Cubase, Tonic, sampel

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
fonica
Cubase, Tonic, sampel

Post autor: fonica » poniedziałek 01 sty 2007, 19:21

mam pewien pomysl ale nie wiem czy jest wykonalny, moze mi pomozecie. pracuje na cubase sx i czesto uzywam plugina o nazwie tonic, ostatnio metoda prob i bledow dodalem do pewnego sampla za pomoca tonic'a nowe, satysfakcjonujace mnie brzmienie. I tu postanowilem zrobic cos nowego i pokombinowac z owym "czyms" dalej ale bez ingerencji w sampel. . chcialbym "to" co powstalo z polaczenia sampla z tonikiem wrzucic na osobna sciezke ( nie wiem czy to mozliwe ale po prostu che dostac sam efekt , ktory narzucil tonic z linia melodyczna sampla ale bez sampla, mam nadzieje ze ktos to zrozumie ;P nie wiem jak to osiagnac....

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mrzygłód
Kontakt:

Re: Cubase, Tonic, sampel

Post autor: Mrzygłód » wtorek 02 sty 2007, 08:04

"to" co powstalo z polaczenia sampla z tonikiem wrzucic na osobna sciezke

Bredzisz synu.
Przestań zaśmiecać forum masą bzdurnych postów, które zamieszczasz logując się pod różnymi nickami.

Awatar użytkownika
fonica

Post autor: fonica » wtorek 02 sty 2007, 09:53

..."to" co powstalo z polaczenia sampla z tonikiem wrzucic na osobna sciezke

Bredzisz synu.
Przestań zaśmiecać forum masą bzdurnych postów, które zamieszczasz logując się pod różnymi nickami....

człowieczku,jestes w glebokim bledzie i mylisz mnie z kims innym i obrazasz osobe ktora jak najbardziej powaznie traktuje to co robi, jestem poczatkujacy i mam taki pomysl wiec pytam sie innych bardziej doswiadczonych a juz na pewno nie ciebie czy to co che zrobic jest mozliwe.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » wtorek 02 sty 2007, 15:42

chcialbym "to" co powstalo z polaczenia sampla z tonikiem wrzucic na osobna sciezke ( nie wiem czy to mozliwe ale po prostu che dostac sam efekt , ktory narzucil tonic z linia melodyczna sampla ale bez sampla, mam nadzieje ze ktos to zrozumie ;P nie wiem jak to osiagnac....

pozdrawiam...
Ale namieszales, chcesz nagrac na osobnej sciezce sampla z efektem?
jak masz wpiety efekt tonic? insert, czy send? Sprecyzuj bardziej bo Ciebie nie rozumiem. Ale jezeli chcesz stworzyc nowy plik wave na nowym tracku ktory bedzie kombinacja sampla i efektu tonic to po prostu wcisnij record na nastepnej sciezce i go nagraj. Albo zrob freeze.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
fonica

Post autor: fonica » wtorek 02 sty 2007, 18:45

...chcialbym "to" co powstalo z polaczenia sampla z tonikiem wrzucic na osobna sciezke ( nie wiem czy to mozliwe ale po prostu che dostac sam efekt , ktory narzucil tonic z linia melodyczna sampla ale bez sampla, mam nadzieje ze ktos to zrozumie ;P nie wiem jak to osiagnac....

pozdrawiam...
Ale namieszales, chcesz nagrac na osobnej sciezce sampla z efektem?
jak masz wpiety efekt tonic? insert, czy send? Sprecyzuj bardziej bo Ciebie nie rozumiem. Ale jezeli chcesz stworzyc nowy plik wave na nowym tracku ktory bedzie kombinacja sampla i efektu tonic to po prostu wcisnij record na nastepnej sciezce i go nagraj. Albo zrob freeze....

tonic jest wpiety jako insert, na sciezce z samplem,

trudno doklanie opisac jaki efekt w tym przypadku powoduje tonic (preset regroove2), ale mowiac jaknajprosciej nadbudowywuje na samplu melodycze efekty w stylu elektro, oczywiscie moge sterowac barwa , drivem, cutoff'em , res na bierzaca w tonicu ale bardziej interesuje mnie dodanie nowego efektu np. chopper tak zeby rozrzucal w panoramie, tylko to co wygeneruje tonic,ale po wlaczeniu choppera wplywa on tez na sampel .

nie wiem moze to co che zrobic jest niewykonalne, albo dla bardziej doswiadczonych nie ma sensu, ja po prostu szukam nowych rozwiazan do swojej muzyki
pozdrawiam

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » wtorek 02 sty 2007, 22:28

interesuje mnie dodanie nowego efektu np. chopper tak zeby rozrzucal w panoramie, tylko to co wygeneruje tonic,ale po wlaczeniu choppera wplywa on tez na sampel .

