Optokompresor

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Jackal
Optokompresor

Post autor: Jackal » niedziela 20 maja 2007, 15:16

Właśnie przed chwilą pisałem na posta dotyczącego optokompresorów.
Pytałem czym sie różni od innych kompresorów i czemu najczęściej go widuję w preampach mikrofonowych.

Ktoś "życzliwy" odpisał mi, że optokompresory działają na światełkach a inne na kabelkach i "doradził" poszukać w googlach "budowa kompresora"

Kiedy napisałem odpowiedź okazało sie że nie mogę jej dodać bo temat jest skasowany(!) No bez jaj.
Dlatego wklejam to co nie mogłem odpowiedzieć:

...optyczny dziala na swiatelko
elektryczny na ukladach elektronicznych

wpisz w google budowa kompresora to znajdziesz opisy

...
Hmmm...nauczony gorzkim doswiadczeniem pierwszych zadawanych przezemnie pytań poszperałem najpierw na forum a potem na googlach.
Mam propozycje: wpisz sobie na wyszukiwarce"budowa kompresora" i przebijaj sie przez linki o agregatach chłodniczych, potem zawezaj poszukiwania aż nic nie znajdziesz...

Taki głupi nie jestem. Coś tam o elektronice wiem, niewiele ale wiem. Słysząc tę nazwę po raz pierwszy wyobraziłem sobie, że to działa na podobnej zasadzie jak optotranzystor lub jaks inny światłoczuły element. Wporzo, umiem kojarzyć takie fakty. To pewnie bylo HIPERMEGA uproszczenie (o ile prawdziwe) ale zawsze.
Mnie chodziło o coś innego. Czy taka właśnie budowa kompresora nie powoduje że jego brzmienie jest inne, nie wiem...np. traci na dynamice bo np elementy światłoczułe nie reaguja dość szybko, albo nie da się uzyskać jakichś parametrów-tzn ustawień kompresji...czy ja wiem co jeszcze...np. nigdy (bez względu na koszt wytworzenia) taki układ nie będzie transparentny....no nie wiem...Dlatego właśnie PYTAM.
No i co z tym zastosowaniem jego w niektórych preampach? Z czego to wynika? Ot tak statystyczna przypadkowość? Chciałem po prostu wiedzieć. Może tez mnie ktoś kiedys o to spyta to chciałbym przynajmniej COS WIEDZIEĆ
Wyraziłem się jasno?
Dziękuję i czekam na kogos kto mi pomoże tą wiedże nabyć.
Pozdro.
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

Zbynia

Re: Optokompresor

Post autor: Zbynia » niedziela 20 maja 2007, 18:02

dobrze kombinujesz - transparentnosc zalezy bardziej od reszty elektroniki
ale predkosc wlasnie od tego czy to optyczny czy elektryczny - optyczny jest wolniejszy i nieco inaczej wplywa na dzwiek

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » niedziela 20 maja 2007, 18:22

...dobrze kombinujesz - transparentnosc zalezy bardziej od reszty elektroniki
ale predkosc wlasnie od tego czy to optyczny czy elektryczny - optyczny jest wolniejszy i nieco inaczej wplywa na dzwiek...
Super...dzieki o takie wyjaśnienie bardziej mi chodzi
A to dlatego, że będąc wolniejsze to są gorsze i dlatego "na odczepnego" wsadza się je do preampów mikrofonowych, albo może dlatego że do wokali nie ma potrzeby stosować kopresorów o tak szybkim ataku i lekkie zamulenie wychodzi nawet wokalowi na dobre.
A może bez sensu uczepiłem sie tych preampów i wcale tak nie jest?
I po co, skoro sa wolniejsze, są symulacje ich presetów w kompresorach wtyczkowych?
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 20 maja 2007, 23:33

odrobinke brzmieniowo rozne - ani gorsze ani lepsze - inne

kwestia gustu ktory bardziej ci odpowiada - pracowalem i na takim i na takim i obydwa spisywaly sie znakomicie - kwestia ustawien i jakosci ich torow audio

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » poniedziałek 21 maja 2007, 10:38

Mnie chodziło o coś innego. Czy taka właśnie budowa kompresora nie powoduje że jego brzmienie jest inne, nie wiem...np. traci na dynamice bo np elementy światłoczułe nie reaguja dość szybko, albo nie da się uzyskać jakichś parametrów-tzn ustawień kompresji...czy ja wiem co jeszcze...np. nigdy (bez względu na koszt wytworzenia) taki układ nie będzie transparentny....no nie wiem...Dlatego właśnie PYTAM.
No i co z tym zastosowaniem jego w niektórych preampach? Z czego to wynika? Ot tak statystyczna przypadkowość? Chciałem po prostu wiedzieć. Może tez mnie ktoś kiedys o to spyta to chciałbym przynajmniej COS WIEDZIEĆ

Polecam lekturę czerwcowego numeru EiS, w którym szerzej poruszymy tę tematykę w dziale Pytania i Odpowiedzi.
TW

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » poniedziałek 21 maja 2007, 13:49

...Mnie chodziło o coś innego. Czy taka właśnie budowa kompresora nie powoduje że jego brzmienie jest inne, nie wiem...np. traci na dynamice bo np elementy światłoczułe nie reaguja dość szybko, albo nie da się uzyskać jakichś parametrów-tzn ustawień kompresji...czy ja wiem co jeszcze...np. nigdy (bez względu na koszt wytworzenia) taki układ nie będzie transparentny....no nie wiem...Dlatego właśnie PYTAM.

Polecam lekturę czerwcowego numeru EiS, w którym szerzej poruszymy tę tematykę w dziale Pytania i Odpowiedzi.
TW
...
Dzieki

[addsig]

ODPOWIEDZ