Niskoszumny preamp

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
petex
Niskoszumny preamp

Post autor: petex » poniedziałek 09 kwie 2007, 22:38

Witam!

Wiem, że podobne wątki pojawiały się na tym forum ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi.
No może dzięki nim "wyrosłem" z niskobudżetowych lamp.. ale do rzeczy:

Potrzebuje (w miarę) niskoszumny preamp. Posiadam mikrofon SP B1 (podobno niezłe parametry szumowe) - taki mi wystarczy. Przewertowałem forum EiS i inne źródła ale wciąż brak mi odniesienia, podłączyłem swój mikrofon do Miksera Behringer Xenyx 1002FX i wydaje mi się, że niestety mikser dość mocno szumi. Nie mam porównania do innych tego typu urządzeń.
Nastawiłem się na zakup do kilkuset (500-700) złotych.
Brałem pod uwagę kilka urządzeń:

1. Behringer VX2496 - ciekawe urządzenie ale juz raczej niedostepne i też behringer więc pewnie te same preampy co w mikserze (w tym przedziale cenowym).

2. Soundcraft Compact 4 - dobre recenzje i opinie na tym forum ale cena taka jak preampów z dolnej półki... a jest tam jeszcze parę elementów, które tez musza kosztować.

3. M-Audio DMP3 - nie mam odniesienia, jakby ktoś coś powiedział na jego temat.

4. Presonus BlueTUBE DP - (o lampie nie wspominamy) jak wyżej.

Myślałem też nad urządzeniami nieco bardziej rozbudowanymi np: Phonic A 6400
ale tu podobnie cięzko znakleźć jakieś opinie.

Zastanawiałem się też (chyba w akcie desperacji) nad zakupem miksera Mackie 1202VLZ Pro
tu producent (i nie tylko) podkreśla jakość preampów, ale czy różnica w jakości preampów (wzgledem tańszych) będzie widoczna? - mikser tak czy inaczej zawsze sie przyda...

W końcu pod uwagę biore samodzielną budowę przedwzmacniacza - lutownica nie jest mi wrogiem, np. na układzie INA103 lub podobnym
(to ostatnie niezależnie od zakupów i tak zrealizuję).

Co jest lepszym wyjściem??

Sam już nie wiem i proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
grembo

Re: Niskoszumny preamp

Post autor: grembo » poniedziałek 09 kwie 2007, 22:54

zdecydownie ostatnie - tzn. jesli umiesz - zrob sam, jest duzo projektów diy - nawet neve

google i powodzenia :)

sam bym to zrobil, ale lutownicy sie boje

petex

Post autor: petex » poniedziałek 09 kwie 2007, 23:00

...zdecydownie ostatnie - tzn. jesli umiesz - zrob sam, jest duzo projektów diy - nawet neve

google i powodzenia :)

sam bym to zrobil, ale lutownicy sie boje...

Jasne że zrobię, ale kupic tez chcę - dziwne? Myslę niekoniecznie o samym preampie, a poza tym dobieranie rezystorków czy ściaganie podzespołów (wysyłkowo) może kosztować trochę czasu i cierpliwości a i koszt w PLN może z czasem wyjśc podobny - tak wiec projekt D.I.Y traktuję równolegle, ale dzieki za odpowiedź, tak nawiasem mówiąc to ciekawe jak sie mają szumy takiego INA103 w porównaniu do preampów za 400-500 stówek??

Pozdro.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 09 kwie 2007, 23:02

...zdecydownie ostatnie - tzn. jesli umiesz - zrob sam, jest duzo projektów diy - nawet neve

Neve akurat bazuje na trafach (jak i inne, jak np. API)
A TE transformatory sa naprawde drogie...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

petex

Post autor: petex » poniedziałek 09 kwie 2007, 23:35

......zdecydownie ostatnie - tzn. jesli umiesz - zrob sam, jest duzo projektów diy - nawet neve

Neve akurat bazuje na trafach (jak i inne, jak np. API)
A TE transformatory sa naprawde drogie...
...

Właśnie dlatego pytam o inne rozwiazania, czy miał ktoś doczynienia z produktami Phonic, dokładniej chodzi mi o Phonic A 6400. Urządzenie podobne możliwościami do behringer vx2496 (może poza wyjsciem cyfrowym) ale marka firmy jest lepsza... ciekawe czy to ma w miarę preamp??

Awatar użytkownika
proMIX

Post autor: proMIX » poniedziałek 09 kwie 2007, 23:38

... tak nawiasem mówiąc to ciekawe jak sie mają szumy takiego INA103 w porównaniu do preampów za 400-500 stówek??

preamp na bazie INA103 to np. ta konstrukcja
http://www.gracedesign.com/products/101/model101.htm
owszem nie jest tania ale to jest marka.
Swego czasu miałem podobny problem czy kupić czy zbudować - wybrałem bardziej skomplikowane wyjście czyli zbudowanie samemu i nie narzekam :)

Pozdrawiam
kompozycja, aranżacja muzyki, szkolenie głosu-produkcja muzyczna

petex

Post autor: petex » poniedziałek 09 kwie 2007, 23:51

...... tak nawiasem mówiąc to ciekawe jak sie mają szumy takiego INA103 w porównaniu do preampów za 400-500 stówek??

