Czy jest w Polsce jakis producent BassTraps?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
SLP
Re: Czy jest w Polsce jakis producent BassTraps?

Post autor: SLP » piątek 16 mar 2007, 11:56

w eis też o tym było, nawet ładnie napisane
mozna budować kolumny z kilkoma otworami a każdy z nich nastrojony na inną częstotliwosć rezonansową
Sądzę że w małych pomieszczeniach umiejscowianie takich pułapek basowych to przysłowiowa walka z wiatrakami, ale oczywiście nie zaszkodzi nikomu spróbować
pozdrawiam i również życzę powodzenia
tadeusz...
Sam się napracowałem nad moimi walcami - basstrapami i jakiś tam efekt jest (sprawdzałem, mierzyłem..), ale faktycznie w małym pokoju nie ma "wała" co pochłonie najniższe fale stojące...

Podobno najefektywniejsze są absorbery działające na zasadzie suubwofera z bassreflexem. Czyli różne skrzynie lub walce z otworem i rurą. Sęk w tym, że budując taki, trzeba go odpowiednio wymierzyć/nastroić do uciążliwej czstotliwości, której nadmiaru chcemy się pozbyć.

Ciekawy jestem czy na takie kłopoty z akustyką małych pomieszczeń sprawdza się zastosowanie korekcji na sumie przed monitorami? Tak żeby krzywa EQ w najniższym paśmie (np. 20-300 Hz) była odwrotnością krzywej z analizatora, który ją wygenerował po podaniu nań nagrania odpowiedzi pomieszczenia na falę o stałym poziomie i zmiennej częstotliwości.....
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 16 mar 2007, 11:56

SPL a mozesz podac ta stronke!
Dzieki z gory za linka ...

ja osobiscie nie widzialem,ale konstrukcje samych RealTrap pdocunet opisal i pokazal na Gearslutz

SoundImport

Post autor: SoundImport » piątek 16 mar 2007, 13:55

...Hej, Toaysze pomóżcie..................
Mysle ze sprawa pulapek basowych oraz innych przenosnych absorberów/dyfuzorów nie interesuje tylko mnie? Moze posiadacie jakies informacje...
Witam,

Jaką pułapkę basową nalezy zastosowac w danym pomieszczeniu ?
Można to łatwo wyliczyć, gdyż przy czestotliwościach poniżej 120 Hz rodzaje wykładzin nie mają znaczenie lecz wyłacznie kubatura i kształt pomiesczenia!

Są programy, które metodą numeryczną wyliczją charakterystkę, mozna z nich wywnioskować jaka będzie dominująca częstotliwość basowa oraz jaką będzie miała moc ( w dB) wówczas można dobrać odpowiednią pułapkę basową, może wystarczy jedna, a może potrzebne będą dwie, a może nie potrzebna będzie wcale.

Koszt pułapki basowej amerykańskiej firmy dla jednej z częstotliwości tj.: 40, 50 ,63 ,80 Hz nie przekroczy 1000 zł brutto.
PS
Nie przypuszczam aby znalazł się Kowalski , który bez komory bezechowej ( na ucho) bedzie w stanie wyprodukować w kokurencyjnej cenie skuteczne ustrojstwa.
S!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 16 mar 2007, 14:36

rzecz w tym ze w moim przypadku strojone pulapki nie wchodza w gre - sa zbyt duze, i w sumie choc skuteczne to dzialaja tylko na jedna czestotliwosc - RealTrap dzialaja pasmami - choc nie starczy mi wiedzy aby sie spierac :)

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » piątek 16 mar 2007, 14:53

Koszt pułapki basowej amerykańskiej firmy dla jednej z częstotliwości tj.: 40, 50 ,63 ,80 Hz nie przekroczy 1000 zł brutto.
PS
Nie przypuszczam aby znalazł się Kowalski , który bez komory bezechowej ( na ucho) bedzie w stanie wyprodukować w kokurencyjnej cenie skuteczne ustrojstwa.
S!...
1)
Wszystko ok - tyko... problem jest w tym, że powiedzmy mamy problem na 60 czyli musieli byśmy zrobić pułapki dla 30,60,90,120,150,180Hz...

Jedna pułapka np. na 60Hz załogodzi sprawe na 60Hz ale uwypukli wszyskie "powiedzmy pokrewne"... to dlatego choćby w Stanach w ostatnich latach ludzie skłonili się ku pułapkom basowym ale działającym w szerszym paśmie... a nie tylko na wybraną częstotliwość np.60... i nie wstawiamy w każdym kącie 10 pułapek działających na odrębe częstotliwości a JEDNA konkretną absorbującą możliwie jak najszersze spektrum. No chyba że mamy mega duże pomieszczenie ... wtedy można się bawić...

Przykładem takich pułapek są właśnie Real Traps...(MONDO TRAPS)

Zaraz ktoś będzie się wymądrzał a nie wie o czym wogule mowa ... więc odsyłam do ... www.realtraps.com

2)
Ciekawy jestem czy na takie kłopoty z akustyką małych pomieszczeń sprawdza się zastosowanie korekcji na sumie przed monitorami? Tak żeby krzywa EQ w najniższym paśmie (np. 20-300 Hz) była odwrotnością krzywej z analizatora, który ją wygenerował po podaniu nań nagrania odpowiedzi pomieszczenia na falę o stałym poziomie i zmiennej częstotliwości.....

Korekcja niestety nic nie da ... bo monitory często mogą mieć płaską charakterystyke ale nasz pokój (to najważniejszy instrument !!) może mieć na 60Hz dołek - 30db a na 130Hz +15 i korekcja na monitorach nic nie da !! NAJWAŻNIEJSZE JEST ŻEBY NASZE POMIESZCZENIE było właściwie zaadoptowane.

3)
ja osobiscie nie widzialem,ale konstrukcje samych RealTrap pdocunet opisal i pokazal na Gearslutz

Tak ?!!!! W którym miejscu ? Podaj link ! Wydawało mi się że znam dobrze to forum (częto przeglądam i nie tylko) ale takiego postu nie widziałem. Udzielaj się na nim zarówno Ethan (Producent Real Traps) jak i koleś Bpape z (www.gikacoustics.com) i udzielają wyjątkowo cennych wskazówek...

Wiadomo, że Real Traps to (włókno szklane+membrana+rama+materiał) ale każdy z tych elementów jest jedynie ich słodką tajemnicą

Bo inne będzi pochłanianie na zasadzie membrany dla płyty (ze sklejki)umieszczonej bezpośrednio na włóknie szklanym(praktycznie nieskuteczne) a oddalonej zaledwie o 3,5,7 mini metrów !! (tak mm)

Pozdrawiam,
Producent

ODPOWIEDZ