Wata mineralna i pylenie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Virtual_Joe
Wata mineralna i pylenie

Post autor: Virtual_Joe » wtorek 19 cze 2007, 19:51

Mam pytanie do tych , którzy wytłumiali swoje pomieszczenia przy pomocy waty mineralnej ,oraz wykładziny , na niej. Jak poradziliście sobie z kwestią "pylenia" waty ? Czy włożenie bloków waty do worków foliowych , przed przykryciem ich wykładziną , nie zniweluje ich właściwości pochłaniania dźwięku? Może są jakieś inne sposoby na poradzenie sobie z pyleniem? Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Petey

Re: Wata mineralna i pylenie

Post autor: Petey » wtorek 19 cze 2007, 21:11

...Mam pytanie do tych , którzy wytłumiali swoje pomieszczenia przy pomocy waty mineralnej ,oraz wykładziny , na niej. Jak poradziliście sobie z kwestią "pylenia" waty ? Czy włożenie bloków waty do worków foliowych , przed przykryciem ich wykładziną , nie zniweluje ich właściwości pochłaniania dźwięku? Może są jakieś inne sposoby na poradzenie sobie z pyleniem? Z góry dziękuję. ...
można na to nałożyć folie ...przynajmniej w pewnym stopniu to pomoże.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » wtorek 19 cze 2007, 22:41

...Mam pytanie do tych , którzy wytłumiali swoje pomieszczenia przy pomocy waty mineralnej ,oraz wykładziny , na niej. Jak poradziliście sobie z kwestią "pylenia" waty ? Czy włożenie bloków waty do worków foliowych , przed przykryciem ich wykładziną , nie zniweluje ich właściwości pochłaniania dźwięku? Może są jakieś inne sposoby na poradzenie sobie z pyleniem? Z góry dziękuję. ...
Włożenie ich do worków sprawi że nie będą pochłaniały dźwięku od powiedzmy 500Hz będzie się on po prostu odbijał, niższe częstotliwośći "przechodzą" przez ściane to i worek pokonają bez problemu ; )
Producent

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » środa 20 cze 2007, 12:00

Może są jakieś inne sposoby na poradzenie sobie z pyleniem? Z góry dziękuję. ...
Ja mam wszystkie wełniane panele obszyte materiałem z lnu/bawełny i żadnych problemów z pyleniem. Tyle, że ja mam gęstą wełnę - 80kg/m3. Jak będzie z miękką (30kg/m3) to nie wiem.

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » środa 20 cze 2007, 14:24

... Może są jakieś inne sposoby na poradzenie sobie z pyleniem? Z góry dziękuję. ...
Ja mam wszystkie wełniane panele obszyte materiałem z lnu/bawełny i żadnych problemów z pyleniem. Tyle, że ja mam gęstą wełnę - 80kg/m3. Jak będzie z miękką (30kg/m3) to nie wiem....

A co sądzicie o zamurowaniu wełny pod szczelną warstwą np. 10cm styropianiu?? W końcu on tez ponoć pochłania, tylko też się zastanawiam, czy nie będzie odbijał, ale np. taka kombinacja (od strony ściany) :wełna m. -> styropian->warstwa zaprawy-> dywan/kotara.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 20 cze 2007, 14:32

O Styropianie było i to od cholery... Przejrzyj stare posty. Pozatym styropian to izolacja termiczna....
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » środa 20 cze 2007, 17:48

Ja mam wszystkie wełniane panele obszyte materiałem z lnu/bawełny i żadnych problemów z pyleniem. Tyle, że ja mam gęstą wełnę - 80kg/m3. Jak będzie z miękką (30kg/m3) to nie wiem....
Ja mam wełne w workach uszytych z fliseliny i nic nie lata w powietrzu :) Wystarczy umiejętnie włożyć wełne i dobrze obczyścić poszewke. Chciałem to jeszcze pakować w dodatkowe obszycie ale widze po 5 miesiącach, że nie ma to najmniejszego sensu...
Producent

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 20 cze 2007, 17:57

daj na to fizeline i wykladzine - nawet nie musisz robic workow....

Pająk

Post autor: Pająk » środa 20 cze 2007, 19:53

Przez 7 lat miałem studio wyłożone wełną mineralną przykrytą wykładziną dywanową z praktikera za 5 zł m2 i nic się nie działo, więc nie panikujcie....

Awatar użytkownika
iwan84

Post autor: iwan84 » czwartek 21 cze 2007, 11:06

...Przez 7 lat miałem studio wyłożone wełną mineralną przykrytą wykładziną dywanową z praktikera za 5 zł m2 i nic się nie działo, więc nie panikujcie.......

A jak ma się sprawa przy zastosowaniu wełny mineralnej kwarcowej (szklanej) jakie są wtedy efekty dzwiękochłonne i jak jest z pyleniem??
Rozumiem że wszystkie posty tyczą się wełny mineralnej bazaltowej kamiennej ROCKWOOL?? Wiem tylko że wełna szkalan jest lżejsza bardziej sprężysta i innego koloru

pozdrawiam

ODPOWIEDZ