nie wiem moze to co che zrobic jest niewykonalne, albo dla bardziej doswiadczonych nie ma sensu, ja po prostu szukam nowych rozwiazan do swojej muzyki
pozdrawiam

pozdrawiam
...
Sprobuj zapiac tego tonica na sendzie. I wtedy poexperymentuj. Dojdzie mozliwosc regulacji utopienia sampla w tym efekcie, ale takze mozliwosc lepszego ustawienia go w panoramie. Jak zapniesz do tego jeszcze choppera powinno hulac tak jak chciales. Mysle ze jak tylko troche poexperymentujesz z takim zapinaniem efektu napewno dojdziesz do tego co chcesz uzyskac. Powodzenia

Awatar użytkownika
fonica

Post autor: fonica » środa 03 sty 2007, 18:37

...interesuje mnie dodanie nowego efektu np. chopper tak zeby rozrzucal w panoramie, tylko to co wygeneruje tonic,ale po wlaczeniu choppera wplywa on tez na sampel .

pozdrawiam

pozdrawiam
...
Sprobuj zapiac tego tonica na sendzie. I wtedy poexperymentuj. Dojdzie mozliwosc regulacji utopienia sampla w tym efekcie, ale takze mozliwosc lepszego ustawienia go w panoramie. Jak zapniesz do tego jeszcze choppera powinno hulac tak jak chciales. Mysle ze jak tylko troche poexperymentujesz z takim zapinaniem efektu napewno dojdziesz do tego co chcesz uzyskac. Powodzenia...
niestety moj cubase wogole nie ma w " devices" opcji "vst send effects", w manualu oczywiscie jest rozdzial na ten temat, ale w programie taka zakladka nie istnieje, zastanawiam sie czy moze jest to spowodowane moja karta muzyczna (najprostsze audigy), ktora moze takiej opcji nie jest w stanie pociagnac??? Chyba potrzebuej karty o min 4 wyjsciach zebymonitorowac miks i wprowadzac go ponoweei do karty........

dzieki za rady i cenne wskazowki, na pewno wykorzystam je z nowa karta, ktorej kupna juz dluzej odkladac jak widze nie moge ;)

pozdrawiam

Marck9

Post autor: Marck9 » środa 03 sty 2007, 19:28

......interesuje mnie dodanie nowego efektu np. chopper tak zeby niestety moj cubase wogole nie ma w " devices" opcji "vst send effects", w manualu oczywiscie jest rozdzial na ten temat, ale w programie taka zakladka nie istnieje, zastanawiam sie czy moze jest to spowodowane moja karta muzyczna (najprostsze audigy), ktora moze takiej opcji nie jest w stanie pociagnac??? Chyba potrzebuej karty o min 4 wyjsciach zebymonitorowac miks i wprowadzac go ponoweei do karty........

dzieki za rady i cenne wskazowki, na pewno wykorzystam je z nowa karta, ktorej kupna juz dluzej odkladac jak widze nie moge ;)

A która wersja Cubase nie ma "sendów"? O ile mnie pamięć nie myli nawet staruteńki Cubase vst miał taką możliwość zapięcia efeku.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
fonica

Post autor: fonica » środa 03 sty 2007, 20:19

.........interesuje mnie dodanie nowego efektu np. chopper tak zeby niestety moj cubase wogole nie ma w " devices" opcji "vst send effects", w manualu oczywiscie jest rozdzial na ten temat, ale w programie taka zakladka nie istnieje, zastanawiam sie czy moze jest to spowodowane moja karta muzyczna (najprostsze audigy), ktora moze takiej opcji nie jest w stanie pociagnac??? Chyba potrzebuej karty o min 4 wyjsciach zebymonitorowac miks i wprowadzac go ponoweei do karty........

A która wersja Cubase nie ma "sendów"? O ile mnie pamięć nie myli nawet staruteńki Cubase vst miał taką możliwość zapięcia efeku.

Pozdrawiam...

wiem ze nawet stary cubase mial taka wersje , ja tylko opisalem to co widze, na sciezce midi te sendy sa, w menu devices - nie, na sciezce audi nie da sie rozwinac menu z sendami a z insertami tak, platforma cubase sx

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » środa 03 sty 2007, 20:41

wiem ze nawet stary cubase mial taka wersje , ja tylko opisalem to co widze, na sciezce midi te sendy sa, w menu devices - nie, na sciezce audi nie da sie rozwinac menu z sendami a z insertami tak, platforma cubase sx...
gdzie ty wpinasz te efekty? :) Sprobuj dodac takie cos jak group fx...

ODPOWIEDZ