Mini monitory Edirol MA 10d

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
greengo
Re: Mini monitory Edirol MA 10d

Post autor: greengo » niedziela 03 cze 2007, 21:33

Montowanie przetwornika nie jest standardem ale formaty sygnalow cyfrowych sa juz ujednolicone.

Hydysz

Post autor: Hydysz » niedziela 03 cze 2007, 21:49

...a czy to nie chodzi o spdif? czyli cyfra wylata z kompa i jest przerabian (CA) na impulsy? ...
o ja, doznalam olsnienia wlasnie hehehehhehheheeheh
ale co jak co, bylam blisko

vicente

Post autor: vicente » poniedziałek 04 cze 2007, 01:26

......a czy to nie chodzi o spdif? czyli cyfra wylata z kompa i jest przerabian (CA) na impulsy? ...
o ja, doznalam olsnienia wlasnie hehehehhehheheeheh
ale co jak co, bylam blisko ...
Tak tak - to chodzi o spdif: że zamiast analogowo z karty dźwiękowej to idzie cyfrowo i przetwarzanie dopier w monitorach ma miejsce. Chodziło mi tylko o to czy takie profesjonalne monitory to mają - bo jakoś nie mogę się doczytać - no i o to czy to może jakoś zauważalnie wpłynąć na poprawę jakości dźwięku, czy też jest to chwyt marketingowy.

Chcę kupic głośniki do kompa do słuchania muzyki - jak widzę te wszystkie creativy to mam dosyć - i stąd pomysł z monitorami - oczywiście niski budżet - więc interesują mnie te najtańsze, co to monitorami zwać się nie powinny zdaniem wielu... M-audio mnie nie przekonują więc zostają Behringery (MS-20 lub MS-40-różnią się tylko mocą) no i "tatalny badziew" jak ktoś wyżej napisał czyli te Edirole. Inne to już tak koło 1000pln za parę się zaczynają więc zdecydowanie odpadam.Znalazłęm gdzieś jeszcze Rolandy dm-5, które wyglądają identycznie ja te Edirole i pewnie takie są... (Edirol to marka Rolanda).

No i prośba jest taka, żeby jaką poradę mi udzielić albo coś o nich powiedzieć - koniec końców - które wybrać. No i jeśli Edirole to czy brać z tym przetwornikiem czy bez (taniej) bo Behringery mają ten przetwornik i już a Edirole występują w dwóch wersjach (bez i "z").

Hydysz

Post autor: Hydysz » poniedziałek 04 cze 2007, 09:18

Hmm... no to zostaje Ci jeszcze Fostex PMO.4, ale "to" naprawde tylko do sluchania muzyki z kompa. Berhingery odpadaja, wprawdzie ich nie slyszalam, ale uwiez mi ze nawet nie chce sprawdzac, czy sie myle

Hydysz

Post autor: Hydysz » poniedziałek 04 cze 2007, 09:27

Aaaa, doczytalam wlasnie, ze dysponujesz niskim budzetem, tak wiec nawet te fostexy odpadaja, bo to juz by bylo 800zł... Nic Ci nie poradze wiecej, bo ja bym sie nie zdecydowala, ani na edirole ani na berhingery, juz chyba wolabym te badziewiaste creativy, wbrew pozorom moze byloby to lepsze wyjscie.

vicente

Post autor: vicente » poniedziałek 04 cze 2007, 10:09

...Aaaa, doczytalam wlasnie, ze dysponujesz niskim budzetem, tak wiec nawet te fostexy odpadaja, bo to juz by bylo 800zł... Nic Ci nie poradze wiecej, bo ja bym sie nie zdecydowala, ani na edirole ani na berhingery, juz chyba wolabym te badziewiaste creativy, wbrew pozorom moze byloby to lepsze wyjscie....

Dzięki za odzew. No nie wiem-może poczekam troechę i uderzę wyżej. Nie jestm takim zupełnym laikiem (gitarowe sprawy) i wiem, że dobry sprzęt musi kosztowć, ale "dobry" jest względne i rózni się indywidualnie a także budżetem Najgorasze, że gadam zupełnie na ślepo.Spróbuję gdzies w sklepie je odsłuchać-ale to może być trudne (Poznań).

Czyli mówisz, że Behringer czy Edirol to zupełne dno... i dzieli je przepaść od tych Fostexów. To jeszcze mam pytania techniczne bo opis do nich jest wyjątkowo skromny, a na stronie producenta jest jeszcze mniej (zero manuala czy czegoś takiego...): Te monitory sprzedaje się już na sztuki - czy to znaczy, że każdy jest taki sam? A jesli tak to na każdym ustawiam osobno głośność i do każdego ciągnę osobno kabel z sygnałem właściwego kanału? (wejścia to tylko TRS i line-nie wiem co to TRS). Czyli trzeba kombinować z kabelkiem? (mały jack stereo na dwa duże mono)? Słowem jak to podłączyć do kompa.

