Jak nagrać przesterowaną gitarę?
-
Mój problem jest następujący, chciałbym nagrać przy pomocy kompa demo dla naszej kapelki. Nie potrafię właściwie nagrać gitary przesterowanej.
Bas podpinam na linie i jest ok
Gitara idzie przez multiefekt i wyjściem liniowym wchodzi na linie karty muzycznej.Słyszałem ze powinienem przystawić mikrofon do pieca i tak robiłem ale efekty są niezadowalające i szkoda mi czasu żeby tak nagrywać cały materiał:( Proszę o pomoc,,
mój sprzęt to:głowa engl powerball+paczka,mikrofon shure sm58, multiefekt boos me-50, karta muzyczna byle jaka ale kupuje za tydzień waveterminala. przez linie nagralem cos takiego: http://www.grasshopper.pl/media/muzyka/xxx2.mp3
Bas podpinam na linie i jest ok
Gitara idzie przez multiefekt i wyjściem liniowym wchodzi na linie karty muzycznej.Słyszałem ze powinienem przystawić mikrofon do pieca i tak robiłem ale efekty są niezadowalające i szkoda mi czasu żeby tak nagrywać cały materiał:( Proszę o pomoc,,
mój sprzęt to:głowa engl powerball+paczka,mikrofon shure sm58, multiefekt boos me-50, karta muzyczna byle jaka ale kupuje za tydzień waveterminala. przez linie nagralem cos takiego: http://www.grasshopper.pl/media/muzyka/xxx2.mp3
gram na gitarce :)
Re: Jak nagrać przesterowaną gitarę?
moze efekt ma symulator wzmacniaczy - glosnikow? na demko wystarczy
albo glowa wyjscie po preampie?
Bass na ogol nagrywa sie w linie... wiec tu problemow nie ma.
Bass na ogol nagrywa sie w linie... wiec tu problemow nie ma.
-
...moze efekt ma symulator wzmacniaczy - glosnikow? na demko wystarczy
Bass na ogol nagrywa sie w linie... wiec tu problemow nie ma....
no tak, bas nagrywa się ok , gorzej z gitarą,,
Bass na ogol nagrywa sie w linie... wiec tu problemow nie ma....
no tak, bas nagrywa się ok , gorzej z gitarą,,
gram na gitarce :)
efekt mika bylby gdybys maly piec niezle rozkrecil, a nie nagrywal bżdzenie na wielkim ENGL :(
Jesli masz mozliwosc pozyczyc od kogos dobre combo (mesa np czy riviera) to efekt moglbybyc lepszy
Jesli masz mozliwosc pozyczyc od kogos dobre combo (mesa np czy riviera) to efekt moglbybyc lepszy
A może spróbuj nagrać gitare bez efektów i dodać je w kompie. Np. na AMPLITUBE, jego najprostrza wersja jest darmowa - wymaga tylko rejestracji na str. producenta.
Hammond SK1
Ja robię następująco:
- mikrofon dynamiczny skierowany w sam srodek membrany, 1 cm od grilla
- mik pojemnosciowy (Behringer C1) ok 2 - 3 metry od pieca
Nagrywam na 2 niezalezne tracki, potem balansujac mozna ukręcić fajne brzmienie, np. takie http://www.youtube.com/watch?v=saqmG__PM8M
A może zostawiasz za dużo dołu w gitarce ?
Pozdro
Łukasz
- mikrofon dynamiczny skierowany w sam srodek membrany, 1 cm od grilla
- mik pojemnosciowy (Behringer C1) ok 2 - 3 metry od pieca
Nagrywam na 2 niezalezne tracki, potem balansujac mozna ukręcić fajne brzmienie, np. takie http://www.youtube.com/watch?v=saqmG__PM8M
A może zostawiasz za dużo dołu w gitarce ?
Pozdro
Łukasz
Buduję studio home recording
- Miłaszewski
nie napisales najwazniejszej rzeczy - jaka masz gitare
[addsig]
[addsig]
o niezłe... najważniejsza gitara, muszę spróbować:-)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
...o niezłe... najważniejsza gitara, muszę spróbować:-)...
Kończą się święta i niektórzy urywaja się z choinki;) Gitara to bardzo ważny element. ... No dla niektórych nie, a potem maja pretensję że ich majonez nie zabrzmiał na nagraniu jak gibson..... I czyja wina? Realizatora.
Kończą się święta i niektórzy urywaja się z choinki;) Gitara to bardzo ważny element. ... No dla niektórych nie, a potem maja pretensję że ich majonez nie zabrzmiał na nagraniu jak gibson..... I czyja wina? Realizatora.

Jeśli masz od kogo to pożycz POD-a najlepiej XT.Albo kup, napewno nie wywalisz forsy w błoto.Do nagrywania gitar nie znajdziesz nic lepszego.Takie wiosła się słyszy tylko u Amerykanów i myśle że Tobie o to chodzi.