Witam,
jak wielu kolegów na forum poszukuję interfejsu audio na fire wire. Jak dotąd myslałem że dobór odpowiedniego chipsetu w laptopie do interfejsu graniczy na poły z cudem i fizyką kwantową - ale czytając forum wnioskuję że rozwiązaniem ( w razie konfliktu ) są chyba karty PCMCIA z odpowiednim chipem ( jest ich całkiem sporo w necie )
Planuję zakup ASUS'a z portem Fire wire na chipie RICOH - chociaż podobny sprzęt był już wspominany na forum to nie doczekał sie komentarza. Chcę nagrywać klasyczną gitarę solo ( ewentualnie na dwa mikrofony ) oraz inne akustyczne instrumenty.i zastanawiam sie nad dwoma (również wspominanymi na forum) interfejsami
TC KONNEKT 8 - zalety dla mnie to dobre i czułe preampy ( gitara w dynamice piano tego wymaga )i podwójne wyjście słuchawkowe - wady to jak wnioskuje z artykułu w EiS to niestabilnośc pracy przy zmianie częstotliwości - podobno upgrade ze strony producenta pomaga -
Czy ktoś na tym pracuje? interesuja mnie subiektywne opinie posiadaczy!
SAFFIRE LE - i starsi bracia - są na forum wspominani jako dobry sprzęt - również dobre i czułe preampy - niestety nie znalazłem z jakim typem chipa w kompie dobrze współpracują -
Zdecydowałem sie na uniwersalny mikrofon Rode NT 1a choc pewnie do gitary lepszy byłby jakis paluszek - ale na nim nie nagrałbym wokalu a niestety musze być elastyczny. Zrobiłem kilka prób - jest dobrze choć czasem dudni gdzieś w okolicy 100Hz - daje sie to wyciąć.
Bardzo prosze o opinie na temat wspomnianych interfejsów najchętniej ludzi którzy na nich pracują ( jak jest skonfigurowany pozostały sprzęt ). Chętnie dowiedziałbym sie czegoś o nagrywaniu Klasycznej gitarki ( nie akustyka! ) - czytałem artykuł w EiS swego czasu
Dzieki
Osiołkowi w żłobie dano interface audio
jestem muzykiem gitarzystą - skończyłem AM w Łodzi oraz podyplomowe studia w Bremen/Niemcy - oprócz klasyki gram jazz.Oprócz gitar typowo klasycznych gram tez na Godinie multiacu+syntezator gitarowy. Czesto wystepuję sam z maszynami loopujacymi, lub z wok
Re: Osiołkowi w żłobie dano interface audio
...no i jeszcze odsłuchy...planuję Alesisy M1 MKII - słuchałem kilku innych ale tylko na tych wyłapałem takie rzeczy jak minimalne trzeszczenie krzesła, guzik dotykający pudła gitary itd. Czy ktos z Was ich używa do nagrywania podobnej muzyki? ( klasyczna, akustyczny jazz)?
jestem muzykiem gitarzystą - skończyłem AM w Łodzi oraz podyplomowe studia w Bremen/Niemcy - oprócz klasyki gram jazz.Oprócz gitar typowo klasycznych gram tez na Godinie multiacu+syntezator gitarowy. Czesto wystepuję sam z maszynami loopujacymi, lub z wok