E-mu pm 5 czy akustyka pomieszczenia?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
genngott
E-mu pm 5 czy akustyka pomieszczenia?

Post autor: genngott » czwartek 14 cze 2007, 01:39

Czołgiem!
jak zauważyłem nie różnię się od większości (?) forumowiczów i... mam niewiele kasy, na stanie monitory Event ALP 5 i dylemat... czy "zainwestować" w monitory E-mu pm5 czy też zainwestować te same pieniążki na w miarę sensowny wystrój akustyczny pomieszczenia i działać na dotychczasowych monitorkach? pomieszczonko to od 15 do 20m2, skłonny jestem jeszcze coś tam grosza dorzucić tylko podpowiedzcie w którą opcję? pomieszczenie o którym mówię ma mieć przeznaczenie realizatorskie (no records).co wogóle sądzicie na temat pm 5? bo szczerze mówiąc mam trochą mieszane uczucia jak jeszcze jakiś czas temu były wielkim boom-em a teraz można je z wyprzedaży zakupić.
Dzięki i pozderko..
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
acoto

Re: E-mu pm 5 czy akustyka pomieszczenia?

Post autor: acoto » czwartek 14 cze 2007, 11:07

dziwne pytanko, nauczyłeś się tych eventów ? zadowolony jesteś z produkcji na nich? a jeżeli nie to jest to wina tylko monitorów?
To może być zamiana siekierki na kijek. Inwestuj w to co ci jest bardziej potrzebne.

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » czwartek 14 cze 2007, 11:53

Monitory są ok. Zamiana na inne nic ci nie da, jeśli siedzisz w pomieszczeniu, w którym nie ma strefy wolnej od odbić i pułapek basowych. Tak czy siak słyszył źle i nie będziesz w stanie podejmować właśsciwych deczji przy miksowaniu. Przy wymiarach Twojego pokoju żeby wszystko grało w miarę dobrze potrzebna jest sum 15,000 jeśli chcesz to zrobić jak trzeba- mówię o 8 Real Trapach, 2 panelach na ścianach i dwóch na suficie do zniwelowania pierwszych odbić.

To niemało pieniędzy ale działa jak marzenie. Gdybym jeszcze raz inwestował w studio- to adaptacja akustyczna była by drugą rzeczą na jaką wydałbym kasę - zaraz po monitorach.

Możesz też zrobić panele sam, ale to wymaga pewnej wiedzy. Zdobędziesz ją na www.realtraps.com Jest tam mnóstwo danych na temat tego jak to zrobić. Wyjaśniają też wszelkie mity związane z adaptacją pomieszczeń reżyerskich i tych do nagrywania.

Powodzenia

M

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 14 cze 2007, 12:53

heh, ze swego doswiadczenia wiem, ze kazda wymiana monitorow "to zawsze nie jest to co co chcemy" :D
pamietam jak keidys wymienilem swoj pierwszy odsluch na alesisy i pierwsza sesja na nich wyszla po prostu fatalna. teraz niedlugo przymiezam sie do KRK (ale alesisy obowiazkowo zostawie, gdyz sie ich poprostu nauczylem)

wiec odluchy jak odluschy, moga a nie musza przyniesc po prawe.
natomiast mysle ze akustyka pomieszczenia zawsze sie przyda. oczywiscie wszystko zalezy od tego co juz masz w tej kwesti w rezyserce wykonane.

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » sobota 16 cze 2007, 00:58

ok zakładam że inwestuję w akustykę pomieszczenia a tak w zasadzie to jego zmianę... ale mam pytanko z innej trochę beczki: te same monitorki (Event ALP 5)+ karta E-MU 1820m i wszystko niby ok ale chcą dokupić subwoofer.Mam sobie taki na oku ale jak mam go podpiąć??? rozdzielić sygnał z monitor out? czy zająć którekolwiek wyjście line czy może muszę jeszcze zakupić coś w stylu crossovera?
Pozderko
www.despisestudio.com

ODPOWIEDZ