Korg Pa1x Pro

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Rob
Re: Korg Pa1x Pro

Post autor: Rob » poniedziałek 15 sie 2005, 23:31

moze sie starzeje ale yamaha troche mnie zdenerwowala

dlaczego

od lat 15 zajmuje sie muzyka i zawsze stawialem na yamaha

dx7, sy77, 99, ex5, wszystko ok brzmienia lepsze lup gorsze, sy99 pomysl dx7 z awm bardzo dobry lecz zapamiwtywanie a juz satcja dyskow katastrofa bo tylko 720 kb,

zakupilem ex5 mialo byc edenowo, bo an vl fdsp awm, ale jezeli gram pojedynczymi brzmieniami to ok natomiast w seq tragedia , tylko jedno brzmienie an bo wszystko sie spowalnia, itd

yamha daje nowy model motif , kolega kupil nie jest zle ale nie tego oczekiwalem, wchodzi es motf to juz ok

ale co ludzmi ktorzy maja es lub zwykly motif

yamaha dala sobie rade opuscila ceny a my pzreciez nie spzredam za 2000 zl es, dlatego mam zal do yamaha bo jak wypuszczja model to powinien byc ok a nie ciagla poprawki

do robienia szybkich rekalmowek zakupilem 9000 pro i tu rozczarowanie

9000 pro brzmi o wiele gorzej niz ex czyli sam wniosek sie n...

rozmawiam z yamaha Polska ze chce zakupic plg dx i dr

mowia zebym dal sobie spokoj bo tylko moge grac brzmieniami z rozszerzen na klawiat a seq nie widzi tego , czyli por....

sprzedalem 9000 pro

ale tyros , mysle pozyczylem go od kolegi nic nir daje nowego co gorsze kalwiatura w 9000 pro jest o wiele lepsza, nawet samplera brak

barwy jak barwy nie najgorzej ale perkusja ....

czekalem na rolanda bo nie mialem zaufania do korga bo podobno serwis jest nie ciekawy, ale co robic jak roland zla polityke przybral

przesluchalem demo jak na razie z tyrosa rolanda i korga , najlepiej wypada korg

porown mozliwosci korg wygrywa wiec zdecydowalem sie na korga jedynie ciekawia mnie mozliwosci edycji songu

licze na kogos kto ma korga i daje sobie rade

juz nie dlugo alesiss daje fusion hd to tez moze byc hit

korg oasis ok ale cena

pozdrawiam i czekam na wyjsnienie edycji song

zajmuje sie od 15 lat muzyka

WG

Post autor: WG » wtorek 16 sie 2005, 00:55

do robienia szybkich rekalmowek zakupilem 9000 pro i tu rozczarowanie

9000 pro brzmi o wiele gorzej niz ex czyli sam wniosek sie n...

rozmawiam z yamaha Polska ze chce zakupic plg dx i dr

mowia zebym dal sobie spokoj bo tylko moge grac brzmieniami z rozszerzen na klawiat a seq nie widzi tego

Z tymi rozszerzeniami to faktycznie wpadka. Znajomy miał podobnie. Oddał rozszerzenie perkusyjne po tym jak po prostu przekonał się, że nie ma dojścia do tych barw z poziomu stylu i songu chyba co uniemożliwiało pracę z rozszerzeniem.

, czyli por....

sprzedalem 9000 pro

ale tyros , mysle pozyczylem go od kolegi nic nir daje nowego co gorsze kalwiatura w 9000 pro jest o wiele lepsza

Zgadzam się. Klawiatura w 9000 pro jest bardzo dobra.

jedynie ciekawia mnie mozliwosci edycji songu

licze na kogos kto ma korga i daje sobie rade

Powiem Ci jak to jest w przypadku Korg PA 50 bo mam akurat okazję to sprawdzić.

Zrobiłem taki test z ciekawości aczkolwiek preferuję sekwencer komputerowy a więc:

1. Ładuję aranżację poprzez Load Song.

2. Podstawiam barwy dla każdej ścieżkii i zmieniam trochę ustawień. Dostęp jest praktycznie do wszystkich parametrów a więc barwy wybieram sobie widząc ich listę na wyświetlaczu a głośności, filtry i inne rzeczy np. kółkiem dial.

3. Zapisuję to jako MIDI.

Efekt jest taki.

Korg wstawia jeden takt na początku, który służy jako dane sterujące.

Robi to tylko raz !!!. W tym takcie zawarte jest wszystko a więc kontrolery i ustawienia dla 16 tracków. Jako, że te dane musi gdzieś pomieścić to owy tak jest wstawiany na początku, a cała aranżacja przesunięta o 1 takt.

Odtwarzając to samo w Korgu a w sekwencerze materiał brzmi dokładnie tak samo.

Podejrzewam, że w Pa1x jako, że i wyświetlacz większy to i edycja jeszcze lepsza a więc może być tylko lepiej. W Pa50 prezentacja danych jest nieco do kitu bot mało informacji na nim. Trzeba przedzierać się przez sporo stron, ale i tak modyfikacja tracków trwała w miarę szybko, zważywszy na ilość wprowadzonych zmian.