Swego czasu miałem podobny problem czy kupić czy zbudować - wybrałem bardziej skomplikowane wyjście czyli zbudowanie samemu i nie narzekam :)

Pozdrawiam...

Bazowałeś na jakimś konkretnym schemacie, była by możliwość użyczenia - wolałbym sie "męczyć" nad czym sprawdzonym.

Dzieki i pozdrawiam.

DZ1

Post autor: DZ1 » poniedziałek 09 kwie 2007, 23:55

...Witam!

Wiem, że podobne wątki pojawiały się na tym forum ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi.
No może dzięki nim "wyrosłem" z niskobudżetowych lamp.. ale do rzeczy:

Potrzebuje (w miarę) niskoszumny preamp. Posiadam mikrofon SP B1 (podobno niezłe parametry szumowe) - taki mi wystarczy. Przewertowałem forum EiS i inne źródła ale wciąż brak mi odniesienia, podłączyłem swój mikrofon do Miksera Behringer Xenyx 1002FX i wydaje mi się, że niestety mikser dość mocno szumi. Nie mam porównania do innych tego typu urządzeń.
Nastawiłem się na zakup do kilkuset (500-700) złotych.
Brałem pod uwagę kilka urządzeń:

1. Behringer VX2496 - ciekawe urządzenie ale juz raczej niedostepne i też behringer więc pewnie te same preampy co w mikserze (w tym przedziale cenowym).

2. Soundcraft Compact 4 - dobre recenzje i opinie na tym forum ale cena taka jak preampów z dolnej półki... a jest tam jeszcze parę elementów, które tez musza kosztować.

3. M-Audio DMP3 - nie mam odniesienia, jakby ktoś coś powiedział na jego temat.

4. Presonus BlueTUBE DP - (o lampie nie wspominamy) jak wyżej.

Myślałem też nad urządzeniami nieco bardziej rozbudowanymi np: Phonic A 6400
ale tu podobnie cięzko znakleźć jakieś opinie.

Zastanawiałem się też (chyba w akcie desperacji) nad zakupem miksera Mackie 1202VLZ Pro
tu producent (i nie tylko) podkreśla jakość preampów, ale czy różnica w jakości preampów (wzgledem tańszych) będzie widoczna? - mikser tak czy inaczej zawsze sie przyda...

W końcu pod uwagę biore samodzielną budowę przedwzmacniacza - lutownica nie jest mi wrogiem, np. na układzie INA103 lub podobnym
(to ostatnie niezależnie od zakupów i tak zrealizuję).

Co jest lepszym wyjściem??

Sam już nie wiem i proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam....
Xenyx nie szumi 'dosc mocno' - Xenyx jest generatorem szumu :)

Ale na powaznie to polecam SoundCrafta Compact 4.
Mam go z AKG Perception200 i ESImaya44. To trio spisuje mi sie swietnie. Niema mowy o szumach w zadnym miejscu toru (po preampie mikr, przeamp słuchawkowy, wyjscia monitorowe) Do tego mam Behringey b3021a i nawet gdy wszystki tlumiki miedzy maya a monitorami sa otwarte na max to nie słychac szumu, w słuchawkach tez, czego niemozna powiedziec o mixerach behringera. Pamietam gdy pierwszy raz usłyszalem tego xenyxa w sklepie to spadłem z krzesła- nawet niezdłzyłem złapac sie biorka- tak to szumi :). Na estrade moze byc ale do studia absoutnie.
Podsumowujac:
Compact 4 to pozadny mixer ktory ma 2 niskoszumne przeampy mikrofonowe, 2 wzmacniacze słuchawkowe, 2 przeampy gramofonowe, ciekawie rozwiazany tor odsłuchowy i reg. barwy inna od wiekszosci, np czestotliwosc regulacji srednich tonow jest 600hz (co mnie akurat bardzo odpowiada). Dokladny opis i test tego mixera jest gdzies na e-muzyk.pl

Polecam ten mixer z czystym sumieniem :)

Pozdr for all:)

petex

Post autor: petex » poniedziałek 09 kwie 2007, 23:59

Xenyx nie szumi 'dosc mocno' - Xenyx jest generatorem szumu :)

Myślałem juz że taki wybredny po prostu jestem :) ale jednak nie tylko dla mnie on szumi. Muszę sie zastanowic poważniej nad SC 4

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
proMIX

Post autor: proMIX » wtorek 10 kwie 2007, 00:02

......... tak nawiasem mówiąc to ciekawe jak sie mają szumy takiego INA103 w porównaniu do preampów za 400-500 stówek??

Pozdrawiam...

Bazowałeś na jakimś konkretnym schemacie, była by możliwość użyczenia - wolałbym sie "męczyć" nad czym sprawdzonym.

Dzieki i pozdrawiam....

... hmm ... niestety nie na jednym i po wykonaniu tzw. wersji początkowej, która pozwalała już nagrywać w między czasie ulepszałem swoją konstrukcję np. najpierw był potencjometr zwykły potem chyba zastosowałem PIHER a teraz mam na wielopozycyjnym przełączniku i rezystorach metalizowanych o tolerancji 1% - oj zagalopowałem się w terminologii elektronicznej - sorry :(

Pozdrawiam
kompozycja, aranżacja muzyki, szkolenie głosu-produkcja muzyczna

ODPOWIEDZ