Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
przemsus
Stage piano - dylematy
autor: przemsus » niedziela 25 lut 2007, 16:50
Witam wszystkich! Mam spory dylemat-myślę,że nie należę w tym względzie do nielicznych.Zamierzam zakupić dobry instrument o charakterze stage piano.Moje kryteria to najwyższej jakości brzmienia ac.piano w szerokim garniturze, realistyczne organy kościelne, klawesyn i stringi.Ma to być instrument o ważonej klawiaturze, wytrzymałej.Cena -myślę, że do 10000PLN.Osobiście ułożyłem sobie pewną listę-co o tym myślicie?
1 KURZWEIL: PC2X, jak wejdzie do sprzedaży ew.SP3
2 Yamaha : s90es ew. cp33
3 Roland : rd-700 sx
Dzięki za wszystkie Wasze sugestie!
Witam! Jestem lekarzem i jednocześnie pasjonatem muzyki i instrumentów klawiszowych.Pozdrawiam!
-
preceli
autor: preceli » niedziela 25 lut 2007, 17:00
..Dzięki za wszystkie Wasze sugestie!

...
Do znudzienia już o tym debatowaliśmy. Skorzystaj z wyszukiwarki (stage).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
przemsus
autor: przemsus » niedziela 25 lut 2007, 23:00
Witam Kolegę! To trochę poniżające, ale nie wiem, czy kolega wie nastepuje postęp w tej dziedzinie!To samo pytanie zadane dziś już jutro ma innny wymiar!!Jaka jest pana opinia na zadane pytanie?
POZDRAWIAM!!!
Witam! Jestem lekarzem i jednocześnie pasjonatem muzyki i instrumentów klawiszowych.Pozdrawiam!
-
macandroll
autor: macandroll » niedziela 25 lut 2007, 23:24
......
JAk przekopiesz się przez wyszukiwarkę i stwierdzisz że tam są same starocie, to wtedy mowa o postępie będzie miała sens.
Bez przesady sprzęt nie starzeje się w dzień, miesiąc czy 3 miesiące- a gwarantuję, że w tym czasie była nie jedna rozmowa.
Jeśli chcesz by ktos poświęcił Ci czas, to sam równiez powineneś pokazać że poszukałeś, a to co znalazłeś nie było satysfakcjonujące.
P.S.- podoba mi sie ROland rd-700
Muzyk, gitarzysta
-
MX
autor: MX » poniedziałek 26 lut 2007, 06:43
P.S.- podoba mi sie ROland rd-700...
I napewno poczytasz o odwiecznym sporze urzytkowników czy lepsza jest Yamaha, czy Roland... a całość i tak sprowadzi się do wniosku że musisz sam posłuchać wybranych instrumentów i wybrać ten, który brzmi wg ciebie najlepiej pod twoimi palcami.
P.S.- podoba mi sie Yamaha - p 120...
Hammond SK1
-
necc9
autor: necc9 » poniedziałek 26 lut 2007, 10:06
Witam
Nie tak dawno mialem podobny dylemat opisywany na forum.
Wybralem S90ES - zastanawiając sie rownież nad Rolandem Rd700Sx.
Znajdziesz na pewno zwolennikow rolanda - ze ma lepsze barwy piano etc,. inni ci podpowiedzą ze stringi ma najlepsze Yamacha. Bardzo dużo zalezy od twojego wlasnego gustu muzycznego.
Obydwa instrumenty są na podobnym poziomieale calkiem rozne w obsludze i brzmieniach.
Najlepiej jak poszukasz sobie sklepów gdzie sa fizycznie obydwa instrumenty gdzie możesz dotknąć i posluchaś.
Odradzam Cp33 - ze względu na wagę i problemu z transportem.
Kurzweil - nie miałem stycznosci..
.........
-
przemsus
autor: przemsus » poniedziałek 26 lut 2007, 18:23
...Witam
Nie tak dawno mialem podobny dylemat opisywany na forum.
Wybralem S90ES - zastanawiając sie rownież nad Rolandem Rd700Sx.
DZIĘKI za rzeczowe wsparcie!Jeśli chodzi o mnie to waga instrumentu nie ma większego znaczenia-nie pracuję w terenie! Interesują mnie Twoje boje z Yama s 90ES.Czy przy tej cenie nie brak Tobie sprzętowego sequencera?.Jaka jest praca klawiatury?. Czy to prawda,że sercem brzmień syntetycznych jest MOTIF?.
W zasadzie interesuje mnie wszystko dotyczące tego instrumentu.Jeśli chodzi o CP33-czy oprócz wagi w sensie brzmieniowo-klawiaturowym coś można istotnego zarzucić?
POZDRAWIM
-
przemsus
autor: przemsus » środa 28 lut 2007, 22:50
.........
JAk przekopiesz się przez wyszukiwarkę i stwierdzisz że tam są same starocie, to wtedy mowa o postępie będzie miała sens.
Bez przesady sprzęt nie starzeje się w dzień, miesiąc czy 3 miesiące- a gwarantuję, że w tym czasie była nie jedna rozmowa.
Jeśli chcesz by ktos poświęcił Ci czas, to sam równiez powineneś pokazać że poszukałeś, a to co znalazłeś nie było satysfakcjonujące.
P.S.- podoba mi sie ROland rd-700...
Oczywiście,że moj Roland xp-80 jeszcze jakoś brzmi, ale jego Piana w zderzeniu z konkurencją w dniu dzisiejszym są po prostu blade!! a minęło kilkanaście miesięcy!!Grałem ostatnio na kilku topowych stage piano i wrażenie jest porażajce!!!