Aha.W momencie kiedy ładujemy nową aranżację MIDI bez utworzonego pierwszego (nazwijmy to umownie) "taktu Korga", to on odczytuje wszystkie możliwe kontrolery i brzmienia, po czym kasuje je z pierwszych taktów i ustawia to po swojemu. Wszystko zostaje oczywiście zachowane. Sprawdzałem

Natomiast zmianę programu w którymś takcie songu trzeba niestety wykonywać z poziomu edycji zdarzeń. Czyli raz nagrać Program Change a potem zmieniać edytując go ale taka praca to już jest masakra

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Rob

Post autor: Rob » wtorek 16 sie 2005, 22:42

Mam pytanie jeszcze o sampler , czy edycja jest prof czy amat jak maila 9000 pro

WG

Post autor: WG » wtorek 16 sie 2005, 23:50

...Mam pytanie jeszcze o sampler , czy edycja jest prof czy amat jak maila 9000 pro

Korgi PA mają bogatą i robudowaną edycję barw. Z brzmieniem można robić różne cuda. Sampler to klasa wyżej niż 9000 pro. Już sama graficzna obróbka samplistawia go wyżej niż 9000. Zapętlanie z dokładnością do 1 sampla a nie co 2 sample jak w 9000 pro

Czy sampler profesjonalny to nie wiem. W kategoriach porównawczych z 9000 pro zdecydowanie będzie profesjonalny jednakże w porównaniu z innymi instrumentami w tej samej klasie jak np. Roland G70 trudno powiedzieć.

Pewnie się powtórzę.

Polecam wybrać się do sklepu gdzie stoi Pa1x i go pomacać. A nuż okaże się, że ten instrument jest po prostu za trudny

Awatar użytkownika
Rob

Post autor: Rob » środa 17 sie 2005, 00:40

Jezeli chodzi o mnie to bardzo lubie wyzwania

czy za trudny ?

mam obecnie sampler yamaha a 3000, kurzweil k 2000, yamaha ex 5, wiec mysle ze i z korgiem sobie poradze

chodzilo mi o to jaka i czy jest edycja w module samplera, nauczony dosw z 9000 pro, gdzie edycja jest minimalna zadalem to pytanie

jezeli ktos ma jakies doswiadczenia i spostrz.. na temat pa1xpro

bardzo prosze

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rob

Post autor: Rob » czwartek 18 sie 2005, 22:32

A czy ktos ma w korgu Pa 1 x lub pro zamontowany odtwarzacz mp3,

jezeli tak to prosze o informacje

pozdr

Piotrek2000

Post autor: Piotrek2000 » wtorek 09 sty 2007, 15:09

Witam mam Korga Pa1x i jezeli chodzi o edycje plików SMF w trybie seq. to ja lepszego rozwiazania jak w korgu nie widze. Masz wszystko podane jak na talerzu, w oknie główny masz sciezki od 1-8 i 9-16. Mchodzac w meny masz do wyboru MIXER, Event edyt, Song Edyt, Track mode ...... itp. Wszystko jest czytelnie i jasne. Oczywiscie suwakami mozna regulowac w czasie zeczywistym głosnosci tracków.

Co do samplera to musze powiedziec ze jest to nieznacznie uprosczona ver. tego z modelu triton. Tworzac brzmienia napoczatku przypisujemy dany sampl do odpowiedniego dzwieku np: C, C#,D .... itp. Potem wchodzimy w tryb samplera multisample i łaczymy sample w jeden plik. Nastepnie tak przygotowaną próbke multi mozna włozyc w dowolny oscylator w brzmieniu.

Brzmienie korga Pa1x składa w tech chwili z max 5 warst (5 oscylatorów), w nowy Os 3.0 bedzie to aż 16 warst, tak wiec mozna twozyc bardzo zawansowane brzmienia.

Oczywiscie jezeli chodzi o samą obróbke gotowego brzmienia to tutaj z Top aranzerów Pa1x jest najlepszy. Mamy pełna edycje od easy edyt (Attack, Cut off filter, relase ..... itp) która mozna przeprowadzac w real time poprzez suwaki w instrumencie czyli jak w prawdziwym work-station, oraz mamy zawansowana obróbke z dwoma LFO, fitrami górno i dolno przepustowymi... itp poprostu kosmos.

Oczywiscie trzeba tez wspomniec o dwuch seq midi którymi mozna sie bawic jak konsolą Dj'a, wbudowanym procesorze wokalowym TC Helicon, zawasowanych brzmieniach RX - sound.

Ja polecam Korga Pa1x. Pracuje na nim od ponad 2 lat i choc wyszło pare dobrych instrumentów w tej klasie to Korg nadal jest stawiany przezemnie na 1 miejscu.
Jezeli chcesz sie dowiedziec konkretów to pisz GG; 9384908

pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 09 sty 2007, 19:18

...Korga Pa1x i jezeli chodzi o edycje plików SMF w trybie seq. to ja lepszego rozwiazania jak w korgu nie widze...

Może i tak. Ale jeśli ktoś pamięta Cubase z wersi na Atarynkę to pracując na Roland G-70 będzie się czuł jak w domciu .
I to tylko tyle, bo cała raszta się zgadza, i to mocno
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 09 sty 2007, 19:21

...W kategoriach porównawczych z 9000 pro zdecydowanie będzie profesjonalny jednakże w porównaniu z innymi instrumentami w tej samej klasie jak np. Roland G70 trudno powiedzieć....

W G-70 na "dzień dobry" nima saplerowania
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