrania.

A gdzie tu jest bas??? Czemu werbel schowany w jakiejs kanciapie w piwnicy? A stopa - bije w worek kartofli??? Wogole nie ma podstawy brzmieniowej - czyli wspomnianego basu (wogole nieobecny)i stopy (niemozliwie wysoka - jakby zebrana zwyklym wokalowym mikrofonem)

Sorry ze brutalnie to brzmi, ale gitara jest akurat najlepszym elementem tego nagrania. Mysle ze nieco sa wysoka, szczegolnie w kawalkach rytmiczncyh (0:18-0:32). Poza tym tam sa dwie gitary - rozstaw je w panoramie! Drumy tez! Jak dla mnie to calosc jest po prostu mono...
Chyba troszeczke przekompresowana poza tym... wszystko z zawezonym pasmem i juz tworzy sie "plastelina" zamiast kopa.

no i drobne lecz razace niedokladnosci rytmiczne (perkusja) w 33ciej sekundzie (i nie tylko)
calosc wplywa wlasnie na "brak glebii" itd.

...

Dzieki za opinie ; ) tutaj nie ma basu, a perkusja nie była nagrywana tylko leci jest zrobiona w percussion studio (poskladana z pojedynczych shotów).

"no i drobne lecz razace niedokladnosci rytmiczne (perkusja) w 33ciej sekundzie (i nie tylko)
calosc wplywa wlasnie na "brak glebii" itd."

hym nie bardzo wiem co rozumiesz przez "niedokładnosci rytmiczne perkusji"

Awatar użytkownika
mnich123

Post autor: mnich123 » czwartek 26 lip 2007, 18:32

"no i drobne lecz razace niedokladnosci rytmiczne (perkusja) w 33ciej sekundzie (i nie tylko)
calosc wplywa wlasnie na "brak glebii" itd."

hym nie bardzo wiem co rozumiesz przez "niedokładnosci rytmiczne perkusji"...
jak dla mnie to tu nierówno jest po prostu gitara - w kilku miejscach ostro odchodzi od rytmu ...
www.studiodapson.freehost.pl

minimax

Post autor: minimax » piątek 27 lip 2007, 10:10

minimax podaj jakiegos maila czy gadu gadu, widze że dobrze znasz się na rzeczy, chciałbym się poradzić w kilku kwestiach jeśli nie masz nic przeciwko. Moze byś mnie naprowadził troche, bo zwątpiłem czy dobrze nagrywam.

PS. jakim programem sie poslugujesz?...

Zaraz wyślę Ci coś na priv. Używam Reapera (reaper.fm).
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 lip 2007, 19:06

......Na tym nagraniu jest taki dziwny efekt jakbyś puścił muzę przez zestaw hifi i nagrał ją ponownie przez tani mikrofon. Może jakiś kiepski pogłos? Na dzień dobry proponuję:

1. Kupić jednak SM57,
2. Eksperymentalnie znaleźć dla niego najlepsze miejsce przy głośniku. Jako punkt wyjścia wybierz połowę promienia,
3. Wyłączyć wszystkie efekty i EQ!
4. Sprawdzić czy wszystkie efekty i eq są WYłączone,
5. Nagrać dwa razy i rozłożyć w panoramie.

To taki punkt wyjścia do dalszej zabawy. Duble możesz później spróbować zrobić przez inny wzmak albo paczkę.

Poza tym: wprawdzie nie gram takich rzeczy, ale kojarzą mi się z niskim strojem, który najczęściej wypada w takiej muzie korzystniej niż standardowy.

A ostatniego zdania o ściszeniu i szumach nie rozumiem - znaczy - przesterowuje się mikrofon lub preamp?
...

Chyba preamp, w kazdym razie chodzi o to że wzmacniacz jest dość głośno i nie moge ustawić ani na preampie ani w kompie zeby zarejstrowało mi to na odpowiednim poziomie glośnosci

jak w volume controlu audigy wyciszam line-in to mam nagranie za ciche,
z kolei jak je podgłośnie i nagram to robią sie okrutne szumy. nie wiem jak to inaczej wytluamczyc ; ) moze wiedzy o nagrywaniu mam troche za mało i trzeba byłoby te ubytki wypełnić ; p

PS. jakim programem sie poslugujesz?...

ustawienie poziomu sygnalu nagrywanego ma byc na max - program ci pokaze kiedy jest przester wiec podkrec preampem

oczywiscie mowimy o line in....

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 27 lip 2007, 21:04

po co kupowac odzielnie karte i odzielnie Preamp .... mozesz kupic zewnetrzna karte z preampem mikrofonowym i wejsciem gitarowym w jedny

ODPOWIEDZ