Koncert - tracki z VST

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Damien
Koncert - tracki z VST

Post autor: Damien » wtorek 08 maja 2007, 14:22

Mam pytanko natury technicznej. Otóż z zespołem włąsnie skończyłem prace na nowym materiałem - przeszło roczna dłubanina w szczególikach, praca z vst i wirtualnymi syntezatorami. Namnożyło się więc trochę ścieżek które egzystują na płycie ale na żywo już nie bardzo (wspomniane syntezatory, partie orkiestry itp.) Nie posiadamy klawiszowca ani nie palnujemy takowej osoby w zespole, natomiast szczera jes chęć wprowadzenia ścieżek "sztucznych" do repertuaru koncertowego. Pytanie tylko jak?. Wiem że jakieś samplery pewnie, klawiatury sterujące, koordynowanie sprzętu z drumerem - ale konkretnie nie mam pojęcia czego potrzebuję aby móc to wszytko wykonać na zywo. Wszytkie potrzebne tracki mam w wavach. Czy mógłby mi ktoś doradzić lub naprowdzic na właściwą drogę. Tak a propos pomysły typu laptop przy drumerze podłączony do lini jakos mnie nie przekonują. Bardziej interesuje mnie przeniesienie całej kontroli nad wszytkim w kierunku wokalisty za pomoca jakijś kalwiatury sterującej (a tak nawiasem mówiąc może to inna bajka ale chcemy także niebawem zakupić jakis syntezator hardwarowy). Tylko czego tak naprawde potrzebuję? - bo obraz mam bardzo mętny.

Awatar użytkownika
havier3

Re: Koncert - tracki z VST

Post autor: havier3 » wtorek 08 maja 2007, 16:34

...Mam pytanko natury technicznej. Otóż z zespołem włąsnie skończyłem prace na nowym materiałem - przeszło roczna dłubanina w szczególikach, praca z vst i wirtualnymi syntezatorami. Namnożyło się więc trochę ścieżek które egzystują na płycie ale na żywo już nie bardzo (wspomniane syntezatory, partie orkiestry itp.) Nie posiadamy klawiszowca ani nie palnujemy takowej osoby w zespole, natomiast szczera jes chęć wprowadzenia ścieżek "sztucznych" do repertuaru koncertowego. Pytanie tylko jak?. Wiem że jakieś samplery pewnie, klawiatury sterujące, koordynowanie sprzętu z drumerem - ale konkretnie nie mam pojęcia czego potrzebuję aby móc to wszytko wykonać na zywo. Wszytkie potrzebne tracki mam w wavach. Czy mógłby mi ktoś doradzić lub naprowdzic na właściwą drogę. Tak a propos pomysły typu laptop przy drumerze podłączony do lini jakos mnie nie przekonują. Bardziej interesuje mnie przeniesienie całej kontroli nad wszytkim w kierunku wokalisty za pomoca jakijś kalwiatury sterującej (a tak nawiasem mówiąc może to inna bajka ale chcemy także niebawem zakupić jakis syntezator hardwarowy). Tylko czego tak naprawde potrzebuję? - bo obraz mam bardzo mętny....
Laptop z sekwencerem, który będzie za pomoca MIDI "grał" na instrumentach VST - trzeba będzie tylko póxniej pogłówkowac jak to wszystko zsynchronizować z tym co będzie grane na żywo, ale to juz czytsa przyjemnośc

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 08 maja 2007, 17:04

Kolego podstawowa rzecz w tych kwestiach to synchronizacja tych dzwieków z perkusistą.
Albo wykorzystasz laptopa i karte wielokanałową gdzie na 2 sciezkach beda te dzwieki ( stereo), a na oddzielnej metronom by nie rozałaziło się z perkusistą.
Biedniejsza wersja jest taka ze karta zintegrowana i na jednej idzie cały dzwiek a na drugiej sciezce metronom.
Można wykorzystac do tego celu takze rejestrator hd np fostex bądź yamahe.
Pozdro

PS: jesli perkusista nie gra równo to darujcie sobie bo warunkiem powodzenia tej akcji jest równo grajacy perkusista!!

Awatar użytkownika
Secondhand

Post autor: Secondhand » wtorek 08 maja 2007, 17:17

...Mam pytanko natury technicznej. Otóż z zespołem włąsnie skończyłem prace na nowym materiałem - przeszło roczna dłubanina w szczególikach, praca z vst i wirtualnymi syntezatorami. Namnożyło się więc trochę ścieżek które egzystują na płycie ale na żywo już nie bardzo (wspomniane syntezatory, partie orkiestry itp.) Nie posiadamy klawiszowca ani nie palnujemy takowej osoby w zespole, natomiast szczera jes chęć wprowadzenia ścieżek "sztucznych" do repertuaru koncertowego. Pytanie tylko jak?. Wiem że jakieś samplery pewnie, klawiatury sterujące, koordynowanie sprzętu z drumerem - ale konkretnie nie mam pojęcia czego potrzebuję aby móc to wszytko wykonać na zywo. Wszytkie potrzebne tracki mam w wavach. Czy mógłby mi ktoś doradzić lub naprowdzic na właściwą drogę. Tak a propos pomysły typu laptop przy drumerze podłączony do lini jakos mnie nie przekonują. Bardziej interesuje mnie przeniesienie całej kontroli nad wszytkim w kierunku wokalisty za pomoca jakijś kalwiatury sterującej (a tak nawiasem mówiąc może to inna bajka ale chcemy także niebawem zakupić jakis syntezator hardwarowy). Tylko czego tak naprawde potrzebuję? - bo obraz mam bardzo mętny....
Wszystko czego potrzebujesz to: Laptop(z software'owym samplerem) + karta dźwiękowa + pady\\klawiatura sterująca. Wokalista nie bedzie musiał wtedy grać, bedzie wyzwalał loop/sample za pomoca jednego uderzenie w pad/klawisz.

