Mikrofon o charakter. ósemkowej - jaki najtańszy i akceptowalny?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Richi_TDI
Mikrofon o charakter. ósemkowej - jaki najtańszy i akceptowalny?

Post autor: Richi_TDI » piątek 09 lut 2007, 18:01

Witam ponownie.

Tak jak w temacie... jaki najtańszy, pojemnościowy, a zarazem akceptowalny mikrofon o charakterystyce ósemkowej jest godny uwagi?

Richi_TDI

Re: Mikrofon o charakter. ósemkowej - jaki najtańszy i akceptowalny?

Post autor: Richi_TDI » sobota 24 lut 2007, 16:12

Nikt nie odpowiedział, więc myślę że źle postawiłem pytanie. :) Zatem doprecyzuję: Czy Studio Projects B3 jest godzien zainteresowania? Chcę go wykorzystać w duecie z innym majkiem o charakterystyce kardioidalnej (no właśnie, tylko jakim ;) ) do rejestracji w technice M/S.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 24 lut 2007, 17:13

Oktava mk220? za ok.800?

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 28 lut 2007, 01:02

chyba lepiej jakby to był ten sam mikrofon. Model mikrofonu. Nie wiem jak Ci ten M-S wyjdzie w innym wypadku. Ale próbuj.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 28 lut 2007, 16:41

Przepraszam Was bardzo ale B3 jest moze i tani ale gora jest przynajmniej dla mnie nie do zaakceptowania,normalny drut z tego wychodzi.Sorry.Oktava brzmi o niebo lepiej,poszukajcie w tez w RODE,ale nie w SP.
[addsig]

Richi_TDI

Post autor: Richi_TDI » środa 28 lut 2007, 18:36

...Przepraszam Was bardzo ale B3 jest moze i tani ale gora jest przynajmniej dla mnie nie do zaakceptowania,normalny drut z tego wychodzi.Sorry.Oktava brzmi o niebo lepiej,poszukajcie w tez w RODE,ale nie w SP.
...

Co masz na myśli pisząc, że "normalny drut z tego wychodzi"? Sorry, nie jestem obyty z żargonem. :)

Leff

Post autor: Leff » środa 28 lut 2007, 20:18

...Przepraszam Was bardzo ale B3 jest moze i tani ale gora jest przynajmniej dla mnie nie do zaakceptowania,normalny drut z tego wychodzi.Sorry.Oktava brzmi o niebo lepiej,poszukajcie w tez w RODE,ale nie w SP.
...
Eee tam. Zależy do czego. Do wokali, może i trochę tak, ale bierzesz deesera i jest ok. Kolega natomiast pisze, że do nagrań stereo (M-S dokładnie) mu ten mikrofon potrzebny i moim zdaniem B3 będzie bardzo ok. Najlepiej w parze z drugim B3, choć inne kombinacje też są możliwe. Sam dokonuję często stereofonicznych nagrań używając dwóch B3 i sprawdzają się lepiej, niż AT 4040. Do porównania mam jeszcze Neumanny TLM 103 i tu porównanie też nie jest jednoznaczne. Czasem lepiej jest na TLMach, a czasem na SP. Zależy gdzie i jaki materiał rejestrujesz. Ogólnie SP poleca B3 jako mikrofony overheadowe i moim zdaniem sprawują się w tej roli bardzo przyzwoicie, szczególnie w odniesieniu do ceny. A i instrumenty z bliska ładnie wychodzą i wokal też, choć rzeczywiście czasem nad górką trzeba popracować. Ale tyczy się to też innych, uznanych mikrofonów.
Ja oceniam B3 jako mikrofony dobre, uniwersalne i tanie. Teraz dostępny jest B3 vII, ponoć ma jakieś ulepszenia. Napewno ładniej wygląda:)
Moim zdaniem nie popełni się błędu kupując B3.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 28 lut 2007, 20:40

A ja właśnie jestem po zakupie OKTAVY MK-220 i mogę ją spokojnie polecić. Porównywałem bezpośrednio z MXL 770 który ma trochę za ostrą górę i mniej wyrazstą średnicę od Oktavy. W sklepie także porównałem z nią AKG Perception 200, który także ma tej góry więcej.
Z ciekawostek dodam, że w instrukcji są "wykresy EKG" charakterystyk kierunkowych dla egzemplarza:-)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