Adam A7 + sub-8 czy P11a

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
alius
Re: Adam A7 + sub-8 czy P11a

Post autor: alius » wtorek 06 mar 2007, 11:33

APS Aeon - to jest jeszcze to co powinieneć sprawdzić w tej klasie. Moim zdaniem bezkonkurencyjne jeśli chodzi o aktywne do 10,000 tys. zł. A najśmieszniejsze to fakt, iż kosztują 4500 za parę(!) ;) Poważnie. Naprawdę warte sprawdzenia, chociaż dla spokoju sumienia. Wiem, że w Wawie mają je w Audio Factory.
Link do strony APS.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » środa 21 mar 2007, 22:41

...APS Aeon - to jest jeszcze to co powinieneć sprawdzić w tej klasie. Moim zdaniem bezkonkurencyjne jeśli chodzi o aktywne do 10,000 tys. zł. A najśmieszniejsze to fakt, iż kosztują 4500 za parę(!) ;) Poważnie. Naprawdę warte sprawdzenia, chociaż dla spokoju sumienia. Wiem, że w Wawie mają je w Audio Factory.
Link do strony APS....
Troche biedna ta strona, zero konkretnych informacji.
Pasmo przenoszenia itd. ?

Ktoś na nich pracuje bo cena ciekawa ?!
Producent

Awatar użytkownika
proMIX

Post autor: proMIX » środa 23 maja 2007, 00:38

...Witam. Zdecydowałem się na zakup monitorów tej firmy, ale mam pewien dylemat, jak w temacie. CZy p11a schodzą na tyle nisko że można kontrolowac najniższe pasmo. Czy lepszym wyborem będzie a7+sub-8.
Dzięki za wszystkie posty. Pozdrawiam...
... "Słuchałem wielu modeli tej marki i zapewniam Cię, że A7 + Sub8 to znakomity wybór."

... również miałem okazję i przyjemność posłuchać kilku modeli dzięki uprzejmości dystrybutora i to w bezpośrednim porównaniu do ALESIS M1 Active Mk2.
Byłem wstępnie nastawiony na SYSTEM 1-10 ale okazało się że A7 + sub-8 jest jak dla mnie rowiązaniem najbardziej optymalnym.

Pozdrawiam
kompozycja, aranżacja muzyki, szkolenie głosu-produkcja muzyczna

Awatar użytkownika
timovega
Kontakt:

Post autor: timovega » piątek 18 sty 2008, 22:14

Chcialbym odwiezyc temat.

mam p11a czy warto dokupic sub 8, czy odczuje znaczna roznice w dolym pasmie ?

czy ktos ma taki zestaw, i czy to zda zadanie w maly studio ?
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » wtorek 10 cze 2008, 08:52

...Chcialbym odwiezyc temat.

czy ktos ma taki zestaw, i czy to zda zadanie w maly studio ?...

W małym studio główny problem jest z akustyką. A jak u Ciebie? Jeżeli nie słyszysz dobrze basu z p11a to raczej problem z pomieszczeniem. Sub może pomóc, ale niekoniecznie.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » wtorek 10 cze 2008, 08:54

......Chcialbym odwiezyc temat.

czy ktos ma taki zestaw, i czy to zda zadanie w maly studio ?...

W małym studio główny problem jest z akustyką. A jak u Ciebie? Jeżeli nie słyszysz dobrze basu z p11a to raczej problem z pomieszczeniem. Sub może pomóc, ale niekoniecznie.
...
ups, dopiero teraz spojrzałem na datę .
Przy okazji - rozwiązałeś problem?

ksnd

Post autor: ksnd » wtorek 15 lip 2008, 16:43

Witam - piszecie o możliwości wykorzystania zestawu para monitorów aktywnych np. Adam A7 plus subwoofer Adam Sub8. Czy ktoś mógłby powiedzieć jak coś takiego połączyć/podłączyć kiedy ma się do dyspozycji jedynie stereofoniczny sygnał wejściowy? Czy musi być dedykowany sygnał dla subwoofera czy Sub8 przepuszcza sygnał dalej do monitorów, zabierając sobie dolne pasmo?

Dzięki

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 16 lip 2008, 09:58

Czy musi być dedykowany sygnał dla subwoofera czy Sub8 przepuszcza sygnał dalej do monitorów, zabierając sobie dolne pasmo?

Dzięki...
I odpowiedziałeś sam na pytanie.

Sub8 przepuszcza sygnał dalej do monitorów, zabierając sobie dolne pasmo.

spacedance

Post autor: spacedance » środa 16 lip 2008, 13:44

...Czy musi być dedykowany sygnał dla subwoofera czy Sub8 przepuszcza sygnał dalej do monitorów, zabierając sobie dolne pasmo?

Dzięki...

Sub8 przepuszcza sygnał dalej do monitorów, zabierając sobie dolne pasmo. ...
...lub może tez nie przepuszczać!
Jeśli na subie ustawisz sobie żeby dół byl rezerwowany tylko dla suba do pewnej granicy, to sub przepusci pasmo od 85Hz w góre... na A7, jeśli zas ustawisz na subie, by na A7 szło pełne pasmo..., to bedzie szło pełne - takie jakie potrafi odegrać A siódemka.

spacedance

Post autor: spacedance » środa 16 lip 2008, 13:54

......Czy musi być dedykowany sygnał dla subwoofera czy Sub8 przepuszcza sygnał dalej do monitorów, zabierając sobie dolne pasmo?

Dzięki...

Sub8 przepuszcza sygnał dalej do monitorów, zabierając sobie dolne pasmo. ...
...lub może tez nie przepuszczać!
Jeśli na subie ustawisz sobie żeby dół byl rezerwowany tylko dla suba do pewnej granicy, to sub przepusci pasmo od 85Hz w góre... na A7, jeśli zas ustawisz na subie, by na A7 szło pełne pasmo..., to bedzie szło pełne - takie jakie potrafi odegrać A siódemka....
Interesujacym tematem jak dla mnie jest to..., czy twardo stosować ustawienie A7 + S8..., tak jak to sugeruje producent? Chodzi mi o to, jak poprawnie taki zestaw ma być użytkowany pod wzgledem ustawień? Czy odciąć na subie pasno od 85Hz dla A7 i ustawić optymalne proporcje głośności miedzy subem a a7, czy raczej nie odcinać i skrecic suba by grał do 50Hz, a A7 calym swym pasmem? A może istnieją jeszcze inne sprawdzone ustawienia pod taki zestaw?

ODPOWIEDZ