Damien

Post autor: Damien » wtorek 08 maja 2007, 21:36

PS: jesli perkusista nie gra równo to darujcie sobie bo warunkiem powodzenia tej akcji jest równo grajacy perkusista!!...
No to zdaje się jest oczywiste.
Pytam tylko czy Laptop aby na pewno jest profesjonalnym rozwiązaniem.

Nie mam o temacie pojęcia więc wybaczcie ale wyobrażałem sobie to mniej więcej tak:

Przed wokalistą stoi klawiatura sterująca podłączona do profesjonalnego samplera (w tym momencie nie wiem co w tym wypadku znaczy profesjonalny, ale wydaje mi się że laptop to średnio profesjonalne rozwiązanie) Oczywiście sampler jest w jakimś sensie sprzężony z drumerem, który rzecz jasna słyszy metronom w słuchawkach. A więc jak widać obiekcje mam tylko do samego samplera. No chyba że jestem przewrażliwiony, ale na koncercie np. closterkeller nigdy nie widziałem żadnego laptopa a sampli tam pełno.

richtig

Post autor: richtig » środa 09 maja 2007, 01:01

Przed wokalistą stoi klawiatura sterująca podłączona do profesjonalnego samplera (w tym momencie nie wiem co w tym wypadku znaczy profesjonalny, ale wydaje mi się że laptop to średnio profesjonalne rozwiązanie) Oczywiście sampler jest w jakimś sensie sprzężony z drumerem, który rzecz jasna słyszy metronom w słuchawkach. A więc jak widać obiekcje mam tylko do samego samplera. No chyba że jestem przewrażliwiony, ale na koncercie np. closterkeller nigdy nie widziałem żadnego laptopa a sampli tam pełno....
Czyli Twoim głównym celem jest wyglądać profesjonalnie??
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » środa 09 maja 2007, 02:36

...Przed wokalistą stoi klawiatura sterująca podłączona do profesjonalnego samplera (w tym momencie nie wiem co w tym wypadku znaczy profesjonalny, ale wydaje mi się że laptop to średnio profesjonalne rozwiązanie) Oczywiście sampler jest w jakimś sensie sprzężony z drumerem, który rzecz jasna słyszy metronom w słuchawkach. A więc jak widać obiekcje mam tylko do samego samplera. No chyba że jestem przewrażliwiony, ale na koncercie np. closterkeller nigdy nie widziałem żadnego laptopa a sampli tam pełno....
Czyli Twoim głównym celem jest wyglądać profesjonalnie??
...
Laptopy z jabłkiem czesto stoją na poważnych zagranicznych i krajowych oncertach, to chyba nie jest tak żle:)

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » środa 09 maja 2007, 02:51

Laptopy z jabłkiem czesto stoją na poważnych zagranicznych i krajowych oncertach, to chyba nie jest tak żle:)...
a niektórzy to nawet jabłko na pc'ty przyklejają żeby lepiej wyglądało (sam widziałem)
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » środa 09 maja 2007, 08:08

To będzie robota trochę od tzw. d... strony, skoro cały materiał "ozdobny" do koncertu jest już w postaci luźnych plików WAV... Po pierwsze do sprawnej kontroli wszystkiego konieczny będzie komputer z interfejsem audio, który ma przynajmniej 4 wyjścia liniowe do stołu mikserskiego. W komputerze musi być zainstalowany sekwencer (DAW). w którym cały koncert będzie zawarty w jednym projekcie. Oczywiście projekt będzie o zmiennym tempie dla każdego utworu. Teraz sztuka będzie polegała na imporcie tych plików WAV w odpowiednie miejsca sekwencji. Będzie to stosunkowo łatwe, jeśli materiał został zgrany idealnie z zegarem metronomu i zgodzi się z zegarem sekwencera, w co bardzo wątpię. Rzecz w tym, że klik sekwencera musi być podany perkusiście, i on będzie decydował o grze całego zespołu. Wokaliście nie jest potrzebny żaden kontroler oprócz klawiatury komputera - musi jedynie baczyć, żeby zatrzymać sekwencję w odpowiednim momencie i ustawić start na następnym znaczniku. Jedna para audio podaje muzykę, druga klik metronomu do słuchawek bębniarza.

W najgorszym scenariuszu konieczna będzie żmudna edycja cięcia i przesuwania skrawków audio z funkcją crossfade, żeby skorygować tempo zaimportowanych plików z siatką metronomu. Dla nowicjusza trudne zadanie, ale całkiem możliwe.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

richtig

Post autor: richtig » środa 09 maja 2007, 08:15

W najgorszym scenariuszu konieczna będzie żmudna edycja cięcia i przesuwania skrawków audio z funkcją crossfade, żeby skorygować tempo zaimportowanych plików z siatką metronomu. Dla nowicjusza trudne zadanie, ale całkiem możliwe.

MD....
W Abletonie jest funkcja dopasowania tempa projektu do tempa klipu. W tym wypadku chyba idealne rozwiązanie. I jeżeli funkcja ta jest również w wersji 5 (a tego pewien nie jestem) to wystarczy Ableton LE dołączany do niektórych interfejsów audio.
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