I druga sprawa basy. Nic nie piszą jakie jest ich pasmo ale za to, że uzupełniają serię...a w niej jest także PM0.5-Sub. W ogólnej dyskusji powiedzmy, że jestem zwolennikiem 2.0 i nie podniecają mnie subwoofery. Ale trochę w miarę naturalnego basu chciałbym mieć. Widzę że mają otwory "bassreflexowe" to nie powinno być chyba źle jak na ten poziom co?

A na koniec to od czego powinienem zacząć - mój poziom precepcji jakości hifi określa posiadany "sprzęt": amplituner yamahy na tannoy merkury 1. Tak może będzie łatwiej komuś coś powiedzieć.

Hydysz

Post autor: Hydysz » poniedziałek 04 cze 2007, 12:09

Czyli mówisz, że Behringer czy Edirol to zupełne dno... i dzieli je przepaść od tych Fostexów.
Tzn. te fostexy moge polecic, ale tylko jako takie "lepsiejsze" glosniki komputerowe, nie sprawdzaja sie jako odsluch :/ Jezeli chcialbys miec cos naprawde dobrego i na dodatek nadawaloby sie zarowno do odsluchu i grania i sluchania muzy to idealne bylyby Geneleki 8020A, ale one sporo kosztuja (ok 1100 za szt.) ale naprawde warto zaplacic tyle kasy. Wiec jezel rozwazasz jakis "powazniejszy" zakup w przyszlosci- to polecam.

To jeszcze mam pytania techniczne bo opis do nich jest wyjątkowo skromny, a na stronie producenta jest jeszcze mniej (zero manuala czy czegoś takiego...): Te monitory sprzedaje się już na sztuki - czy to znaczy, że każdy jest taki sam? A jesli tak to na każdym ustawiam osobno głośność i do każdego ciągnę osobno kabel z sygnałem właściwego kanału? (wejścia to tylko TRS i line-nie wiem co to TRS). Czyli trzeba kombinować z kabelkiem? (mały jack stereo na dwa duże mono)? Słowem jak to podłączyć do kompa.
PM0.4
Enclosure system: 2-way bass-reflex system
Drivers: 4-inch (100mm) woofer, 0.6-inch (16mm) soft dome tweeter
Impedance: 4 ohm
Freq. Response: 60Hz – 30kHz
Crossover Freq: 1.5kHz
Enclosure volume: approx. 2.8 liters
Amp Output Power: 18W (LF), 18W (HF)
Input Terminals: 6mm TRS Phone (balanced) / -16dBV
RCA Pin (unbalanced) / -10dBV
Input Impedance: 54k ohm or more
Distortion: 0.1% THD @12W 4ohm 20Hz – 20kHz
Signal to Noise Ratio: 75dB, 20Hz – 30kHz, unweighted
Physical Dimensions 114mm (W) x 220mm (H) x 190mm (D)
Net Weight 3.75kgs

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 cze 2007, 13:32

przetwornik maja zadko ktore monitory ale jest cos geneleca czy adam a takze tannoye z wbudowanym przetwornikiem DA - w sumie wygodna sprawa poniekad

co do behringerow to nie bylbym taki pewniaczek bo sie kolega moze bardzo zdziwic - zwazywszy ze sa to male kolumienki.....
nie ywmagajcie tez super niewiadomo czego od nich...rownie dobrze mozna kupic jakies creativy zamiast edirola ktory to jest naprawde badziewiem - a behringery graja calkiem symaptycznie

i nie marudzcie tak na ta firme bo gdzies ktos kiedys cos zaslyszal.......

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 cze 2007, 13:34

18 wat 10cm glosnik i bas od 60hz :)))))))))

dobre sobie...........

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 04 cze 2007, 13:55

A jesli tak to na każdym ustawiam osobno głośność i do każdego ciągnę osobno kabel z sygnałem właściwego kanału? (wejścia to tylko TRS i line-nie wiem co to TRS). Czyli trzeba kombinować z kabelkiem? (mały jack stereo na dwa duże mono)? Słowem jak to podłączyć do kompa.

I druga sprawa basy. Nic nie piszą jakie jest ich pasmo ale za to, że uzupełniają serię...a w niej jest także PM0.5-Sub. W ogólnej dyskusji powiedzmy, że jestem zwolennikiem 2.0 i nie podniecają mnie subwoofery. Ale trochę w miarę naturalnego basu chciałbym mieć. Widzę że mają otwory "bassreflexowe" to nie powinno być chyba źle jak na ten poziom
Większość / choć powinienem napisać że wszystkie, ale mogę się mylić /
monitorów z prawdziwego zdarzenia podłącza się osobno i tak samo ustala ich parametry, najczęściej ludziska mają je podłączone przez mikser.
Jeśli chcesz 2.0 do pracy a nie zabawy to zaczynaj poszukiwania od woofera min.5 a jeszcze lepiej 6,5. Wszelkie 3 i 4 to albo zabawki albo wymagają sub'a.

ODPOWIEDZ